STARLINK ARRIVEERT IN FRANKRIJK/

ALLES WAT U MOET WETEN OVER DIT ALTERNATIEF VOOR ADSL

Heeft u het ook gelezen? Wij zijn reuze benieuwd naar deze ontwikkeling. Misschien is dit dé oplossing voor ons trage internet, alhoewel niet iedereen last heeft van dat trage internet. De verschillen in snelheid van het internet zijn enorm!

Ik heb het over Starlink. Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang.
Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren. De gebruiker heeft voor Starlink een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.

Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk het verdienen van geld om de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship en aanverwante missies mee te financieren. Er zijn vergunningen voor het operationeel netwerk met tot 12.000 satellieten en SpaceX vroeg in oktober 2019 een vergunning voor een uitbreiding met nog eens 30.000 satellieten aan. Na twee lanceringen met ieder 60 satellieten was Starlink in januari 2020 gemeten naar het aantal satellieten reeds het grootste satellietnetwerk ter wereld.

Elon Musk wil met Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt bedienen. Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Hij richt zich niet op stedelijke gebieden; een satellietnetwerk zou volgens hem nooit genoeg bandbreedte voor een dichtbevolkt gebied kunnen leveren.
Plannen voor Starlink werden vanaf 2015 bekend. Eind 2017 werd de naam Starlink gedeponeerd. Ook werd een satellietenfabriek in Redmond (Washington) geopend.

Elon Musk

Arcep, de telecomregelgever in Frankrijk, heeft Starlink gemachtigd om bepaalde frequenties te gebruiken waarmee het per satelliet zeer hoge snelheid kan brengen naar afgelegen gebieden van Frankrijk die nooit glasvezel zullen hebben.
Momenteel zijn er in Frankrijk 3 vergunningen verleend: in Villenave d’Ornon (Gironde), Gravelines (Nord) en Saint-Senier-de-Beuvron (Manche).
De burgemeester van Saint-Senier-de-Beuvron (350 inwoners) verzet zich er voorlopig tegen uit voorzorg, omdat er nog te weinig over bekend is. De bedoeling is dat eind van dit jaar het ontvangsstation Villenave d’Ornon operationeel is, zodat wij vanaf die datum van sneller internet kunnen genieten.

WAT IS ER NODIG OM VERBINDING TE MAKEN?
Om verbinding te maken met dit netwerk heb je een Starlink-kit nodig: een satellietschotel, een statief om deze antenne te bevestigen en een router voor gegevensverwerking en het delen van verbindingen. Deze kit wordt momenteel verkocht voor 500 dollar (ongeveer 418 euro), het abonnement is dan 99 dollar per maand of ongeveer 82 euro per maand. De bedoeling is dat deze prijzen in de nabije toekomst concurrerend worden met de huidige (bekabelde) internetverbindingen. Dit zou voor bewoners van het platteland een zeer grote stap vooruit zijn. Wij houden u op de hoogte!

Print Friendly, PDF & Email