Zie voor update 31 maart 2021 het volgende artikel!!!!

"gezondheidscertificaat"

Om reizen binnen de Europese Unie (EU) mogelijk te maken, heeft de Europese Commissie voorgesteld om een ​​(tijdelijk) digitale verklaring te creëren. Dit “gezondheidscertificaat” heeft betrekking op gevaccineerde mensen, maar ook op degenen die negatief zullen zijn bij de PCR-test voor Covid-19. Volgens de planning om in juni operationeel te zijn, moet het door alle lidstaten worden aangenomen, zowel door het Europees Parlement als door de Europese Raad.

Update 20 maart 2021

Avondklok gaat uur later in!

De avondklok gaat in Frankrijk vanaf zaterdag 20 maart om 19.00 uur in in plaats van 18.00 uur. Dit maakte premier Jean Castex donderdag 18 maart bekend. Deze wijziging heeft te maken met de overgang naar zomertijd vanaf het weekend van 28 maart 2021.

UPDATE 18 maart 2021

Beperkte lockdown in 16 departementenen gedurende 4 weken vanaf vrijdag 19 maart om middernacht

Vanwege de sterke progressie van de Covid-19-epidemie in bepaalde gebieden, is zeven dagen per week een beperkte lockdown afgekondigd voor 4 weken in de departementen Île-de-France en Hauts-de-France, de Eure, Seine-Maritime en de Alpes-Maritimes. In deze 16 afdelingen zullen vanaf vrijdag 19 maart 2021 om middernacht alleen essentiële winkels kunnen openen, reizen wordt toegestaan binnen een limiet van 10 km, zonder tijdslimiet. Scholen blijven echter open. In de rest van het land wordt de avondklok verschoven tot 19.00 uur. Dat maakte de premier bekend tijdens zijn persconferentie op 18 maart 2021.

De departementen die betrokken zijn bij de inperkingsmaatregelen zijn:

 • de 8 departementen van Île-de-France: Parijs (75), Seine-et-Marne (77), Yvelines (78), Essonne (91), Hauts-de-Seine (92), Seine-Saint-Denis (93 ), Val-de-Marne (94), Val-d’Oise (95).
 • de 5 departementen van Hauts-de-France: Aisne (02), Nord (59), Oise (60), Pas-de-Calais (62), Somme (80).
 • de Eure (27).
 • Seine-Maritime (76).
 • de Alpes-Maritimes (06).

Nieuwe inperkingsmaatregelen in deze 16 departementen

Vanaf vrijdag 18 maart 2021 om middernacht zijn de inperkingsmaatregelen als volgt:

 • Kleuterscholen, basisscholen en middelbare scholen blijven open
 • Lichamelijke en sporteducatie (EPS) tijdens schooltijd wordt hervat. Buitenschoolse sportactiviteiten voor minderjarigen worden gehandhaafd
 • Gebedshuizen blijven onder dezelfde voorwaarden toegankelijk
 • Alleen bedrijven die essentiële goederen en diensten verkopen, mogen de deuren openen, inclusief boekverkopers en platenzaken (en afdelingen die deze culturele producten in supermarkten verkopen)
 • Wandelingen dichtbij huis om wat frisse lucht te krijgen of om te sporten is toegestaan zonder tijdslimiet binnen een straal van 10 km en op voorwaarde dat een certificaat wordt overlegd
 • Interregionaal reizen is verboden, behalve om dwingende of professionele redenen
Verplaatsingen tussen de regio’s waar de nieuwe maatregelen gelden en andere delen van Frankrijk zijn in principe verboden. Verwacht wordt dat er vrijdagavond, net zoals bij vorige lockdowns, gigantische files gaan ontstaan van Parijzenaars die op de valreep naar hun tweede verblijf willen gaan.
 

De vaccinatiecampagne gaat door

Naar aanleiding van het advies van l’Agence Européenne du Médicament zal la Haute Autorité de Santé (HAS) haar aanbeveling actualiseren en de vaccinatiecampagne met het AstraZeneca-vaccin zal vanaf vrijdag 19 maart 2021 ‘s middags worden hervat.

Klik hier om direct naar de persconferentie van premier Jean Castex op YouTube te gaan.

groen licht voor zelftests (16 maart 2021)

De Haute Autorité de Santé (HAS) geeft toestemming voor het gebruik van zelftests in Frankrijk om Covid-19 op te sporen, zei de president op dinsdag 16 maart.
Deze antigene zelftests om een infectie met het Covid-19-virus op te sporen, kunnen volgens de Haute Autorité de Santé (HAS) worden gebruikt door personen zonder ziekteverschijnselen ouder dan 15 jaar voor beperkt gebruik in de privésfeer (bijvoorbeeld vóór een ontmoeting met familieleden, enz.). Het neusmonster dat voor de zelftest wordt afgenomen, is ondieper (3-4 cm) en minder onaangenaam dan de klassieke RT-PCR-tests. De snelle zelftest op een neusmonster moet bij voorkeur dezelfde dag worden uitgevoerd of als dat niet mogelijk is, een dag eerder. “Er zijn geen gegevens over de werkzaamheid bij kinderen onder de 15”, merkte dr. Carbonneil op. Elke positieve antigene zelftest moet dan worden bevestigd door een RT-PCR-test, die het ook mogelijk maakt om de aanwezige variant te karakteriseren en geeft de resultaten in 20 tot 30 minuten, aldus Prof. Dominique Le Guludec, voorzitter van “l’Autorité Sanitaire”. Het resultaat wordt weergegeven zoals bij een zwangerschapstest.

Afgelopen zondag kondigde “le directeur général de la santé (de directeur-generaal van de gezondheid), Jérôme Salomon, de komst van deze zelftests aan in apotheken en misschien ook in supermarkten. Zelftests zijn al beschikbaar in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en sinds kort in Engeland, merkt dr. Mathieu Carbonneil van de HAS op.

Update 9 maart 2021: beleidswijzigingen per 16 maart

Gisteravond 8 maart 2021 heeft de regering laten weten de 4-uurs-eis inderdaad om te zetten naar een 24-uurs-eis. De wijzigingen worden per 16 maart ingevoerd. Voor veel reizigers was het erg lastig of soms gewoon onmogelijk om binnen 4 uur voor vertrek een sneltest te doen. Daarom worden nu de mogelijkheden verruimd en wordt het makkelijker om naar Nederland te reizen voor bezoek aan familie of dringende zaken. Ook wordt de sneltestverplichting voor transferpassagiers helemaal afgeschaft. Dat is een eerste grote overwinning voor ons en de Nederlanders buiten Nederland! Daarmee is een rechtszaak voor nu van de baan, al houden we de vinger aan de pols.

Een tweede aanpassing: de sneltest was al niet nodig wanneer je PCR-/NAAT-test bij het boarden pas 12 uur oud was – dit wordt opgerekt tot 24 uur.

Tenslotte: het vlieg- en aanmeerverbod van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland wordt opgeheven (al vanaf 9 maart).

Daarnaast is er een “Quarantainewet” aangekondigd. Met die wet wordt het volgende mogelijk:

* Na aankomst in Nederland kan een verplichte quarantaine van maximaal 14 dagen gaan gelden. Niet in een hotel, mag ook ‘thuis’.
* Er komen uitzonderingen voor categorieën van personen, en voor noodsituaties. Hoe precies is nog onduidelijk, daarover gaan we informeren.
* Er kan een testverplichting komen als je in Nederland anders dan per vliegtuig, boot of trein binnenkomt. Met name voor kort-grensverkeer kan dit heel belastend zijn.

Lees hier verder voor andere veranderingen.

Bron: Stichting Nederlanders Buiten Nederland

STICHTING NEDERLANDERS BUITEN NEDERLAND: Update sneltesten-drama

Zoals inmiddels bekend heeft Nederland, voorzover bekend, als enige land ter wereld een dubbele testverplichting ingevoerd (naast de reguliere PCR test ook een verplichte sneltest, die niet eerder dan 4 uur voor vertrek afgenomen mag zijn).

Wat blijkt:

 • deze sneltest is in veel landen niet binnen de gestelde 4 uur haalbaar (niet alleen voor heel vroege vluchten bijvoorbeeld binnen Europa, maar überhaupt niet);
 • deze sneltest bestaat in verschillende landen helemaal niet;
 • waar wel aanwezig, komt deze sneltest voor eigen rekening en is vaak niet goedkoop. Zo kost de test op JFK airport $200.

Dus wat doen mensen?
Via een omweg naar Nederland, bijvoorbeeld via Brussel of Frankfurt.

Zoals eerder gesteld: de SNBN is voorstander van minder internationale reisbewegingen. Moet je echt naar Nederland, dan moet je natuurlijk getest aan boord, zoals iedereen. De gangbare PCR-test is op dit moment daarvoor een afdoende veilig middel.

Nieuwe ontwikkelingen:
Deze week vond er een debat plaats in de Tweede Kamer over de ‘coronawet’. De regering heeft deze week het beleid rondom sneltesten aangepast:

Op dit moment geldt dat u bij het aan boord gaan van het voertuig in het bezit moet zijn van een negatieve sneltest van maximaal 4 uur oud en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland.

