Update 24 januari 2022

Inwerkingtreding “le passe vaccinal”: Veranderingen vanaf 24 januari
(De wet is in werking getreden op 22 januari 2022 en werd gepubliceerd in het Journal Officiel (Staatsblad) van 23 januari 2022)

De wet transformeert “le passe sanitaire” op 24 januari 2022 in “le passe vaccinal” voor alledaagse activiteiten (restaurants, bioscopen, enz.), breidt de controlemogelijkheden uit en verzwaart de straffen bij pasfraude.
Het volledige vaccinatieschema voor personen ouder dan 18 jaar gaat ervan uit dat men de boostervaccinatie (2e of 3e dosis afhankelijk van de vaccinatie) binnen 7 maanden na de laatste vaccinatie heeft gehad. Deze periode wordt vanaf 15 februari 2022 teruggebracht tot 4 maanden.

Le passe sanitaire, ingevoerd door de wet van 31 mei 2021, verlengd door de wet van 5 augustus 2021 voor veel activiteiten van het dagelijks leven en verlengd tot 31 juli 2022 door de wet van 10 november 2021, wordt vervangen door le passe vaccinal voor jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen.

Le passe vaccinal, geldig vanaf 24 januari 2022, is geldig op bijna alle plaatsen waar le passe sanitaire nodig was: toegang tot bars en restaurants, tot vrijetijdsactiviteiten (bioscopen, musea, theaters, sportterreinen, sporthallen en evenementenhallen), beurzen, grote winkelcentra en interregionaal vervoer.
Bewijs van een negatieve PCR- of antigeentest van minder dan 24 uur oud is vanaf 24 januari 2022 uitgesloten voor personen ouder dan 16 jaar. Het is nog steeds geldig voor minderjarigen van 12 t/m 15 jaar die niet onderworpen zijn aan le passe vaccinal maar onderworpen blijven aan de le passe sanitaire.

Ook professionals die werkzaam zijn in voor het publiek toegankelijke instellingen zijn verplicht een passe vaccinal te overleggen.

Er zijn echter twee uitzonderingen:

 • in enkele gevallen kan in plaats van le passe vaccinal een “certificat de rétablissement” (certificaat van herstel van besmetting) worden overlegd, indien tussen 6 maanden en 11 dagen eerder positief getest werd;
 • en personen die een contra-indicatie voor vaccinatie rechtvaardigen.

Plaatsen waar de vaccinatiepas niet verplicht is

 • Le passe vaccinal is niet vereist in ziekenhuizen, klinieken, bejaardentehuizen, verpleeghuizen, medisch-sociale instellingen. Ze blijven toegankelijk met een negatieve screeningstest;
 • Voor noodgevallen in ziekenhuizen en klinieken is geen enkele pas vereist;
 • De vaccinatiepas is niet nodig om toegang te krijgen tot politieke bijeenkomsten;
 • Voor toegang tot interregionaal vervoer mogen mensen die geen passe vaccinal hebben bij zwaarwegende familiale-omstandigheden of vanwege gezondheidsredenen een negatieve test overleggen.

Vanaf februari komen er waarschijnlijk versoepelingen, maar die zijn op dit moment nog niet definitief bekendgemaakt
Vanaf 2 februari:

 • Vanaf 2 februari zullen waarschijnlijk alle sport- en culturele activiteiten weer op volle capaciteit kunnen werken, dat wil zeggen zonder een meter afstand;
 • Telewerken wordt waarschijnlijk niet langer verplicht, maar blijft toch aanbevolen;
 • Het dragen van een mondkapje buitenshuis zal waarschijnlijk niet langer nodig zijn.

Vanaf 16 februari:

 • Consumptie in stadions, restaurants, bars en bioscopen wordt waarschjnlijk weer toegestaan zonder restricties;
 • Discotheken kunnen waarschijnlijk weer open;
 • Tot slot kan bij het begin van de februarivakantie het gezondheidsprotocol in de basisscholen waarschijnlijk worden versoepeld.