Les Frelons Asiatiques

Aziatische hoornaars (Les frelons Asiatiques) zijn nog steeds aanwezig en verspreiden zich in Frankrijk vanwege een zachte herfst met actieve nesten die vermoedelijk in alle departementen voorkomen. Normaal gesproken verdwijnen de hoornaars eind september door de kou, maar dit jaar (2022) heeft het klimaat ervoor gezorgd dat ze er nog steeds zijn.
Aziatische hoornaars zijn in 2004 in Frankrijk aangekomen en hebben zich over het hele land verspreid, vooral nu de temperaturen zijn gestegen.
Zij kunnen schadelijk zijn omdat ze bijenkorven plunderen en opeten. Zij kunnen agressief en gevaarlijk voor mensen zijn als ze zich bedreigd voelen als je achter ze aan gaat en als ze het gevoel hebben dat hun nest wordt bedreigd. Als je bijvoorbeeld je voet naast een nest zet zonder het te zien (de nesten kunnen vrij laag en dicht bij paden zijn), maakt het trillingen en dan zouden ze naar buiten kunnen komen om aan te vallen. Een geur kan hen ook storen.

In maart 2022 kondigde Frankrijk een achtjarenplan aan om Aziatische hoornaars en de verspreiding van andere invasieve insectensoorten te bestrijden.
Minister van Biodiversiteit, Bérangère Abba, presenteerde een plan voor 2022-2030, inclusief een investering van € 1,5 miljoen voor het eerste jaar. Het plan is gericht op “preventie en vroege actie” tegen de insecten, zei ze, inclusief het vergroten van het bewustzijn van invasieve soorten en het verbeteren van best practices om te voorkomen dat de insecten zich verspreiden.
Dit omvat meer controles op binnenkomende goederen, maar ook bewustmaking van de bevolking over het voorkomen en bestrijden van insecten.

Print Friendly, PDF & Email