Per 3 maart gaat gelden dat een sneltest niet meer nodig is als u een negatieve NAAT-test van maximaal 12 uur oud bij het aan boord gaan bij zich heeft.“

Wat doet de SNBN?
Wat ons betreft is dit van de regen in de drup. Hier is zeker geen sprake van een versoepeling, integendeel. Totdat die tweede test, welke dan ook, goedkoop en op luchthavens wereldwijd worden aangeboden, is dit een beleid dat volledig los staat van de realiteit van Nederlanders in het buitenland.
De SNBN vindt dat de sneltest-verplichting ofwel moet worden afgeschaft, of op Schiphol moet worden ingeregeld na aankomst. Hiervoor benaderen we ook geregeld de politiek en media. Een rechtsgang sluiten we ook niet uit.

Voor diegenen die dit willen ondersteunen: contacteer ons ajb via info@snbn.nl

Wordt binnenkort ongetwijfeld vervolgd.

Bron: Stichting Nederlanders Buiten Nederland

Vanaf 16 maart 2021: Vaccinatie in apotheken, door verloskundigen en verpleegkundigen: wat zijn de voorwaarden en voor wie geldt het?

Een decreet gepubliceerd in het staatsblad machtigt apothekers, verloskundigen en verpleegkundigen om te vaccineren tegen het coronavirus.
Apothekers en verloskundigen mogen nu vaccineren tegen Covid-19, evenals verpleegkundigen die nu kunnen vaccineren zonder dat er systematisch een arts aanwezig is, aldus een decreet dat vrijdag 5 maart 2021 in het Publicatieblad is gepubliceerd.

Vaccinatie is in de eerste plaats voorbehouden aan mensen ouder dan 75 jaar, of ouder dan 50 jaar die aan comorbiditeiten (*) lijden en volwassenen met een zeer hoog risico.
Apothekers kunnen iedereen vaccineren, behalve degenen met een hemostase-aandoening (**) en zwangere vrouwen, aldus de tekst.
De gezondheidswerkers kunnen ook de vaccins aan iedereen toedienen, behalve aan degenen die een anafylactische (***) reactie hebben gehad.
Een identieke voorwaarde voor verpleegkundigen, die zonder toezicht virale vectorvaccins zoals AstraZeneca kunnen gebruiken, maar ervoor moeten zorgen dat een arts op elk moment kan ingrijpen.

In het besluit staat niet de datum van inwerkingtreding van deze maatregelen, die dus in theorie vanaf vrijdag 5 maart van toepassing zijn.
Minister van Volksgezondheid Olivier Véran bevestigde vrijdag op BFMTV dat apothekers en verloskundigen sinds vandaag kunnen vaccineren met AstraZeneca-vaccins, die beschikbaar zijn.
Maar de premier, Jean Castex, kondigde donderdagavond aan dat de vaccinatie in apotheken zal beginnen vanaf de week van 15 maart voor de mensen die ouder zijn dan 50 jaar en een comorbiditeit vertonen.

De regering heeft zich ten doel gesteld dat medio april tien miljoen mensen worden gevaccineerd onder de meest kwetsbaren, voor de eerste injectie en medio mei minstens 20 miljoen.

 (*)   Het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon 
(**)   Hemostase is het mechanisme dat het lichaam heeft voor het voorkomen van bloedverlies
(***)  Allergische reactie

VACCINATIESCHEMA FRANKRIJK:

 • Vanaf 15 maart 2021 is apotheekvaccinatie mogelijk voor 50-plussers met comorbiditeiten. Patiënten hebben geen medisch recept nodig en kunnen rechtstreeks naar de apotheek gaan om het AstraZeneca-vaccin te krijgen
 • Tussen eind maart en half april staat wat betreft de aanvoer van vaccins en het aantal mensen boven de 75 dat ervoor gekozen heeft om zich te laten vaccineren, de vaccinatie open voor mensen tussen 65 en 74 jaar.
 • Vanaf half april 2021 is vaccinatie in apotheken mogelijk voor mensen van 50 tot 74 jaar die geen bepaalde pathologie hebben.
 • Ten slotte zal de doelstelling worden uitgebreid naar andere segmenten van de volwassen bevolking. De regering streeft er naar om tegen het einde van de zomer vaccinatie aan te bieden aan alle Franse volwassenen.

De antwoorden op veelgestelde vragen over COVID-19 kunt u hier (vaccinatie)vinden of hier.

Bericht van de Nederlandse ambassade in Parijs

Als ambassade proberen we Nederlanders in Frankrijk van dienst te zijn, zo goed als we kunnen. Ik wil u graag nog eens attenderen op onze sociale mediakanalen zoals onze facebookpagina @AmbassadePaysBasFrance * en ons Twitterkanaal @NlenFrance *.
Via deze kanalen houden we u op de hoogte van ontwikkelingen die voor u van belang kunnen zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt verder aan een uitgebreider burgerportaal, en aan een hernieuwde invulling van de huidige website nederlandwereldwijd.nl * met alle relevante informatie op één plek.
Via de site nederlandwereldwijd.nl * kunt u zich tevens aanmelden voor de BZ informatieservice * en ten slotte staat het BZ 24/7 contact center * voor u klaar om uw vragen te beantwoorden. Men kan u daar zo nodig ook doorverwijzen naar de juiste instanties en kanalen.

* https://www.facebook.com/AmbassadePaysBasFrance
* https://twitter.com/NLenFrance
* https://www.nederlandwereldwijd.nl/
* https://informatieservice.nederlandwereldwijd.nl/
*https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/contact-met-het-24-7-bz-contactcenter
Hier kunt u de hele brief van de heer Pieter de Gooijer vinden!

Persconferentie 4 maart 2021

Jean Castex, vergezeld van minister van Volksgezondheid Olivier Véran, beschrijft nieuwe maatregelen om de Covid-19-epidemie te bestrijden in de persconferentie van donderdag 4 maart om 18.00 uur. Er is echter geen reden tot juichen, stelt Castex, die aangeeft dat de druk op de ziekenhuizen nog steeds groot is en dat er grote verschillen tussen de departementen bestaan.

Het departement Pas-de-Calais zal in het weekend vanaf 8 uur op zaterdag in zijn geheel “op slot gaan” vanwege de toegenomen circulatie van de coronavirus-epidemie, bevestigde Jean Castex donderdag .

“Het aantal besmettingen neemt inderdaad zeer snel toe” , namelijk “23% in de afgelopen zeven dagen en overschrijdt nu de drempel van 400 gevallen per 100.000, bijna tweemaal het nationale gemiddelde”.

De vaccinatie in de pharmacie zal mogelijk zijn vanaf de week van 15 maart. De betrokken patiënten hebben geen ordonnance nodig en kunnen rechtstreeks naar de pharmacie gaan om het AstraZeneca-vaccin te krijgen, zei Jean Castex, eraan toevoegend dat mensen van 50 tot 74 jaar kunnen worden ingeënt vanaf half april. De premier riep ook het verpleeghuispersoneel op om zich te laten vaccineren.

De regering heeft drie nieuwe departementen, Hautes-Alpes, Aisne en Aube, onder verscherpt toezicht geplaatst vanwege de voortgang van Covid-19, waardoor het aantal departementen met deze status op 23 komt, kondigde Jean donderdag aan. Hij raadde de inwoners van deze 23 departementen uit om deze gebieden niet te verlaten, en raadde alle Fransen aan om tijdens gezellige momenten niet de grens van zes personen te overschrijden.

Non-food winkelcentra van meer dan 10.000 m2, en niet langer alleen die van meer dan 20.000 m2 zoals tot nu toe, zullen worden gesloten in deze ‘risicoafdelingen .

We hadden half mei minstens 20 miljoen mensen moeten vaccineren, zei de premier. Tegen de zomer zullen we voldoende doses hebben gekregen om vaccinatie te kunnen bieden aan 30 miljoen mensen, of tweederde van de bevolking ouder dan 18, voegde het regeringshoofd toe.

Kun je, wanneer je als Nederlander in het buitenland woont, je laten vaccineren in Nederland?

We kregen hierover een vraag binnen, ook kwamen meerdere vragen hierover binnen bij onze collega’s van de VBNGB (De Vereniging Belangenbehartiging Nederlands Gepensioneerden in het Buitenland). Kunnen mensen die niet meer in de BRP (Basis Registratie Personen) staan, wel een Covid vaccinatie in Nederland krijgen? De VBNGB is bij het CAK gaan informeren wat de mogelijkheden zijn en het schijnt onder bepaalde voorwaarden inderdaad mogelijk. Hier kunt u meer informatie vinden.

Bron: Stichting Goed (Grenzeloos Onder Een Dak)

Persconferentie 25 februari 2021

Jean Castex en de minister van Volksgezondheid Olivier Véran hebben donderdag 25 februari weer een persconferentie gegeven.
Premier Jean Castex identificeerde departementen in het noorden, Île-de-France, het oosten en zuidoosten als gebieden waar de epidemische situatie zorgwekkend is. Volgende week moet een besluit worden genomen over eventuele nieuwe maatregelen vanaf 6 maart.
De situatie van Covid-19 in 20 Franse departementen wordt nauwlettend gevolgd om strengere maatregelen eventueel in te moeten voeren, bijvoorbeeld een weekendvergrendeling, zoals die wordt ingevoerd in de Alpes-Maritimes en Dunkerque, zei premier Jean Castex. Over een week moet er een beslissing worden genomen.
“De gezondheidssituatie in ons land is de afgelopen dagen verslechterd. Gisteren telden we meer dan 30.000 positieve gevallen, een cijfer dat we sinds november vorig jaar niet meer hadden bereikt”, aldus Castex. “Na enkele maanden cijfers gezien te hebben van 15.000 en 20.000 gevallen per dag, wint het virus al een week weer terrein. We vaccineren veel, en het allerbelangrijkste, ik wil benadrukken dat we de juiste mensen vaccineren. Als sommige landen om ons heen tot dusver meer hebben gevaccineerd dan wij, loopt Frankrijk voorop bij de vaccinatie van mensen die het meest zijn blootgesteld aan ernstige vormen van Covid-19″. Hij zei ook dat de vaccinaties tegen Covid-19 begin april toegankelijk zullen zijn voor mensen van 65 tot 74 jaar, wanneer tweederde van de mensen ouder dan 75 jaar had moeten worden gevaccineerd.

