Een gewaarschuwd mens ......

Groene knolamaniet

Eekhoorntjesbrood

Een echtpaar en een lid van hun familie gingen op zoek naar champignons en plukten wat zij dachten dat het eekhoorntjesbrood was (in het Frans bekend als “bolets”). De paddenstoelen waren in feite Amanita Phalloïden (ook bekend als de “dodelijke hoed” of “groene knolamaniet”), die zeer giftig zijn. Slechts de helft van één ervan kan al genoeg zijn om een mens te doden, en de toxiciteit wordt niet verminderd door koken, invriezen of drogen.
De vrouw, de man en zijn zus waren allemaal erg ziek geweest na het eten van de schimmels. Drie dagen nadat het trio de paddestoelen had gegeten werd het lichaam van de 49-jarige vrouw door haar man ontdekt.
Zij bleek overleden te zijn. Een onderzoek naar de “doodsoorzaak” van de vrouw is nu geopend en men wacht op de uitslag van een autopsie.
Amanita Phalloïden (één van de giftigste paddenstoelen ter wereld ) worden als bijzonder gevaarlijk beschouwd, niet alleen vanwege hun toxiciteit, maar ook omdat ze erg op eetbare soorten kunnen lijken, en meestal aangenaam ruiken en smaken. Ze kunnen gastro-intestinale problemen (buikpijn, darmkrampen) veroorzaken binnen enkele uren na het eten, die, indien onbehandeld, hartproblemen en uitdroging kunnen veroorzaken, en de lever kunnen beschadigen, wat kan leiden tot problemen zoals geelzucht, leverfalen, nierfalen, alvleesklier-ontsteking en hersenbloeding. De dood volgt meestal binnen zes tot 16 dagen. In Frankrijk kunnen de meeste apothekers de geoogste champignons eventueel controleren om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn om te eten.
L’Agence Nationale de Sécurité Sanitaire (Anses) zei vorige week dat het in slechts twee weken van oktober van dit jaar een “sterke stijging” van het aantal gemelde champignonvergiftigingen had gezien, met 493 gevallen (waaronder één zeer ernstig geval). Symptomen van paddestoel-vergiftiging verschijnen meestal binnen 12 uur na het eten van de schimmels, en “de toestand van de vergiftigde persoon kan snel verergeren”.
Mensen die geloven dat ze zijn vergiftigd door een paddestoel moeten onmiddellijk de behandeling van een arts, apotheker of antigifcentrum zoeken, en niet wachten om te zien of de symptomen “verbeteren”, zeiden de instanties.


Print Friendly, PDF & Email