Oradour-sur-Glane

TWEEDE WERELDOORLOG

Net boven Limoges ligt Oradour-sur-Glane. Hier heeft op 10 juni 1944 een bloedbad plaatsgevonden. Op weinig plekken in Frankrijk zijn de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog zo voelbaar als in Oradour-sur-Glane, een dorp in de Limousin dat in 1944 werd uitgemoord door de SS. Oradour is nog altijd een zeer aangrijpende emotionele plek om te bezoeken. Het dorp werd die dag door de Duitsers ingesloten en uiteindelijk verwoest. Bij deze overval werden 642 mensen vermoord (bijna het hele dorp!). Slechts zes personen overleefden het bloedbad. In Oradour werden de mannen op verschillende plaatsen in het dorp met machinegeweren geëxecuteerd. De lichamen werden vervolgens in brand gestoken. De vrouwen en kinderen werden samengebracht in het kerkgebouw in het dorp. Rond 17 uur staken de SS’ers de kerk in brand. Door de rook stortten de vrouwen zich in blinde paniek op de deuren. Daar werden ze opgewacht door de SS’ers die hen met machinegeweren bestookten zodat ze weer naar binnen moesten vluchten. Slechts één vrouw overleefde de slachtpartij. Het jongste kind dat omkwam was slechts acht dagen oud.

Het was de grootste massaslachting door de nazi’s op burgers in Frankrijk, vermoedelijk ook de grootste in heel Europa. Men denkt dat het bloedbad een wraakactie geweest is. Twee dagen eerder werd namelijk in Saint-Junien, een plaatsje nabij Oradour, een spoorbrug opgeblazen.

Na de oorlog werd het dorp nabij de ruïnes herbouwd.
Generaal Charles de Gaulle bracht een bezoek aan Oradour en besloot dat het dorp zo moest blijven zoals het achtergelaten was, inclusief bijvoorbeeld de auto van de huisarts die nog op het dorpsplein staat. Geen steen zou verlegd mogen worden. Dit als gedenkteken aan de afschuwelijke oorlog. Alle ruïnes zijn nog in de staat van na de verwoesting. Kleine plaquettes op de huizen geven aan of er een winkel, kapperszaak, garage of kledingatelier gevestigd was. Bij de ingang van het dorp is sinds 1999 een museum ingericht, het Centre de la Mémoire. Het is een ondergronds museum. Het museum laat het hele verhaal zien in woord, beeld en geluid. Er is een Nederlandse audiogids verkrijgbaar met duidelijke uitleg bij het bezoek aan het museum. Wie de uitgang van het museum passeert, komt midden in het dorp weer bovengronds.

Le Centre de la Mémoire is 7 dagen per week open vanaf 1 februari tot en met 15 december.

Van 1 februari tot 28 februari:
van 9h tot 16h
Van 1 maart tot 15 mei:
van 9h tot 17h
Van 16 mei tot 15 september:
van 9h tot 18h
Van 16 september tot 31 oktober:
van 9h tot 17h
Van 1 november tot 15 december:
van 9h tot 16h

Van 16 december tot en met 31 januari is het museum gesloten.

Huisdieren zijn én in het dorp én in het museum niet toegestaan.
Voor meer informatie klik hier

 

Print Friendly, PDF & Email