Kernpunten uit de toespraak van de premier:

 • 20 Franse departementen zullen worden gecontroleerd met het oog op de invoering van strengere Covid-gerelateerde maatregelen, zoals een weekendvergrendeling die ingevoerd is in de Alpes-Maritimes en Dunkerque
 • De departementen zijn: Alpes-Maritimes, Bouches-du-Rhône, Drôme, Eure-et-Loir, Meurth-et-Moselle, Moezel, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Rhône, Parijs, Seine-et-Marne, Yvelines, Somme, Var, Essonne, Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis, Val-de-Marne, Val-d’Oise
 • Volgende week wordt een besluit genomen en als de situatie verder verslechtert, worden vanaf het weekend van 6 maart versterkte maatregelen van kracht
 • Lokale weekendvergrendelingen in Dunkerque en de kust van de Alpes-Maritimes zijn “een tussenmaatregel”. “Het is een maatregel die gericht is op bepaalde gebieden, waar de epidemie uit de hand loopt, wat mij de juiste methode lijkt om waar nodig snel en krachtig te kunnen optreden zonder gevolgen te hebben voor gebieden waar de epidemie minder sterk circuleert.”
 • De vaccinaties voor Covid-19 voor mensen ouder dan 65 jaar gaan begin april open
 • Bijna 80% van de bewoners van verzorgingshuizen is ingeënt. Meer dan een kwart van de mensen ouder dan 75 jaar is ingeënt
 • Covid-19-varianten verspreiden zich snel. Dit geldt vooral voor de Britse variant, die nu de helft van de positief gemelde gevallen uitmaakt
 • De heer Castex zei dat een lockdown een hefboom is die alleen mag worden gebruikt als er geen andere keuzes zijn. Hij zei echter dat de regering bij de eerste tekenen van een epidemie zal reageren

Donderdag 25 februari is in de Dordogne de vaccinatie thuis tegen het coronavirus begonnen. Het vereist veel organisatie, want in precies zes uur tijd moeten 10 injecties gegeven worden. Alles is dus zorgvuldig voorbereid. De injectieflacon (Moderna) moet zorgvuldig bewaard worden en mag niet worden geschud. ​
De route tussen de verschillende patiënten is vooraf bestudeerd om tijd te besparen en omleidingen te vermijden.
In de Dordogne wordt thuisvaccinatie verwacht, met name voor oudere en geïsoleerde patiënten.

Update 31 januari 2021

Om de verspreiding van Covid-19 in Frankrijk te beperken heeft Premier Jean Castex aangekondigd dat vanaf 31 januari 2021 non-foodwinkelcentra met een oppervlakte vanaf 20.000 m² gesloten moeten blijven. Dit betreft ongeveer 400 winkelcentra of winkels.
Alleen levensmiddelenwinkels en apotheken blijven open in deze grote centra.

Welke winkelcentra in de Dordogne en de ons omringende departementen vallen onder de nieuwe maatregel van 31 januari 2021?
In de Dordogne lijkt het alleen te gaan om het 29.000 m² grote winkelcentrum in Trélissac. Op haar website staat aangekondigd dat alleen l’hypermarché Leclerc levensmiddelen en drogisterij open blijven.
Deze maatregel geldt niet voor levensmiddelensupermarkten, hypermarkten, bakkerijen, groenten- en fruitwinkels, viswinkels en apotheken.
De reactie van Fabrice Faure, de eigenaar van de Leclerc: “wij worden gestraft terwijl de winkels in het centrum open mogen blijven midden in de uitverkoop en twee weken voor Valentijnsdag. Het is precies het tegenovergestelde van afgelopen maart.”

Op basis van de door de Conseil National des Centres Commerciaux (CNCC) opgestelde oppervlakten worden het winkelcentrum “Auchan” in Marsac-sur-l’Isle (11.600 m²) en “Trois Vallées” in Creysse (13.100 m²) niet getroffen door de nieuwe maatregelen.

Voor het winkelcentrum “Rives de la Dordogne” met Leclerc hypermarché in La Cavaille in Bergerac, geeft de CNCC site een oppervlakte van 20.000 vierkante meter aan. Niemand heeft hier iets gehoord over een mogelijke sluiting.
“Ik zou op de hoogte zijn gebracht van een sluiting. Voor zover ik weet zijn de twee winkelcentra in de agglomeratie Bergerac minder dan 20.000 vierkante meter groot”, verklaarde Frédéric Delmarès, voorzitter van de agglomeratiegemeenschap Bergerac (CAB), zondagmorgen.

Er waren nog wel enkele vragen. Zouden bijvoorbeeld grote winkels van één merk, zoals Ikea, hierdoor ook worden getroffen? Het antwoord is ja: alle “non-foodbedrijven met meer dan 20.000 m² bruikbare winkelruimte” zullen worden getroffen door de sluiting.

Het maximale aantal klanten in winkels wordt minder, behalve voor de kleinste winkels. Winkels groter dan 400 m² mogen slechts één klant per 10 m² binnen laten. Is een winkel kleiner dan 400 m², dan blijft de drempel acht vierkante meter.

De vaccinatiecampagne voor 75+'ers is in Frankrijk gestart

Om ervoor te zorgen dat aan de medische criteria wordt voldaan, moet u eerst een doktersrecept hebben om in aanmerking te komen voor vaccinaties zonder leeftijdscriteria. Heeft u een ordonnance, dan kunt ook u een afspraak maken voor uw twee vaccinaties. Maar hoe kunt u dat doen?

Hoe maak ik een afspraak voor de vaccinaties?

 • online bij Santé.fr in het centrum van uw keuze;
 • telefonisch:
  – door te bellen naar het gratis nummer 0800 009110
    Dit nummer kunt u 7 dagen per week bellen van 6.00 tot 22.00 uur. U wordt rechtstreeks naar de telefoonplatforms van het gekozen vaccinatiecentrum
    doorverbonden
  – door te bellen naar het vaccinatiecentrum in uw departement, waarvan u de telefoonnummers vindt op de website Santé.fr. Op deze site staat een  
    volledige lijst met de centra die in elk departement geopend zijn
  – online of telefonisch via Doctolib.fr

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

 • uw mairie
 • uw apotheek
 • uw arts

Op de dag van de afspraak in het vaccinatiecentrum moet u uw identiteitskaart laten zien, evenals uw ordonnance (doktersrecept) en uw “carte vitale” (of “une attestation de droits”).
De vaccinatie is gratis en niet verplicht.

Vaccinatie wordt beschouwd als een essentieel middel in de strijd tegen de Covid-19-epidemie. Frankrijk volgt de stappen die worden aanbevolen door de Haute Autorité de Santé (HAS).

Vaccinatie vindt geleidelijk plaats vanaf 27 december 2020. Afspraken in vaccinatiecentra worden vanaf 14 januari 2021 telefonisch en via internet gemaakt. Het doel is om eind januari 1 miljoen personen gevaccineerd te hebben. In januari 2021 wordt prioriteit gegeven aan degenen die het meest kwetsbaar zijn voor het virus:

 • ouderen in instellingen: huisvesting voor afhankelijke ouderen (Ehpad), eenheden voor langdurige zorg (USLD), bewoners zelfstandige woningen en seniorenwoningen;
 • personeel dat in deze instellingen werkt wanneer ze het risico lopen een ernstige vorm van Covid-19 te ontwikkelen;
 • professionals in de gezondheidssector en medisch-sociale sector, brandweerlieden en thuishulpverleners van 50 jaar en ouder en/of sinds 4 januari 2021 met comorbiditeit*;
 • gehandicapten ondergebracht in gespecialiseerde instellingen en hun personeel van 50 jaar en ouder en / of met comorbiditeiten*;
 • vanaf 18 januari 2021 thuiswonende 75-plussers;
 • kwetsbare patiënten met een verhoogd risico.

De vaccinatie wordt van eind februari (fase 2 en 3) – begin maart 2021 uitgebreid tot personen van 65 tot 74 jaar. Dit zijn ongeveer 14 miljoen personen.

Daarna volgt vaccinatie voor alle overige personen, die nog niet eerder bereikt zijn. Een gratis online calculator, Omni Calculator (onder andere gebaseerd op officiële cijfers van INSEE en gegevens van HAS), geeft u een mogelijke!! vaccinatiedatum.

* Comorbiditeit is het tegelijkertijd hebben van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon, bijvoorbeeld taaislijmziekte en diabetes

Update 16 januari 2021

Avondklok om 18.00 uur in het hele land. Scholen? Grenscontroles? Wat zijn de nieuwe maatregelen?
Wegens het nog steeds hoge aantal nieuwe gevallen van besmetting wordt de vervroegde avondklok met ingang van zaterdag 16 januari 2021 uitgebreid tot heel Frankrijk. Deze avondklok is ingesteld van 18.00 uur ‘s avonds tot 6 uur ‘s morgens. Strengere grenscontroles, verscherpt sanitair protocol in scholen, rechtstreekse cursussen in het hoger onderwijs, openstelling van vaccinatie voor personen met een “verhoogd risico”.

