Le certificat Covid européen

of digitaal groen certificaat of gezondheidspas of vaccinatiepas

Le Certificat Covid Européen (of digitaal groen certificaat of gezondheidspas of vaccinatiepas) is van kracht vanaf 1 juli om het reizen binnen de Europese Unie ondanks COVID-19 te vergemakkelijken. Le Certificat Covid Européen, wordt in de hele EU (h)erkend en is gratis. De pas is van toepassing vanaf de leeftijd van 11 jaar. Maar, hoe werkt de gezondheidspas? Op 14 juni 2021 heeft de EU het digitale Covid-certificaat officieel aangenomen.

Update 11 augustus 2021: hoe kunnen buitenlandse toeristen in Frankrijk toegang krijgen tot de gezondheidspas?

Bent u gevaccineerd in het buitenland en wilt u tijdens uw verblijf in Frankrijk genieten van musea, zwembaden, bars en restaurants? Om het verblijf van toeristen in Frankrijk te vergemakkelijken, maakt een systeem opgezet door het Ministerie van Buitenlandse Zaken het mogelijk om op Frans grondgebied een QR-code te verkrijgen die gelijk is aan een gezondheidspas voor mensen met een volledig vaccinatieschema. De gezondheidspas is van toepassing op alle personen ouder dan 18 jaar. Het gaat vanaf 30 september 2021 gelden voor jongeren van 12 tot 17 jaar.

U kunt de QR-code van het digitale Covid-certificaat van de EU (of de NHS in het geval van het VK) direct voorleggen of scannen in de TousAntiCovid-app als u bent ingeënt in een van de volgende landen:

 • Lidstaten van de Europese Unie
 • Andorra
 • IJsland
 • Liechtenstein
 • Monaco
 • Noorwegen
 • Verenigd Koninkrijk (Engeland en Wales)
 • Zwitserland

Frankrijk erkent het AZ-Covishield vaccin, dus het is mogelijk om met dit type vaccin naar Frankrijk te reizen als het vaccinatieschema compleet is.

"Le pass sanitaire" is vanaf 1 juli Europees!

Bent u ingeënt, genezen of negatief getest op Covid-19? Met de harmonisatie van de “le pass sanitaire” kunt u vanaf 1 juli 2021 vrij in Europa reizen. Onder de titel “Certificat Covid numérique UE” bevat de “gezondheidspas” alle bewijzen van vaccinatie, negatieve testen of herstel van COVID-19. Vanaf 1 juli 2021 is de QR-code aanwezig op “Le Certificat Covid numérique UE” en kan worden gelezen in heel Europa. Dat is mogelijk met de app “TousAntiCovid”.

Wat is het EU digitale Covid-certificaat?

“Le Certificat Covid numérique UE” bevat een bewijs van niet-besmetting door Covid door de volgende 3 bewijzen (een van deze 3 bewijzen is voldoende):

 • De QR-code van het vaccinatiebewijs, mits men een volledig vaccinatieschema heeft:
  • 2 weken na de 2e injectie voor vaccins met dubbele injectie (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);
  • 4 weken na injectie voor vaccins met enkelvoudige injectie (Janssen / Johnson & Johnson);
  • 2 weken na de injectie van het vaccin bij personen die Covid hebben gehad (1 enkele injectie).
 • De QR-code van een negatieve RT-PCR- of antigeentest van minder dan 48 uur voor toegang tot grote evenementen en maximaal 72 uur voor grensgezondheidscontroles.
 • De QR-code van een positieve RT-PCR- of antigeentest die wijst op herstel van Covid, daterend van ten minste 15 dagen en minder dan 6 maanden.

Europese reizigers kunnen de “QR-code” van het certificaat aan de grenspolitie of luchtvaartmaatschappijen presenteren, ongeacht de taal waarin het certificaat is opgesteld. Een groen of rood licht geeft aan of de reiziger het gebied mag betreden of niet.

Het is ook mogelijk om een papieren versie van het certificaat te overleggen.

