Recepten "Chez François"

weespermoppen

WEESPERMOPPEN

Dit keer totaal iets anders…..koekjes!

Een bekend Hollands koekje: de Weespermop. Supermakkelijk te maken en heel snel klaar. Er gaat maar weinig boven een lekkere Weespermop. Gelukkig kun je deze Weespermoppen koekjes heel makkelijk zelf maken. Weespermoppen zijn krokant van buiten en heerlijk smeuïg van binnen. Ze zijn ideaal voor bij de koffie of thee, maar je kunt ze ook verwerken in een lekker dessert.
Maar wat zijn Weespermoppen precies? Weespermoppen zijn de bekendste koekjes in Weesp, maar of ze ook hun oorsprong hebben in Weesp is niet helemaal duidelijk. Het succes van deze koekjes is de eenvoud. Weespermoppen zijn eenvoudige koekjes van amandelspijs.
In dit Weespermoppen recept gebruik ik zelfgemaakte amandelspijs.

AMANDELSPIJS
Ingrediënten:

• 150 gram amandelmeel
• 150 gram fijne kristalsuiker
• ½ ei (M)
• citroenrasp van ¼ citroen

 

 

Bereiding:

  • Doe het amandelmeel en de suiker in een kom en voeg het ei en de citroenrasp toe. Blijf roeren en mengen tot je een kneedbaar geheel hebt. Voeg een klein beetje extra ei toe als het te droog blijft
  • Kneed het amandelspijs tot een blokje en verpak in vershoudfolie. Leg het spijs voor het lekkerste resultaat 1 nacht in de koelkast. Het amandelspijs is echter ook direct te verwerken. In dat geval maak je het voordat je aan het recept begint en leg je het te rusten in de koelkast tot je het nodig hebt. Maar een nachtje (of 2) laten rusten in de koelkast geniet de voorkeur omdat het de consistentie van het amandelspijs duidelijk verbetert.

DE WEESPERMOPPEN ZELF MAKEN:

  • Halveer het amandelspijs en maak er twee dikke rollen van (2½ à 3cm)
  • Strooi suiker over je werkblad en maak van iedere rol een worst van zo’n 20 cm in lengte die je uitrolt door de suiker. Op deze manier plakt de spijs niet aan je handen en krijgen je Weespermoppen een mooi suikerlaagje
  • Snijd de worst in schuine plakken van 2 cm dik en duw beide snijvlakken nog even in de suiker
  • Plaats op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in een voorverwarmde oven van 200° C (boven- en onderwarmte) 8-10 minuten of tot ze een goudbruin randje hebben gekregen. Laat afkoelen op een rooster

Bak deze koekjes zeker niet te lang, want dan worden ze te hard en dat is niet lekker. Een Weespermop is lekker krokant aan de buitenkant en smeuïg van binnen.

 

 

Hoe Weespermoppen bewaren?
De Weespermoppen koekjes blijven meestal niet heel lang liggen in de kast, maar bewaar ze wel luchtdicht, bijvoorbeeld in een koektrommel of bak. Worden de Weespermoppen na verloop van tijd toch te hard? Doe ze in dat geval in een trommel of zakje met een boterham. Het vocht uit de boterham zorgt ervoor dat de koekjes weer wat zachter worden.

 

 

 

Succes en bon appétit!
François