Hoe herken je het verschil tussen COVID-19, griep, verkoudheid en stress?

Uit deze afbeelding blijkt dat de symptomen zo goed als hetzelfde zijn. Nu blijkt uit onderzoek van University of Southern California dat de volgorde van symptomen mensen kan helpen om erachter te komen of ze griep hebben of toch corona.

“De volgorde van de symptomen is van belang”, zegt Joseph Larsen, hoofd-auteur van de studie. “Wetende dat elke ziekte anders verloopt, betekent dat artsen eerder kunnen vaststellen of iemand waarschijnlijk COVID-19 of een andere ziekte heeft, waardoor ze betere behandelbeslissingen kunnen nemen.

Uit het onderzoek blijkt dat de volgorde van symptomen er bij het coronavirus zó uitziet:

Koorts
Hoesten en spierpijn
Misselijkheid en/of braken
Diarree

Terwijl patiënten met griep juist vaker eerst beginnen met hoesten voordat ze koorts krijgen. Dit kan in de praktijk moeilijk te onderscheiden zijn, aangezien de griep vaak abrupt begint met een drietal klachten, waaronder rugpijn, koude rillingen en een droge hoest.
Daarnaast kunnen andere symptomen van corona het virus ook onderschei-den van de griep of een verkoudheid. Zo hebben veel patiënten last van verlies van geur en smaak en hebben ze last van gezwollen, rode tenen of ontstoken vingers. Kortademigheid is ook een veelvoorkomend symptoom van het coronavirus, terwijl mensen bij een griep of verkoudheid meestal niet kortademig zijn.