Update vanaf 16 februari 2022

Sinds 16 februari mogen disco’s weer open, is het mogelijk om op bepaalde plaatsen eten te nuttigen en een kopje koffie te drinken aan de balie van een café. Bepaalde gezondheidsbeperkingen, zoals het einde van de meters afstand houden in vestigingen die zittend publiek verwelkomen en het verplicht telewerken, werden vanaf 2 februari 2022 opgeheven. De verdere versoepeling van de gezondheidsmaatregelen stonden gepland voor de eerste helft van februari.

Tijdens zijn persconferentie op 20 januari 2022 presenteerde de minister-president het tijdschema voor het opheffen van de op 27 december 2021 ingestelde gezondheidsmaatregelen. Dit tijdschema voorzag ook in de inwerkingtreding van de vaccinatiepas en de openstelling van de vaccinatiebooster voor adolescenten van 12 t/m 17 jaar (niet verplicht) op 24 januari 2022.

De op 27 december 2021 aangekondigde gezondheidsmaatregelen om de vijfde golf van de Covid-epidemie en de hoge oplage van de Omicron-variant het hoofd te bieden, waren voor enkele weken gepland. Deze beperkingen werden in twee fasen opgeheven. Sommige beperkingen werden op 2 februari opgeheven, andere beperkingen op 16 februari.

Beperkingen opgeheven sinds woensdag 16 februari:

  • Het consumeren en verkopen van eten en drinken in stadions, bioscopen of openbaar vervoer is weer toegestaan.
  • Staande concerten en staand consumptie nuttigen in bars kunnen hervat worden.
  • Discotheken, clubs en dansbars mogen weer open. De vaccinatiepas is echter verplicht en het dragen van een mondkapje wordt aanbevolen.

Gezondheidsbeperkingen die op 2 februari 2022 zijn opgeheven:

  • Alle instellingen met zittend publiek, kunnen op volle capaciteit werken, zonder het aantal toegelaten bezoekers te beperken, met inachtneming van de verplichting om een mondkapje te dragen. Deze opheffing van de beperking betreft met name stadions en grote concertzalen die niet meer dan 2.000 mensen binnenshuis en 5.000 buitenshuis konden herbergen.
  • Telewerken (minimaal 3 dagen) is niet meer verplicht maar blijft aanbevolen. 
  • Buiten is het dragen van een mondkapje niet meer nodig: stadscentra, openluchtmarkten, skiliften en wachtrijen bij skigebieden.