Dit certificaat wordt erkend in alle lidstaten van de Europese Unie en zes andere landen (Andorra, IJsland, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, Zwitserland), maar de in- en uitreisregels blijven specifiek voor elk land. Controleer de regels van het land van bestemming op “Les Conseils aux voyageurs” (Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Hoe kunt u de QR-code van uw vaccinatiebewijs in Europees formaat opvragen?

Sinds 25 juni 2021 zijn vaccinatie- en testcertificaten beschikbaar in Europees formaat.

Om uw Europees vaccinatiebewijs op te halen, gaat u naar “le téléservice de l’Assurance maladie” (EU Digital Covid-certificaat), het bevat een QR-code en het deel “vaccinatiecertificaat” bevat informatie met betrekking tot de uitgevoerde vaccinatie: toegediend vaccin, aantal doses, datum en land van vaccinatie.

Deze teleservice is bedoeld voor begunstigden van een Franse ziektekostenverzekering. Om u te identificeren bij FranceConnect heeft u uw toegangscodes nodig voor uw Ameli-account, uw MSA-account of uw belastinggebied.

Om uw vaccinatiecertificaat te downloaden in de applicatie “TousAntiCovid”, gaat u naar de sectie “Mon carnet”, vervolgens selecteert u “Ajouter un certificat” (certificaat toevoegen) en scant u de QR-code linksonder op het certificaat (document afgedrukt of weergegeven in pdf op het scherm).

Als u de QR-code niet kunt scannen, hoeft u alleen maar een foto te maken van uw vaccinatiebewijs met uw smartphone. Dan kunt u deze foto desgewenst presenteren. De QR-codes zijn op dezelfde manier leesbaar als in het Carnet van de applicatie TousAntiCovid.

Om naar Europa te reizen is het noodzakelijk om het vaccinatiebewijs in Europees formaat op te halen.

Hoe kunt u de QR-code van uw Covid-test opvragen in Europees formaat?

Om het negatieve of positieve testcertificaat van de afgelopen drie maanden op te halen, kunt u het platform “sidep.gouv.fr” raadplegen of op de link klikken die per e-mail of sms is verzonden.

Het resultaat van alle PCR- en antigeentests worden door de daarvoor bevoegde personen ingevoerd in de “SI-DEP”-database, die direct kan worden afgedrukt en die ook beschikbaar wordt gesteld via een e-mail en een sms.

Dit certificaat bevat identificatiegegevens (naam, geboortedatum) en informatie over de test (datum en type test, negatief of positief resultaat) en een QR-code die u kunt scannen en importeren in het “Carnet” van de TousAntiCovid-applicatie.

Het resultaat van een positieve RT-PCR- of antigeentest die geldig is als bewijs van herstel van Covid, moet in Frankrijk minimaal 15 dagen zijn en niet ouder zijn dan 6 maanden. Deze periode kan variëren afhankelijk van het land van bestemming. Controleer de regels van het land van bestemming op Les Conseils aux voyageurs (Reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken).

Opmerkingen:

 1. “Le Certificat Covid numérique UE” is de Europese norm die is vastgesteld door de Europese Commissie voor de afgifte, verificatie en acceptatie van vaccinatiecertificaten, negatieve testresultaten of documenten waaruit blijkt dat een persoon is hersteld van een eerdere infectie met Covid- 19. Het is in alle lidstaten van kracht vanaf 1 juli 2021, met een overgangsperiode van zes weken. Als een lidstaat nog niet klaar is om het nieuwe certificaat aan zijn burgers af te geven, kunnen nog andere formaten worden gebruikt voor grensgezondheidscontroles en moeten deze tot 12 augustus 2021 in andere lidstaten worden geaccepteerd (bijvoorbeeld een vaccinatiecertificaat in papierformaat).
 2. Als u hulp nodig heeft bij het importeren van uw certificaat, kunt u de vragen en antwoorden raadplegen van de applicatie  “TousAntiCovid”, toegankelijk via de rubriek “À propos – Nous contacter”. U kunt ook de hulplijn bellen op 0 800 08 71 48 (7 dagen per week bereikbaar van 9.00 tot 20.00 uur).

