hyalomma marginatum

Hyalomma Marginatum (Middellandse Zee-teek of reuzenteek) is een teek met gestreepte poten die potentieel gevaarlijk kan zijn voor de mens. De teek verspreidt zich in het zuiden van Frankrijk.
De gestreepte reuzenteek is groter en agressiever dan de meest voorkomende teken.
De teek kan tot twee centimeter lang zijn wanneer hij zich volgezogen heeft met bloed, beweegt zich snel op de grond en is een potentiële drager van het Krim-Congo hemorragische koortsvirus.

Het lokale dagblad de Midi Libre heeft een waarschuwing van het Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD) gegeven. CIRAD onderzoekt sinds 2017 de aanwezigheid van deze teek in de mediterrane regio’s van Frankrijk, dat wil zeggen: op de grens van de Pyrénées-Orientales en Corbières, op de grens van de Hérault en de Gard, in de zuidelijke Ardèche, in de noordelijke Gard, tussen de Rhônevallei en de uitlopers van de Cévennes en in de Var.

Deze teek lijkt warme en droge gebieden te waarderen. Desalniettemin is in 2019 in Nederland, maar ook in het zuiden van het Verenigd Koninkrijk of in sommige regio’s van Oostenrijk deze teek gevonden.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben de uitbraken van deze hemorragische koorts “een dodelijk percentage tot 40%”. Op dit moment is de ziekte in Frankrijk nog niet ontdekt. De reuzenteek levert geen gevaar op voor de gezondheid van de dieren.

Wanneer deze teek in een gebied aanwezig is, hecht hij zich vooral aan paarden. Frédéric Stachurski, veterinair acaroloog bij CIRAD Montpellier, legt uit dat de reuzenteek in grote aantallen daarna andere boerderijdieren (herkauwers) of wilde dieren (wilde zwijnen, enz.) en mensen aanvalt. De teek is in staat om gedurende 10 minuten of langer een slachtoffer 100 meter te volgen, terwijl andere teken op hun slachtoffer wachten (volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
Hoe verspreidt het zich? “Het is mogelijk dat het (in Frankrijk, N.D.L.R.) met paarden of runderen is binnengekomen omdat de Camargue-fokkers veel dieren uitwisselen met hun Spaanse tegenhangers. Paarden bewegen ook veel voor wedstrijden”, zegt Frédéric Stachurski.

Bron: o.a. Midi Libre