De aangekondigde maatregelen om de coronavirus-epidemie onder controle te krijgen, zijn de volgende:

 • Met ingang van zaterdag 16 januari 2021 krijgt heel Frankrijk ten minste 15 dagen te maken met een avondklok tussen 18.00 uur en 6.00 uur.
 • Met dezelfde uitzonderingen die er waren voor de avondklok om 20.00 uur.
 • Alle voor het publiek toegankelijke plaatsen, winkels of diensten sluiten om 18.00 uur.

Tijdens deze avondklok mag u alleen naar buiten met een geldig certificaat:
–  om naar het werk te gaan of van het werk terug te keren;
–  om een beroepsopleiding te volgen, om een reis te maken die niet kan worden uitgesteld;
–  dwingende gezinsredenen, voor bijstand aan kwetsbare personen, in het bijzonder personen met een handicap, of voor kinderverzorging;
–  medische redenen: onderzoeken, preventieve maatregelen en zorg die niet op afstand kan worden verstrekt;
–  de aankoop van geneesmiddelen;
–  om op verzoek van de overheid deel te nemen aan missies van algemeen belang;
–  personen met een handicap en hun begeleiders;
–  het uitlaten van een huisdier rond uw huis binnen een straal van 1 km.

Bron: Service-Public.fr

 

Update 14 januari 2021

Jean Castex bevestigde de uitbreiding van de avondklok vanaf 18.00 uur voor heel Frankrijk vanaf zaterdag 16 januari 2021 om 18.00 uur en gedurende minimaal twee weken. Dit is een “preventieve remmaatregel”. De vrijstellingen zijn hetzelfde als voor de avondklok om 20.00 uur en er moet altijd een certificaat worden ingevuld.

 • Vooral winkels, restaurants en sportactiviteiten worden getroffen door het verstrijken van de avondklok.
 • Restaurants kunnen omdat ze voor onbepaalde tijd gesloten zijn, nog wel afhaalmaaltijden verzorgen. Dat wordt nu moeilijker. Alleen diegenen die de maaltijden thuis bezorgen, kunnen hun service voortzetten.
 • Alle instellingen die open zijn voor het publiek zullen om 17.00 uur of 17.30 uur gesloten zijn.
 • Dit geldt ook voor bibliotheken, mediabibliotheken en andere culturele instellingen.
 • Hetzelfde geldt voor de stadions, gymzalen en tennisbanen die na 18.00 uur niet meer toegankelijk zijn.
 • Wat betreft het beoefenen van joggen, het is duidelijk verboden vanaf het begin van de avondklok.
 • Wat betreft scholen is er geen verandering te verwachten, aangezien de lessen zelden na 18.00 uur plaatsvinden.
 • Kinderdagverblijven, buitenschoolse activiteiten en crèches kunnen na het begin van de avondklok open blijven en het schoolvervoer wordt op normale tijden verzorgd.
 • Ouders, vooral degenen die werken, zullen altijd de mogelijkheid hebben om hun kinderen op te halen na 18.00 uur, op voorwaarde dat ze een certificaat hebben (door het vakje aan te vinken: reizen tussen huis en plaats van onderwijs en training).
 • Het openbaar vervoer blijft normaal rijden.
 • Naast degenen die reizen voor zaken of in verband met scholing, moeten de enige personen die vanaf 18.00 uur op straat of op de weg mogen rijden om beperkte redenen een afwijkende verklaring kunnen voorleggen: consultatie en medische zorg, dringende familiale redenen (voogdij kind, hulp aan kwetsbare mensen, enz.), uitstapje binnen een straal van 1 km voor de behoeften van een huisdier, langeafstandsreizen gekoppeld aan trein-, vliegtuig- of busvervoer.
 • Zonder certificaat riskeer je, zoals altijd, een 4e klas boete van 135 euro.

“De situatie is nog steeds zorgwekkend maar stabiel”, merkte de premier ook op. Jean Castex waarschuwde: een derde opsluiting zou “onverwijld” worden toegepast in het geval van “ernstige epidemische achteruitgang”, terwijl hij benadrukte dat de huidige situatie “een dergelijke maatregel” momenteel niet vereist.

De minister van Volksgezondheid heeft bevestigd dat 1% van de positieve tests in Frankrijk betrekking heeft op de Engelse mutatie. Het doel is om die verspreiding te beperken.

Om dit te doen, zal de regering de voorwaarden voor binnenkomst op het grondgebied verscherpen: alle reizigers die vanuit een land buiten de EU naar Frankrijk willen komen, zullen voor vertrek een negatieve test moeten voorleggen en zeven dagen in isolatie zodra ze in Frankrijk zijn aangekomen, en zij moeten aan het einde een tweede PCR-test herhalen”, voegde de premier eraan toe. 

Jean Castex verduidelijkte dat voor reizen vanuit een EU-land “en in het bijzonder landen zoals Ierland of Denemarken die in een moeilijke epidemische situatie verkeren”, “de ministers zullen werken aan de ontwikkeling van een coördinatiekader voor de volgende Europese Raad op 21 januari”.

Mensen met een “hoog risico” kunnen vanaf maandag worden ingeënt tegen Covid-19 in een van de “700 vaccinatiecentra” die vanaf die datum op het grondgebied geopend zijn.

Naast de 75-plussers zullen bijna 800.000 mensen “die aan bijzonder ernstige ziekten lijden” het vaccin kunnen krijgen, in het bijzonder mensen die lijden aan ernstige nierinsufficiëntie, mensen die een orgaantransplantatie hebben gehad, mensen die worden behandeld voor kanker of met het syndroom van Down, zei Olivier Véran. 

Jean Castex zei dat vaccinatie “de topprioriteit was om uit de crisis als gevolg van het coronavirus te komen”, terwijl hij de Fransen opriep om “collectief geduld en verantwoordelijkheid te tonen”.

Update 10 januari 2021

Er zijn 3 nieuwe departementen bijgekomen. De nieuwe maatregel was al aangekondigd voor vijf departementen: Cher, Allier, Côte-d’Or, Haut-Rhin en Bas-Rhin, maar daar komen nu 3 departementen bij, namelijk Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence en Bouches-du-Rhône. Dit is zaterdag 9 januari bekend gemaakt door de betrokken prefecturen.

In de departementen Var en Drôme, die niet tot de geplande afdelingen behoorden, gaat dinsdag de nieuwe avondklok in. De préfets Haute-Savoie en Yonne hebben de avondklok nog niet vervroegd ingesteld.

Update 8 januari 2021

Avondklok in vijf nieuwe departementen

In 15 departementen geldt al een week lang een avondklok die vervroegd is naar 18 uur.  Er worden nu vanaf zondag 10 januari 5 departementen toegevoegd, namelijk: de Cher, Côte-d’Or, Allier, Bas en Haut-Rhin. Maar de regering wil de avondklok in “acht” nieuwe departementen vervroegen, kondigde premier Jean Castex aan. Hij zei moeilijke maar noodzakelijke maatregelen te moeten nemen. De definitieve beslissing is nog niet bekend gemaakt.

Update 7 januari 2021

Jean Castex en Olivier Veran hebben gisteravond, 7 januari 2021 een lange persconferentie gehouden.
“De situatie is verre van normaal”, waarschuwt de premier. Er zijn meer dan 15.000 besmettingen per dag, drie keer meer dan het doel van 5.000 besmettingen per dag dat we hadden gesteld. “We zijn bezorgd over de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk waar een nieuwe besmettelijker variant is opgedoken”. “We hebben onmiddellijk actie ondernomen om de verspreiding van deze virussen op ons grondgebied zoveel mogelijk te voorkomen:

 • “We hebben op 20 december besloten de grenzen met het Verenigd Koninkrijk te sluiten en deze maatregel zal tot nader order worden verlengd”.
 • “Alle activiteiten en vestigingen die vandaag gesloten zijn, blijven tot het einde van deze maand gesloten”.
 • “Musea, bioscopen, theaters, concertzalen, sport- en vrijetijdsvoorzieningen zullen de komende weken niet heropenen”.
 • “We zullen op 20 januari de balans opmaken met de cultuursector om te zien of het mogelijk is de activiteit vanaf begin februari te hervatten”, aldus Jean Castex.
 • “Bars en restaurants blijven tenminste tot medio februari gesloten”.
 • Jean Castex stelt dat er vrijdag 8 januari een besluit zal worden genomen over een uitbreiding met 10 nieuwe departementen die onder het regiem van de avondklok vanaf 18 uur zullen worden geplaatst. Deze avondklok is nu al van kracht in 15 departementen (* zie voor het besluit de update van 8 januari 2021.
 • “Vanaf 10 januari, zodra je symptomen hebt of een zaak hebt, hoef je je alleen nog maar te registreren op de website van Assurance Maladie om een onmiddellijke gecompenseerde werkonderbreking zonder wachtdag te krijgen”, kondigt Jean Castex aan.
 • “Iedere positief verklaarde persoon krijgt vanaf 20 januari een huisbezoek aangeboden door een verpleegkundige”, stelt de minister-president.
 • “Er is besloten om fase 2 van onze vaccinatiestrategie, die pas in februari van start zou gaan, te vervroegen”.
 • “Professionals in de gezondheidszorg en thuisbegeleiders boven de 50 jaar kunnen vanaf maandag gevaccineerd worden”.
 • “De tweede ontwikkeling is dat mensen boven de 75 jaar vanaf maandag 18 januari gevaccineerd kunnen worden”.
 • “Er kan op twee manieren een afspraak gemaakt worden om u te laten vaccineren: er is een telefoonnummer dat u binnenkort wordt meegedeeld en dat u naar de dichtstbijzijnde centra zal doorverwijzen. Er zal ook een website zijn, Sante.fr, die u zal vertellen hoe u een afspraak kunt maken”.
 • “Vanaf donderdag 14 januari heeft u toegang tot deze telefoonlijn en website”.