Vanaf 9 juni 2021 zal er tijdelijk un pass sanitaire (gezondheidspas) worden ingevoerd om het risico op besmetting te minimaliseren. De pas zal niet verplicht zijn en zal ook niet nodig zijn voor alle activiteiten die verband houden met het dagelijks leven: op het werk, supermarkten, openbare diensten of zelfs restaurants en bioscopen. De pas zal nodig zijn om deel te kunnen nemen aan evenementen die meer dan 1.000 mensen verwelkomen en waar de vermenging van het publiek vanuit gezondheidsoogpunt meer gevaar loopt, zoals grote theaters, sportieve of culturele evenementen, festivals, stadions, beurzen en tentoonstellingen etc. De regering is van mening dat un pass sanitaire het mogelijk zal maken om plaatsen te heropenen die anders gesloten zouden zijn gebleven.

Wat komt er in te staan?
Er kunnen drie bewijzen in de pas worden opgenomen:

 • bewijs van een negatieve RT-PCR of antigeentest;
 • het certificaat van herstel van Covid-19;
 • het bevestigt dat een persoon is ingeënt tegen Covid-19.

Elke gebruiker kan zijn gedigitaliseerde bewijsmateriaal integreren in het “Carnet” van de TousAntiCovid-applicatie en kan dus gemakkelijk zijn certificaten presenteren tijdens reizen of evenementen waarvoor de gezondheidspas vereist is. Het zal ook mogelijk worden om de certificaten voor iemands kinderen of voor andere familieleden op te slaan.
Het papieren vaccinatiecertificaat dat wordt afgegeven na de eerste injectie bevat een QR-code waarmee u uw vaccinatie kunt registreren in de app TousAntiCovid.
Voor diegenen die vóór 3 mei 2021 zijn ingeënt en aan wie dit certificaat niet is afgegeven en voor alle nieuw gevaccineerde personen die dit wensen, zal l’Assurance Maladie het mogelijk maken om alsnog het certificaat te krijgen.

Het RT-PCR- en antigeentestcertificaat dat het testresultaat aangeeft, is beschikbaar in papieren of digitale (pdf) versie via de e-mail of sms die u ontvangt na een test. Het bevat een QR-code en een link waarop u kunt klikken om het testresultaat in het Carnet van de app TousAntiCovid te importeren.

Opmerking: een gratis telefonische helpdesk is 7 dagen per week beschikbaar van 9.00 tot 20.00 uur op het nummer 0800 08 71 48 of raadpleeg de helpfunctie van de app TousAntiCovid.

Het zal ook mogelijk zijn om de gezondheidspas op papier te gebruiken door de verschillende gevraagde documenten rechtstreeks te overleggen.

Tijdens een reis hebben alleen de autoriteiten die belast zijn met de gezondheidscontrole aan de grenzen en het personeel van de geautoriseerde luchtvaartmaatschappijen toegang tot de test- of vaccinatiecertificaten.
Ze kunnen de volgende informatie lezen: achternaam; voornaam; geboortedatum; soort certificaat en mogelijk resultaat (PCR- of antigeentest of vaccinatie met eerste en tweede dosis); type vaccin; datum en tijd van het certificaat.

Om toegang te krijgen tot een plaats, etablissement of evenement, kunnen alleen diegenen die door de organisatoren zijn ingehuurd, lezen: achternaam en voornaam; geboortedatum; toegang geautoriseerd of toegang geweigerd.

Welke regels gelden nu om te reizen?
Binnen Europa: Om binnen de Europese Unie te reizen, is het momenteel niet nodig om de reden van uw reis te rechtvaardigen, maar voorafgaande testverplichtingen (-72u) zijn vereist. Er kunnen verschillende soorten certificaten vereist zijn, verschillend per land.

Buiten Europa: Voor reizigers die Frankrijk binnenkomen vanuit een land buiten de Europese Unie, worden de toeristenstromen vanaf 9 juni 2021 heropend, afhankelijk van de gezondheidssituatie van deze landen. Er zal een landenclassificatie worden opgesteld door middel van het geven van een kleur.
Voor verdere informatie: klik hier