Recepten "Chez François"

Wat zijn de verschillen

Eindelijk eens een voorgerecht uit de Italiaanse keuken dit keer…een antipasto dus, gevolgd door een pasta, een primo dus.
Misschien is het leuk om te weten hoe de Italiaanse keuken en de eetgewoonte (dus ook de menukaart) er anders uitziet dan de Nederlandse of de Franse. Men begint dus met de antipasti (letterlijk betekent het “voor de maaltijd”) en heeft niets met tegen de pasta te maken. Nee, het zijn veelal lichte (meestal koude) voorgerechtjes en zijn heel divers. Het is te vergelijken met de in Spanje bekende tapas. Het is een soort van eetlustopwekker. Daarna de primi en dat is altijd pasta, gnocchi of risotto. In Nederland is dit meestal de hoofdmaaltijd, in Italië dus niet. Pasta wordt overigens heel serieus genomen, waag het niet om de verkeerde pasta te nemen bij vlees of bij vis….Wij werden een keer meewarig aangekeken omdat we eerst een pasta aten met een rode saus en daarna een witte, dat doe je niet. Wat ook gebeurt, is dat als er een groot gezelschap aan tafel zit en de bediening schept bij de eerste van het gezelschap het bord vol met pasta, diegene gelijk begint met eten. Ze wachten niet keurig tot iedereen opgeschept heeft gekregen. Sterker nog, het is een soort van heiligschennis als je niet direct begint met eten want de pasta wordt immers dan koud! Ze zeggen letterlijk de gasten kunnen wachten, de pasta niet (ik zal straks een leuk en niet alledaags pastagerecht beschrijven).

Daarna staat op het menu de secondo, het vlees- of visgerecht. Overigens krijg je die in Italië “kaal” geserveerd dwz zonder patatjes, groenten enz…Die zaken moeten apart worden besteld de zogenaamde contorni!

Uiteindelijk het nagerecht …de dolci! We hebben vaak met verbazing zitten kijken in het restaurant wat die Italianen naar binnen kunnen werken…. Wij leerden de gasten van onze B&B al snel dat je een gerecht uno per due kan bestellen. Dus één gerecht voor met z’n tweeën, niet omdat dat zuinig is, maar je kan dan toch met alle gangen mee doen (proeven), zonder rollend het restaurant uit te hoeven. Nergens zal de bediening of restauranthouder moeilijk doen hierover. Sterker nog als je 1 nagerecht bestelt dan krijg je er automatisch 2 lepeltjes bij. Een gast moet tevreden de deur uitgaan.

Eén dingetje nog. In Italië staat er op de rekening altijd “coperto” dat staat voor een bedrag voor het gebruik maken van het bestek, tafellinnen enz…. Onze eerste keer in Italië riepen we de ober erbij omdat er coperto op de rekening stond terwijl we dat helemaal niet gegeten hadden!….. Dat doe je maar één keer natuurlijk. Overigens is het geen fooi voor de bediening.

François