savon de marseille

Op bijna iedere markt en vrijwel in iedere supermarkt kom je de grote vierkante blokken “Savon de Marseille” tegen. De geur komt je altijd al tegemoet. Maar, niet altijd zien we dan de originele Savon de Marseille.
Hoe zijn de echte stukken zeep van de namaak te onderscheiden?

De originele “Savon de Marseille” is een vierkant blok van circa 400-600 gram. Vaak olijfgroen, omdat de zeep met 72% plantaardige (olijf)olie is gemaakt en dat ruik je ook, maar ook kunnen ze bruin, crèmekleurig of lichtgeel zijn. De stukken zeep zijn gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten en zitten niet in een verpakking. De zeep is biologisch afbreekbaar en dat is in deze tijd een groot pluspunt. In de traditionele Savon de Marseille zijn parfum, kleurstoffen, conserveermiddel, dierlijk vet en toevoegingen niet toegestaan.
Verder staat er een stempel op, inderdaad: “Savon de Marseille”. Dat is een collectief keurmerk om zeker te zijn van de herkomst, de samenstelling en het respect voor het fabricageproces van de zepen! Om de reputatie van de traditionele Marseille-zeep te behouden, verbindt de UPSM (l’Union des Professionnels du Savon de Marseille) zich tot een productiehandvest met kwaliteitscriteria die moeten worden gerespecteerd om te worden erkend als een authentieke Savon de Marseille. Alle felgekleurde, heerlijk geurende zeepjes kunnen dus ook namaak zijn. De term “Savon de Marseille” geniet geen beschermde aanduiding. Het is dus best lastig om de ware van de valse producten te onderscheiden die worden verkocht. Sommige zogenaamde “Marseille”-zeepjes worden in het buitenland gemaakt en niet in de Provence. Ze bevatten ook dierlijk vet en chemische toevoegingen.

Iedere keer twijfel ik weer om ook zo’n heerlijk geurend stuk zeep te kopen, maar ik vraag me dan tegelijkertijd af: “wat moet ik er eigenlijk mee?” Nu blijkt dat je de stukken zeep voor heel veel toepassingen zou kunnen gebruiken. Het is bijvoorbeeld heel makkelijk om van de stukken zeep vloeibare zeep of een wasmiddel van te maken. De stukken zeep schijnen ook heel goed te kunnen dienen als “anti-mottenmiddel” in je kledingkast. Als ik het me goed herinner deed mijn oma ook altijd van die grote stukken zeep in haar kast. Je kan met de zeep niet alleen je huid en haar wassen, maar je kan er zelfs je tanden mee poetsen! Ook zijn de stukken zeep te gebruiken als niet-chemisch schoonmaakmiddel waarmee je geplastificeerde tafelkleden, speelgoed en andere watervaste oppervlakten kunt schoonmaken. En wat te denken van een beetje geraspte Marseillezeep oplossen in een klein beetje water en daar een paar lepels kokos- en amandelolie aan toevoegen, dan krijg je zelfgemaakt scheerschuim. Zelfs zou Marseillezeep helpen bij jeuk en irritaties van muggenbeten. De zeep kan ook gebruikt worden om het kraken van houten trappen bijvoorbeeld tegen te gaan.
Kortom: talloze gebruiksmogelijkheden waar je eigenlijk geen weet van hebt.

Groene zeep uit Marseille is de mildste variant: geschikt voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen. Kijk bij witte Marseillezeep op de verpakking of het om duurzame palmolie gaat.

Met dank aan: Frankrijk.nl en Kijkzuidfrankrijk.com en de officiele site van Savon de Marseille

savon