Enkele feitjes

19 Perigord-gemeenten die profiteren van het programma "kleine steden van morgen"

Het programma “Kleine steden van morgen” is gericht op steden met minder dan 20.000 inwoners. Het is bedoeld om hun centrale rol te consolideren door hen in staat te stellen de komende demografische, economische of sociale uitdagingen het hoofd te bieden.
Het doel is om de functies van deze kleine centra te versterken om de leefomgeving op het platteland te verbeteren. Er zijn plaatsen gekozen die een centrale rol spelen met winkels en diensten”, legt Jacqueline Gourault (ministère de la Cohésion des Territoires) uit. De lijst met geselecteerde gemeenten werd in elk departement opgesteld door de préfets. Er zijn prioriteiten gesteld: habitat en huisvesting en de energie-renovatie van gebouwen.

In de Dordogne zijn 19 gemeenten geselecteerd voor het programma “Kleine steden van morgen”.
De 19 plaatsen zijn: Saint-Aulaye-Puymangou, La Roche-Chalais, Lalinde, Le Buisson-de-Cadouin, Beaumontois-en-Périgord, Nontron, Brantôme-en-Périgord, Thiviers, Excideuil, Ribérac, Thenon, Terrasson-Lavilledieu, Montpon-Ménestérol, Mussidan, Eymet, Issigeac, Pays-de-Belvès, Saint-Cyprien en Sarlat-la-Canéda.

De winnende gemeenten moesten territoriale projecten presenteren om winkels en medische voorzieningen terug te brengen, of zelfs voorzieningen om de sociale banden te herstellen.

Er zijn 16 projecten geselecteerd, waaronder twee collectieve projecten in het departement Dordogne.

Bron: Dordogne.gouv.fr

Een macaron met Savignac-truffel

Een macaron met Savignac-truffels is binnenkort te koop in de Périgord. Evelyne Roux, de burgemeester van Savignac les Eglises, vond dat er iets rond de truffel moest gebeuren om haar stad die een lange geschiedenis van truffeltraditie heeft, beter zichtbaar te maken.

Une punaise "Isyndus obscurus" (soort bedwants)

In Ribérac in de Dordogne heeft een biologieleraar toevallig een soort bedwants bij zijn huis gezien die nog niet eerder in Europa gesignaleerd was. Het gaat om de “Isyndus obscurus”. Het is een Aziatische soort. Op dit moment is het nog niet mogelijk om vast te stellen hoe lang dit insect al in de Dordogne aanwezig is.

Bron: France Bleu Périgord

Le festival des Jeux du théâtre de Sarlat

Le festival des Jeux du théâtre de Sarlat heeft de data voor 2021 onthuld (uiteraard onder voorbehoud!): 19 juli 2021 tot 4 augustus 2021.

Of het festival door kan gaan hangt uiteraard af van de ontwikkelingen van het coronavirus.
De 2020-editie is geannuleerd vanwege het coronavirus.

Kan een burgemeester toestemming geven voor het parkeren van voertuigen op de trottoirs van zijn gemeente?

Soms kan het verleidelijk zijn om even de auto op de stoep te parkeren. Maar mag dat wel? De toestemming om te parkeren op de stoepen is de verantwoordelijkheid van de burgemeester, als onderdeel van zijn verkeerspolitiebevoegdheden. Een voetgangersvereniging had een burgemeester gevraagd de wegmarkeringen te verwijderen die het parkeren van voertuigen op de stoepen mogelijk maken. Volgens de Raad van State kan de burgemeester geen maatregelen nemen die in strijd zijn met het verkeersreglement, maar dat houdt niet in dat hij geen toestemming kan geven om op een deel van de trottoirs te parkeren, gezien de bijzondere moeilijkheden van het autoverkeer. Maar het parkeren op de stoep moet voldoende doorgang bieden aan voetgangers, vooral voor mensen met een beperkte mobiliteit. Ten tweede moeten voetgangers toegang hebben tot naburige huizen en bedrijven. Tot slot mag er alleen worden geparkeerd op de stoepranden die voldoende zijn aangegeven. De burgemeester kon het parkeren wettelijk toestaan.

De Raad van State heeft het beroep van de vereniging verworpen.


Print Friendly, PDF & Email