Update 2 januari 2021

2 januari: Invoering van een aangepaste avondklok die al ingaat om 18.00 in plaats van 20.00 uur in de departementen:

 • Hautes-Alpes,
 • Alpes-Maritimes,
 • Ardennes,
 • Doubs,
 • Jura,
 • Marne,
 • Haute-Marne,
 • Meurthe-et-Moselle,
 • Meuse,
 • Haute-Saône,
 • Vosges,
 • Territoire de Belfort,
 • Moselle,
 • Nièvre,
 • Saône-et-Loire.

Vijf andere departementen waar een aangepaste avondklok werd verwacht, zijn niet opgenomen in de definitieve lijst. Het zijn Aube, Haut-Rhin, Yonne, Allier en Ardèche.

Toespraak Premier ministre Jean Castex 10 december 2020

Belangrijkste punten uit de toespraak van Jean Castex:

 • bioscopen, theaters, musea, sporthallen, dierentuinen, sportvelden en casino’s gaan niet op 15 december open maar blijven nog 3 weken langer dicht (tot 7 januari 2021);
 • vanaf 15 december, inclusief 31 december, is er van 20.00 uur tot 6.00 uur een avondklok , maar niet op kerstavond. De naleving zal strikt worden gecontroleerd en heeft maar beperkte vrijstellingen;
 • Attestations de déplacement “couvre-feu” kunt u hier downloaden
 • vanaf 15 december is er geen attestation meer nodig tussen 6 uur en 20 uur;
 • van de ene regio naar de andere reizen is mogelijk, maar de reisregels zullen streng zijn wat betreft de avondklok: reizen zullen om redenen worden toegestaan, dat wil zeggen: om terug te keren of te gaan werken (naar het ziekenhuis gaan), voor kinderopvang of hulp aan kwetsbare mensen, maar ook voor het meenemen van een huisdier. Je moet het nieuwe attest kunnen tonen tijdens een inspectie. Je moet je reis kunnen verantwoorden met ondersteunende documenten”, verduidelijkt Gerald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken;
 • de stadions kunnen vanaf 7 januari weer open, als de gezondheidssituatie het toelaat;
 • het is mogelijk om op oudejaarsavond zes mensen samen te brengen en allemaal in dezelfde accommodatie te slapen. “Maar dit is duidelijk niet aan te raden”;
 • we kunnen van regio wisselen en dus op vakantie gaan, maar vanaf 20.00 uur moeten we stoppen met reizen, behalve voor bijvoorbeeld een treinverbinding, of als we op een steenworp afstand van de woonplaats zijn;
 • de regering is van plan sancties in te voeren in geval van niet-naleving van het isolement van mensen die positief getest zijn.

Maar welke vrijstellingen zijn er voor de avondklok? Er staan acht vrijstellingen op het certificaat:

 1. Ten eerste hebben ze betrekking op zakenreizen of activiteiten voor je werk
 2. Dwingende gezinsredenen (kinderopvang, bijstand aan een persoon in moeilijkheden, enz.)
 3. Gezondheidsredenen (zoals naar het ziekenhuis gaan voor dringende zorg of naar een dienstdoende apotheek)
 4. Missies van algemeen belang (verenigingsactiviteiten enz.)
 5. Om te reageren op een gerechtelijke of administratieve dagvaarding
 6. Reizen van mensen met een handicap en hun begeleiders
 7. Reizen in verband met trein- of luchttransporten voor lange afstanden
 8. Korte ritten, binnen een straal van maximaal een kilometer van huis om je hond uit te laten

Er zijn echter geen uitzonderingen voor wandelingen of sportactiviteiten. Deze zijn inderdaad verboden tussen 20.00 en 6.00 uur

Toespraak Premier ministre Jean Castex 2 december 2020:

Een groot aantal punten is helaas al weer gewijzigd!! (zie het artikel van 10 december)

 • Vanaf 15 december 2020, de datum van de terugkeer naar het vrije verkeer als de gezondheidssituatie het toelaat, zal 100% van de treinen beschikbaar zijn en zal het aanbod van vliegtickets sterk worden uitgebreid, met in alle gevallen omruilbare en terugbetaalbare tickets gratis tot de dag van vertrek. Hoe en waar kan men tijdens de wintervakantie reizen? Waar vind ik de voorwaarden die het buitenland verlangt? En terug naar Frankrijk?
  Details kunt u vinden op de site Service-Public.fr. of klik hier.

Als de gezondheidssituatie blijft verbeteren (minder dan 5.000 besmettingen per dag), zou het confinement vanaf 15 december 2020 opgeheven kunnen worden en kan er zonder toestemming worden gereisd, maar wel met inachtneming van de gezondheidsmaatregelen.

Vanaf 15 december geldt een avondklok van 21.00 tot 6.00 uur, behalve op 24 en 31 december 2020 (is gewijzigd: 31 december is er wel een avondklok!). Het is echter absoluut noodzakelijk om het aantal mensen aan tafel te beperken. Restaurants en bars blijven gesloten.

Reizen per trein en vliegtuig
100% van de treinen zal beschikbaar zijn en openstaan voor reservering voor de periode van 15 december 2020 tot 4 januari 2021, met de mogelijkheid om tickets gratis om te wisselen of te annuleren tot het vertrek. In het geval van een omruiling, als het nieuwe ticket duurder is, wordt het verschil in rekening gebracht aan de passagier.
Het aanbod is geldig voor langeafstands- en TER-verbindingstickets, ongeacht de tariefvoorwaarden. Voor Inoui en Intercités TGV-tickets kan de annulering worden uitgevoerd tot het tijdstip van vertrek op de site of de mobiele applicatie die voor de reservering wordt gebruikt.
Daarna moet binnen 60 dagen een terugbetaling worden aangevraagd bij de klantenservice.
Het luchtvervoer van zijn kant zal zijn aanbod van tickets verdrievoudigen, die ook allemaal terugbetaalbaar en annuleerbaar zijn.

Wintersport
De gezondheidssituatie laat de totale opening van de wintersportplaatsen in Frankrijk tijdens de kerstperiode niet toe. Het zal mogelijk zijn om daarheen te gaan om vakantie te vieren en te wandelen in het bos, maar de skiliften en collectieve voorzieningen zoals bars en restaurants zullen gesloten zijn voor het publiek.
Als u van plan bent om in het buitenland in een skigebied te verblijven, bent u onderworpen aan de voorwaarden die worden opgelegd aan reizigers uit dit land wanneer u terugkeert naar Frankrijk. In het kader van een noodsituatie op het gebied van de volksgezondheid kunnen restrictievere maatregelen worden overwogen, zoals het in quarantaine plaatsen van mensen die terugkeren uit een gebied met actieve circulatie van de infectie.

Overzeese en internationale reizen
De productie van een negatieve PCR-test die minder dan 72 uur oud is, is verplicht voor reizen van en naar het buitenland. Aangezien de regels variëren naar gelang het gebied, is het noodzakelijk om informatie te verkrijgen bij de voorbereiding van uw reis.
Reizen naar het buitenland zal mogelijk zijn. Gezien de snelle ontwikkeling van de pandemie in de wereld is het echter van essentieel belang dat men, voordat men overweegt te reizen, op de hoogte is van de gezondheidssituatie in het land van bestemming en van eventuele beperkingen op de toegang en het verblijf (quarantaine, PCR-test vereist bij vertrek of aankomst, etc.), door het reisadvies van het Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken te raadplegen.

Beperkingen die gelden voor reizigers uit bepaalde landen buiten de Europese Unie:
De grenscontroles zullen worden verscherpt. Een test 72 uur van tevoren is vereist voor elke persoon die naar Frankrijk wil komen vanuit een land buiten de Europese Unie met, bij wijze van uitzondering, een test bij aankomst voor degenen die het testresultaat niet hebben.

Als u uit een land komt waar het virus nog actief circuleert, dan moet u voor het reizen:

 • het resultaat van een RT-PCR virologische test kunnen tonen van minder dan 72 uur voor de vlucht. Als dit niet voor het instappen is gebeurd, wordt de reiziger doorverwezen naar de gezondheidscontroleposten op de luchthaven om dit te doen
 • in geval van weigering kan de reiziger worden gevraagd veertien tests thuis of in een speciaal daarvoor bestemde accommodatie te doen
 • een gezworen verklaring dat de reiziger geen symptomen van Covid-19 infectie heeft en niet op de hoogte is van het feit dat hij in de 14 dagen voorafgaand aan de vlucht in contact is geweest met een bevestigd geval van Covid-19

Toespraak Emmanuel Macron op 24 november 2020:

Aankondigingen van Emmanuel Macron in de toespraak:

 • “Niet-essentiële” winkels mogen vanaf zaterdag 28 november weer open.
 • De winkels mogen open tot 21.00 uur.
 • Bovendien zijn vanaf 28 november buitenwandelingen en fysieke activiteiten toegestaan gedurende 3 uur tot 20 km van huis.
 • Buitenschoolse activiteiten worden weer toegestaan.
 • Telewerken blijft noodzakelijk om onnodig reizen te voorkomen.
 • Kerken, moskeeën en gebedsplaatsen mogen weer open (tot 30 personen).
 • Vanaf 28 november gelden nieuwe formulieren.

