Hoe vieren de Fransen eigenlijk Kerst en Oud & Nieuw?

Dit jaar is alles anders en kunnen wij de feestdagen niet vieren zoals wij dat misschien graag zouden willen. Uiteraard houden wij ons dit jaar met zijn allen aan alle voorschriften, maar ….. Hoe vieren de Fransen normaal gesproken de feestdagen? Komt de kerstman dan ook langs bij Franse kinderen? En, hoe breng je jouw kerst- en nieuwjaarswensen over op een kaartje?

Dit jaar is door het Corona-virus alles anders. Kerst in Frankrijk is normaal gesproken een traditioneel familiefeest. De hele familie is dan aanwezig: ouders, kinderen, opa’s en oma’s, ooms en tantes en neven en nichten.
Veel Fransen gaan op kerstavond eerst naar de avondmis. Tegenwoordig gebeurt dat iets minder. Rond acht à negen uur begint dan op kerstavond het uitgebreide kerstdiner.

In Frankrijk staan op kerstavond de meest traditionele kerstgerechten op tafel. Denk bijvoorbeeld aan gerookte zalm (le saumon fumé), oesters (les huîtres), kreeft (le homard), coquilles, ganzenlever (le foie gras), kalkoen met kastanjes (la dinde aux marrons), uiteraard kaas en als echte afsluiter een bûche (dat wil zeggen een traditionele chocolade “kerststam” of “kerstrol”).
Het kerstdiner heeft minstens 5 gangen, maar vaak worden er wel 8 gangen geserveerd. De maaltijd kan wel duren tot middernacht!

De volgende dag is het Kerstmis. Traditiegetrouw komt le Père Noël langs en geven Fransen elkaar met Kerstmis mooie cadeaus. Niet alleen voor de kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. De cadeaus liggen onder de kerstboom en worden dan rond de kerstboom geopend terwijl kerstliedjes gezongen of gespeeld worden.
De kerstboom is net als in Nederland versierd met lichtjes, kerstballen en slingers.

En dan vervolgens op 25 december tussen de middag bij andere familie wéér zo’n lang déjeuner. Anders dan in Nederland, viert men Kerst in Frankrijk overigens alleen op 24 en 25 december. Ze kennen dus geen Tweede Kerstdag, zoals in Nederland wel het geval is.

Dit jaar zal Oudejaarsavond ook anders gevierd worden.
Oudejaarsavond (“Saint Sylvestre” of “le réveillon du Nouvel An”) vieren de Fransen vaak met vrienden. Ook dan is er een uitgebreide, feestelijke maaltijd, thuis of in een restaurant.
De jaarwisseling zelf gaat er rustig aan toe en binnenshuis, behalve in de grote steden. In Parijs bijvoorbeeld wordt het verkeer stilgelegd omdat iedereen naar buiten gaat om het nieuwe jaar in te luiden.

Champagne wordt vaak al bij het aperitief gedronken, maar het belangrijkste van de avond is lang en uitgebreid tafelen (répas du réveillon). Heel vaak komen daarbij weer oesters, foie gras en gerookte zalm op tafel. De Fransen eten bij deze gelegenheid soms wel gaufrettes du Nouvel An, kleine warme wafels.

Als de klok 12 uur slaat worden de champagneglazen gevuld en wenst men elkaar een “Bonne année en/of bonne santé!”. Binnen dan… want de Fransen gaan niet de straat op om zelf vuurwerk af te steken of je buren een gelukkig nieuwjaar te wensen, zoals normaal gesproken de traditie in Nederland is.
En oliebollen of appelflappen kennen ze ook niet.
Op 1 januari nieuwjaarsdag – le Jour de l’An – gaat iedereen naar vrienden en familie om elkaar gelukkig nieuwjaar te wensen.

Enkele voorbeelden van Kerst en Nieuwjaarswensen:

  • Joyeux Noël et Bonne Année!
  • Nous vous souhaitons de joyeuses fêtes et une heureuse année 2021.
  • Je te souhaite un très joyeux Noël et une bonne année!
  • Bonnes fêtes de fin d’année!
  • Meilleurs voeux pour la nouvelle année!

Lindsey Lillian laat u genieten in haar vlog van haar eigen Franse verhaal over Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw. Zo gaat het dus “in het echt”.

Print Friendly, PDF & Email