Op 15 december gaat een nieuwe fase in als de gezondheidsdoelstellingen worden bereikt:

 • Eventueel einde confinement.
 • We mogen zonder toestemming reizen, ook tussen regio’s, om Kerstmis met het gezin door te brengen, maar het wordt geen kerstvakantie zoals andere jaren.
 • We moeten onnodig reizen zoveel mogelijk beperken.
 • De buitenschoolse binnenactiviteiten worden vanaf die datum weer hervat.
 • Bioscopen, theaters en voorstellingszalen gaan mogelijk weer open mits de gezondheidssituatie dat toelaat.
 • Grote bijeenkomsten blijven echter verboden.
 • Alle plaatsen waar waarschijnlijk een groot aantal mensen bij elkaar zijn, zoals restaurants, bars, nachtclubs en pretparken blijven nog gesloten.
 • Een avondklok van 21.00 uur tot 07.00 uur met 2  uitzonderingen: op de avonden van 24 en 31 december zullen we ons vrij kunnen bewegen.
 • Geen bijeenkomsten op de openbare weg.
 • Skigebieden: een opening voor de feestdagen is onmogelijk; opening misschien in januari.

20 Januari volgt een derde etappe:

 • Als het aantal besmettingen onder de 5000 gevallen blijft, kunnen sporthallen en restaurants heropenen.
 • De avondklok kan dan vervallen.
 • “Face-to-face lessen worden hervat op middelbare scholen
 • en 15 dagen later op universiteiten
 • Geen verplichte vaccinatie.
deconfinement-en-trois-781x900

Bron: Sud Ouest

Hoe ver is 20 km rondom mijn huis?

Als u naar de site gaat: https://www.cascoronavirus.fr/carte-rayon-20-km-autour-de-chez-moi-confinement of klik hier, dan kunt u precies zien hoe ver 20 km rondom uw huis is als u uw postcode ingegeven heeft. U moet dan binnen de blauwe cirkel blijven!

 

Persconferentie van 12 november 2020 door Premier Jean Castex

Jean Castex, vanaf juli 2020 premier van Frankrijk, heeft op 12 november 2020 een persconferentie gegeven. Een samenvatting van de persconferentie:

 • Jean Castex heeft gezegd dat de lockdown van Frankrijk, geïntroduceerd op 30 oktober, ongewijzigd zal blijven tot minstens 1 december.
 • Toen president Macron de lockdown aankondigde, beloofde hij dat er na twee weken een update zou komen, waarop strakkere of meer ontspannen beperkingen zouden kunnen worden aangekondigd.
 • De heer Castex zei echter dat er geen onmiddellijke verandering zal zijn en vraagt iedereen om de regels te respecteren en door te gaan met de aanbevolen maatregelen.
 • Hij zei dat waarschijnlijk vanaf 1 december winkels mogen openen, afhankelijk van de COVID-situatie, maar bars of restaurants blijven nog gesloten.
 • Hij zei ook dat de formulieren ( attestations de déplacement ) ook na 1 december blijven bestaan.
 • Kerstmis en Nieuwjaar:
  Jean Castex zei: “Ons doel is om een nieuwe versoepeling van regels mogelijk te maken tijdens de kerstvakantie, zodat het mogelijk is in Frankrijk de eindejaarsfeesten met het gezin door te brengen, maar ze zullen niet op dezelfde manier kunnen worden gevierd als gewoonlijk. We kunnen natuurlijk bij ons eigen gezin zijn, maar het zou niet redelijk zijn om grote feesten te organiseren voor enkele tientallen mensen, zeker niet op oudejaarsavond. “
 • Mogelijk komt er op 1 december een versoepeling van de regels, maar dit geldt strikt genomen voor winkels.
 • Bars, restaurants en sporthallen:
  blijven gesloten (waarschijnlijk tot 15 januari 2021), ook al worden de regels voor winkels versoepeld.
 • Formulieren (attestations de déplacement ) blijven ook na 1 december bestaan.
 • Economie:
  De heer Castex beloofde door te gaan met “grootschalige economische steun aan alle winkels en bedrijven die gedwongen werden te sluiten”.
 •  De afgelopen twee maanden hebben wij meer dan 10.000 extra sterfgevallen gezien in Frankrijk, een op de vier sterfgevallen is vandaag te wijten aan deze ziekte.” 
 • De afgelopen dagen is er elke 30 seconden één ziekenhuisopname geweest en elke drie minuten één opname op de intensive care.
 • 40% van de mensen die op de IC worden opgenomen, is jonger dan 65 jaar.
 • De economische activiteit zou in november met minstens 12% kunnen dalen; dit is drie keer minder dan in het voorjaar.
 • In de komende dagen zullen in elk van de 800 universiteitszalen in Frankrijk twee studentenvertegenwoordigers zijn, met name voor eerstejaarsstudenten of studenten in moeilijkheden.
 • “We hebben aandacht voor het isolement van de jongste leerlingen en voor een deel van de leerlingen voor wie de school niet langer verantwoordelijk is voor hun onderwijs op afstand,” aldus de premier.
 • 22% minder reizen in verband met woon- werkverkeer dan in september.
 • Treinreizen over lange afstand daalden met 85%.
 • Binnenlandse vliegreizen bedragen 10% van de normale capaciteit.
 • 45% van de particuliere werknemers hebben gemiddeld 3,7 dagen per week thuis gewerkt. “Maar er is nog ruimte voor verbetering”, aldus Castex.
 • De piek van de tweede golf kan begin volgende week worden bereikt.
 • De heer Castex gaf aan dat hij Elisabeth Borne, Ministre du Travail, de l’Emploi et de l’Insertion, heeft gevraagd om de sociale partners voor te stellen het systeem van recht op werkloosheidsverzekering te vernieuwen voor werklozen tijdens de periode van lockdown.
 • Het basisreproductiegetal (R0) van het virus is gedaald onder de 1, tot tussen 0,8 en 0,9. De R0 van een infectie kan worden gezien als het verwachte aantal gevallen dat direct wordt gegenereerd door één geval in een populatie, waarbij alle individuen vatbaar zijn voor infectie.

Confinement: Wat blijft er open en wat is gesloten en wat kan ik wel kopen en wat niet?

Om de verspreiding van het virus tegen te gaan zijn o.a. winkels, sportfaciliteiten, musea, sommige openbare voorzieningen gesloten tot 1 december 2020.

 • Welke winkels zijn nog open?
 • Welke schappen zijn sinds woensdag 4 november door de supermarkten gesloten?
 • Welke producten zullen ze kunnen verkopen?

Dit wordt gespecificeerd in een besluit (decreet) dat op 3 november 2020 in het Publicatieblad is gepubliceerd en dat het besluit van 29 oktober 2020 wijzigt.

Op de site van Service-Public staat een lijst met  winkels en bedrijven die open zijn en tevens een lijst met winkels en bedrijven die voorlopig gesloten blijven.

In de winkels die open zijn, kan je tijdens het confinement niet alle produkten kopen. Dit is gedaan om oneerlijke concurrentie tegen te gaan met die winkels, die hun deuren verplicht hebben moeten sluiten. Een lijst met produkten die verkocht mogen worden staat ook op deze site.

En als laatste ook een lijst met overige diensten en voorzieningen die open blijven.

Wilt u de officiële site van Service-Public raadplegen, klik dan hier.

Reconfinement vanaf vrijdag 30 oktober 2020 en overige info Coronavirus Covid-19 deel 2 (vanaf oktober 2020)

Update 28 oktober 2020:

Vanaf 30 oktober 2020 krijgen we helaas weer te maken met een lockdown. In  principe tot 1 december 2020, maar die datum kan uiteraard weer verlengd worden als dat nodig is. Jean Castex, premier,  legt uit: “vanaf vrijdag 30 oktober kunt u uw huis dus alleen nog maar om bepaalde redenen en met een ingevuld formulier verlaten”.

Toegestaan is bijvoorbeeld:

 • om uw noodzakelijke boodschappen te doen;
 • reizen van en naar het werk als telewerken niet mogelijk is;
 • medische redenen: om naar het ziekenhuis of de dokter te gaan, of naar de apotheek…
 • binnen een straal van 1 km even naar buiten gaan om te wandelen of hond uit te laten of te joggen maar niet meer dan een uur;
 • kinderen naar school brengen;
 • dwingende gezinsredenen en om indien noodzakelijk personen te begeleiden;
 • om een examen te doen of opleiding bij te wonen;
 • naar een afdeling van Service Public te gaan (CAF, Pôle emploi, maisons départementales, “la préfecture”);
 • om naar een afspraak bij “de mairie” te gaan;
 • om naar een gerechtelijke dagvaarding te gaan;
 • deel te nemen aan missies van algemeen belang (bijvoorbeeld voedselhulp)

maar op voorwaarde dat u een ingevuld formulier kunt laten zien.

Er zijn drie verschillende soorten formulieren die u kunt downloaden:

 

Wat blijft gesloten of is beperkt?

 • Bars en restaurants gaan dicht (behalve voor afhalen en levering)
 • Universitaire faculteiten en instellingen voor hoger onderwijs zullen online cursussen/lessen aanbieden en waar mogelijk wordt het telewerken weer algemeen ingevoerd
 • Onze binnengrenzen binnen de Europese ruimte zullen open blijven en de buitengrenzen zullen, op enkele uitzonderingen na, gesloten blijven. Natuurlijk blijven Franse burgers in het buitenland vrij om terug te keren naar Frankrijk” stelt Macron
 •  Reizen tussen regio’s is verboden
 • Privébijeenkomsten buiten de familiekring, en openbare bijeenkomsten zijn verboden op de openbare weg, met uitzondering van protestdemonstraties, die aan de prefectuur moeten worden aangemeld
 • De gebedsplaatsen blijven open, maar religieuze ceremonies zijn verboden
 • Begrafenissen zijn beperkt tot maximaal 30 personen
 • Huwelijken zijn beperkt tot maximaal 6 personen
 • Hallen, conferentieruimtes, pretparken, beurzen, tentoonstellingen, theaters, bioscopen, sporthallen, gymnastiekzalen (teamsporten, zelfs in de open lucht) zijn verboden
 • Instellingen die buitenschoolse, sportieve of artistieke activiteiten aanbieden, zoals conservatoria of sportverenigingen blijven gesloten

Elke twee weken worden de ontwikkelingen van de epidemie bekeken. Indien nodig, komen er aanvullende maatregelen of worden bepaalde beperkingen misschien verlicht.

Wat blijft open?

 • Crèches, scholen, hogescholen en scholen met versterkte gezondheidsprotocollen blijven open: kinderen vanaf 6 jaar moeten een mondkapje dragen;
 • Op het niveau van de middelbare scholen wordt de flexibiliteit voor de uitvoering van het protocol aan de schoolhoofden overgelaten;
 • Het rondlopen van de leerlingen in de gebouwen moet wel worden beperkt en de recreatie wordt georganiseerd door groepen;
 • De schoolcatering gaat door met het respecteren van de gezondheidsmaatregelen;
 • Buitenschoolse instellingen die ‘s avonds naschoolse opvang bieden en vrijetijdscentra die op woensdag open blijven;
 • Openbare dienstloketten:
  De bezoeken aan de accommodatievoorzieningen voor ouderen en afhankelijke personen (Ehpad) en aan bejaardentehuizen blijven toegestaan met strikte inachtneming van de gezondheidsvoorschriften;
 • Parken, tuinen, bossen en stranden;
 • Begraafplaatsen en bloemisten;
 • Openbaar vervoer;
 • Essentiële voedingswinkels;
 • Tankstations en garages;
 • Wasserijen;
 • Kranten- en tabakswinkels;
 • Opticiens;
 • Enkele speciaalzaken: computerapparatuur, telecommunicatie, auto’s en apparatuurverhuur;
 • Groothandel, bouwmarkten en tuincentra;
 • Hotels kunnen een activiteit behouden voor essentiële zakenreizen, maar de restaurants in deze vestigingen zijn gesloten (met uitzondering van de roomservice).

Welke bedrijven blijven open?

 • Entretien et réparation de véhicules automobiles, de véhicules, engins et matériels agricoles
 • Commerce d’équipements automobiles
 • Commerce et réparation de motocycles et cycles
 • Fourniture nécessaire aux exploitations agricoles
 • Commerce de détail de produits surgelés
 • Commerce d’alimentation générale
 • Supérettes
 • Supermarchés
 • Magasins multi-commerces
 • Hypermarchés
 • Commerce de détail de fruits et légumes en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de viandes et de produits à base de viande en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de poissons, crustacés et mollusques en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de pain, pâtisserie et confiserie en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de boissons en magasin spécialisé
 • Autres commerces de détail alimentaires en magasin spécialisé
 • Les distributions alimentaires assurées par des associations caritatives
 • Commerce de détail de carburants en magasin spécialisé
 • Commerce de détail d’équipements de l’information et de la communication en magasin spécialisé
 • Commerce de détail d’ordinateurs, d’unités périphériques et de logiciels en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de matériels de télécommunication en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de matériaux de construction, quincaillerie, peintures et verres en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de journaux et papeterie en magasin spécialisé
 • Commerce de détail de produits pharmaceutiques en magasin spécialisé
 • Commerce de détail d’articles médicaux et orthopédiques en magasin spécialisé
 • Commerce de détail d’aliments et fournitures pour les animaux de compagnie
 • Commerce de détail alimentaire sur éventaires et marchés
  Vente par automates et autres commerces de détail hors magasin, éventaires ou marchés n. c. a.
 • Hôtels et hébergement similaire
 • Hébergement touristique et autre hébergement de courte durée lorsqu’il constitue pour les personnes qui y vivent un domicile régulier
 • Terrains de camping et parcs pour caravanes ou véhicules de loisirs lorsqu’ils constituent pour les personnes qui y vivent un domicile régulier
 • Location et location-bail d’autres machines, équipements et biens
 • Location et location-bail de machines et équipements agricoles
 • Location et location-bail de machines et équipements pour la construction
 • Activités des agences de placement de main-d’œuvre
 • Activités des agences de travail temporaire
 • Réparation d’ordinateurs et de biens personnels et domestiques
 • Réparation d’ordinateurs et d’équipements de communication
 • Réparation d’ordinateurs et d’équipements périphériques
 • Réparation d’équipements de communication
 • Blanchisserie-teinturerie
 • Blanchisserie-teinturerie de gros
 • Blanchisserie-teinturerie de détail
 • Services funéraires
 • Activités financières et d’assurance

Update 20 oktober 2020 van Préfet de la Dordogne

In de Dordogne geldt nog geen avondklok. Toch gelden er bepaalde regels voor het hele grondgebied om de actieve circulatie van het virus te beteugelen.

 • Versterking van de maatregelen ter bestrijding van de pandemie:
  Op 14 oktober 2020 kondigde de president van de Republiek het herstel van de noodtoestand aan om de verspreiding van het COVID 19-virus in het hele land te beperken;
 • Er geldt een avondklok in de 8 departementen van Ile-de-France en in de grootstedelijke gebieden van Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier en Toulouse. De avondklok geldt in de hiervoor genoemde departementen vanaf zaterdag 17 oktober om 00.00 uur voor een periode van minimaal vier weken;
 • De Dordogne heeft zoals gezegd geen last van de avondklok. Toch zijn er bepaalde regels die gelden voor het hele grondgebied om de actieve circulatie van het virus te beteugelen.

Op grond van het besluit nr. 2020 – 1262 van 16 oktober 2020 worden de volgende algemene maatregelen genomen:

Bijeenkomen op de openbare weg of in gebieden die voor het publiek toegankelijk zijn:

 • Elke bijeenkomst van meer dan 6 personen (was 10 personen) is verboden, met uitzondering van demonstraties, professionele bijeenkomsten, belangenbehartigingsdiensten en personenvervoer, begrafenisceremonies, begrafenissen en andere evenementen, rondleidingen georganiseerd door personen die in het bezit zijn van een beroepskaart en markten;
 • Het wordt ook sterk aanbevolen om de bijeenkomsten te beperken tot 6 personen in de privé-sfeer.

Instellingen die publiek ontvangen (Les Établissements Recevant du Public (ERP)): Feestzalen, salles polyvalentes, tenten en accommodaties:

 • Privé-feesten zijn verboden;

Bovendien:

 • Afstand van één vrije stoel tussen twee personen of groepen van minder dan zes personen;
 • Verplichte zitplaatsen;
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht, behalve voor sportieve of artistieke activiteiten;
 • Voorafgaande verklaring voor evenementen met meer dan 1.500 personen;
 • Maximaal 5.000 personen.

Bars en restaurants: Blijven open met een verscherping van de sanitaire maatregelen:

 • Personen moeten een zitplaats hebben;
 • Aan één tafel alleen 6 personen die samen gereserveerd hebben;
 • Een minimale afstand van één meter wordt gegarandeerd tussen de tafels, tenzij een vaste of verwijderbare wand zorgt voor fysieke scheiding;
 • De maximale capaciteit is buiten zichtbaar gemaakt voor het publiek.

Andere instellingen die publiek ontvangen (ERP) :

 • Op plaatsen met staand en reizend publiek (bijvoorbeeld pretparken, winkelcentra, musea, …):
  is het maximaal aantal bezoekers gelimiteerd tot een aantal waarbij 4m2 per persoon wordt aangehouden.
 • Op plaatsen waar personen zitten: (bijvoorbeeld bioscopen, gebedshuizen, …):
  geldt dat er een plaats vrij gelaten moet worden tussen twee personen of tussen twee gezinsgroepen van maximaal 6 personen met een maximum van 5.000 personen.
 • Accommodatie in de open lucht: (bijvoorbeeld stadions, renbanen…):
  geldt dat er een plaats vrij gelaten moet worden tussen twee personen of tussen twee gezinsgroepen van maximaal 6 personen met een maximum van 5.000 mensen.

Al deze maatregelen zijn sinds 17 oktober van toepassing, met uitzondering van de maatregel voor particuliere evenementen die worden georganiseerd in feestzalen waar de toepassing van de maatregelen pas verplicht is sinds maandag 19 oktober 2020.

De Préfect van de Dordogne vraagt de bevolking voorzichtig te zijn en strikt de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten te respecteren en dus te volgen.

Ten slotte vraagt de Préfect aandacht voor de meest kwetsbaren onder ons en voor senioren, vooral als het gaat om bezoeken aan gezondheids en sociale instellingen.

Klik hier voor meer informatie!

Update 14/15 oktober 2020

“De tweede golf van het Coronavirus overspoelt het land. “We moeten reageren op Covid-19 omdat de situatie zorgwekkend is maar we hebben de controle niet verloren”, zei Emmanuel Macron aan het begin van zijn interview op woensdagavond 14 oktober 2020.
Emmanuel Macron kondigde een nieuwe aanpak in Frankrijk aan door het nemen van verschillende maatregelen en aanbevelingen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Jean Castex heeft donderdag 15 oktober 2020 om 14.00 uur een update gegeven over deze aankondigingen:

 • Vanaf zaterdag wordt er een avondklok ingesteld in Ile-de-France en acht andere steden, namelijk: Lille, Grenoble, Lyon, Aix-Marseille, Montpellier, Rouen, Toulouse en Saint-Etienne. De avondklok geldt tussen 21.00 en 6.00 uur gedurende ten minste vier weken voor in totaal zo’n 20 miljoen mensen. De regering is van plan de avondklok te verlengen tot 1 december, indien het parlement daarvoor toestemming geeft. “We hebben tenminste tot de zomer van 2021 de tijd met dit virus,” aldus de president.
 • “Het doel is om een economisch leven te kunnen blijven leiden, zodat scholen, middelbare scholen en universiteiten open blijven, zodat onze medeburgers op een normale manier kunnen werken en er een sociaal leven kan zijn, maar dat wij onze meest feestelijke contacten verminderen “, legde hij uit.
 • Als de avondklok niet wordt gerespecteerd, worden overtreders bestraft met boetes van 135 euro. Maar in het geval van een recidive zullen ze 1.500 euro boete krijgen, waarschuwde het staatshoofd. Uiteraard geldt dit niet voor iemand die na 21.00 uur thuiskomt van het werk of ‘s nachts moet werken en ook niet in noodsituaties of als het noodzakelijk is om naar het ziekenhuis te gaan of om naar de dienstdoende apotheek te gaan om medicijnen te kopen, of om uw huisdier uit te laten of als u van het vliegveld of station komt. In deze situaties is een certificaat vereist.
 • Kort voor de verklaringen van de president kondigde de regering aan dat de noodtoestand, die op 10 juli was afgelopen, vanaf 17 oktober om middernacht in het hele land weer van kracht gaat worden vanwege de verergering van de Covid-19-epidemie.

Geen reisbeperkingen

“Aan de andere kant zullen er geen vervoersbeperkingen of beperkingen van het verkeer tussen de departementen zijn”, zei Macron, en hij voegde eraan toe “dat deze maatregelen de mensen niet zullen beletten om “en vacances de la Toussaint” (herfstvakantie) te gaan, die vrijdagavond begint”.

“We hebben tenminste tot de zomer van 2021 om verspreiding van het virus te voorkomen”  waarschuwde Emmanuel Macron. “Nu aan mensen vragen om thuis te blijven en niet op vakantie te gaan zou onevenredig zijn,” voegde hij eraan toe. 

Niet meer dan zes contacten per persoon, buiten de directe familiekring

Om de verspreiding van het virus te beperken, heeft Macron de Fransen gevraagd om in een privéomgeving – thuis en in restaurants – maar ook op straat, in groepen met niet meer dan zes personen bij elkaar te komen in privé ontmoetingen, om de tweede golf van de coronavirus-epidemie in te dammen. Hij wees echter op een uitzondering voor grote gezinnen. ” Als we een gezin zijn van 7, 8, 9, 10 personen blijven we een normaal gezinsleven hebben “, zei hij. Net als in restaurants, geldt deze regel van maximaal zes dus ook in ons persoonlijke leven.

Zo heeft de minister-president aangekondigd dat in het hele land particuliere feesten (bruiloften, verjaardagen, studentenfeesten, enz.) die worden gehouden in salle des fêtes of andere instellingen die openstaan voor het publiek, verboden zullen worden.

De restaurants blijven open op normale uren maar er gelden versterkte sanitaire regels: er moet hydroalcoholische gel beschikbaar zijn op alle tafels en er moet een afstand van 1 meter tussen de stoelen worden aangehouden voor verschillende groepen gasten.
Gasten zullen hun masker meestal op moeten houden, behalve tijdens het eten.
Groepen worden beperkt tot zes (inclusief kinderen) en betaling aan de tafel heeft de voorkeur.
Gasten worden gevraagd vooraf telefonisch te reserveren om drukte in de restaurants te vermijden en worden gevraagd om hun naam, telefoonnummer en eventueel hun e-mail achter te laten in een “contactboek”.

Overal in Frankrijk, op plaatsen waar het publiek staat, zoals dierentuinen, winkelcentra, musea etc., zal een meter worden opgesteld om het “aantal mensen dat elkaar mag passeren” in de gaten te houden. Vanaf zaterdag geldt overal de regel van één persoon per 4 m² op deze plaatsen. Op plaatsen waar het publiek zit, zoals bioscopen of conferentiezalen, is het raadzaam om één plaats vrij te laten tussen twee personen, twee gezinnen of twee vriendengroepen van maximaal zes personen, en de toeschouwersmeters worden bij besluit van de prefectuur beperkt tot 1.000 à 5.000 personen, specificeerde Jean Castex.

Hij pleitte ervoor om ook “het mondkapje zo veel mogelijk op te zetten, ook met familie en/of vrienden”.

Twee tot drie dagen telewerken per week…

Wat de professionele sector betreft, heeft Emmanuel Macron twee tot drie dagen telewerken per week aanbevolen in bedrijven waar dit mogelijk is, om de collectieve druk wat te verminderen. En men moet zo dicht mogelijk bij het bedrijf met elkaar overleggen”, aldus Macron.
Ook zal aan de bedrijven gevraagd worden vanaf volgende week de aankomst- en vertrektijden voor het werk te spreiden, aldus la ministre du travail Elisabeth Borne.

Snellere tests

Wat de anti-Covid-tests betreft, belooft Macron een nieuwe strategie om de vertragingen drastisch te verminderen, waarbij hij erkent dat op dit gebied reële moeilijkheden ondervonden zijn.
“We gaan een strategie ontwikkelen om de vertragingen drastisch te verminderen om de circulatie van het virus beter te kunnen volgen”, aldus Macron. Hij zei dat dit nieuwe technieken met zich mee zou brengen, zoals toegestane antistoffen-tests, en de mogelijkheid om zelf te testen. 

Een nieuwe toepassing

“De nieuwe versie van de app “StopCovid”, de Franse applicatie voor het traceren van coronavirus patiënten, zal op 22 oktober worden gelanceerd onder de naam “Tous anti-Covid”, na het mislukken van de eerste versie”, kondigde Emmanuel Macron aan. De StopCovid-toepassing “werkte niet (…). “We zijn er niet in geslaagd om van de toepassing een hulpmiddel voor mensen te maken”, betreurde het staatshoofd. ” “Het zal een app zijn waar informatie wordt gegeven over: hoe het virus circuleert, waar je bent, waar de punten zijn om getest te worden. Dus algemene informatie, maar ook specifieke en lokale informatie”.

Extra functies

Emmanuel Macron beloofde extra steun voor economische sectoren die door de avondklok worden getroffen, zoals restaurants, theaters, bioscopen en evenementen. “We zullen aanvullende steunregelingen hebben”, legde hij uit, waarbij hij melding maakte van arbeidstijdverkorting en het onlangs uitgebreide “le fonds de solidarité”.

Uitzonderlijke steun voor “les bénéficiaires du RSA et APL”

Les bénéficiaires du RSA et APLkrijgen uitzonderlijke bijstand voor de komende 6 weken van 150 euro plus 100 euro per kind, kondigde president Emmanuel Macron aan. “Dit gaat van 100 naar 450 euro”. 

Loonsverhoging en niet opgenomen vakantiegeld

De overheid gaat ook wat doen om het ziekenhuispersoneel opnieuw te motiveren. Met name het tijdschema voor de “Segur de la santé” zal worden versneld: na een eerste algemene verhoging (exclusief artsen) van 90 euro netto op 1 september, zal de tweede verhoging van 93 euro netto, die gepland is voor 1 maart 2021, uiteindelijk voor het einde van het jaar worden betaald. Bovendien krijgen verzorgers die hun “congés de la Toussaint” opgeven een toelage van 110 tot 200 euro bruto per dag.

Steun voor bedrijven:

Le ministre de l’Économie, Bruno Le Maire, heeft een verlenging van het solidariteitsfonds aangekondigd.

De strategie van de regering om de verspreiding van het virus te vertragen is Tester, alerter, protéger (testen, waarschuwen, beschermen).

16 oktober 2020: Ondanks de toename van het aantal besmettingen in de regio Nouvelle-Aquitaine, wordt het departement Dordogne niet in een rode waarschuwingszone geplaatst.

Meer info over het Coronavirus in de Dordogne is te vinden op de site van bijvoorbeeld http://www.dordogne.gouv.fr of klik hier

Bron: o.a. Service-Public.fr (publié le 15 octobre 2020) of klik hier