Elektrische mieren, horzels: de strijd tegen invasieve soorten in Frankrijk

La fourmi électrique (elektrische mier) werd in de zomer van 2022 voor het eerst ontdekt in Zuid-Frankrijk (Toulon in de Var). Experts racen nu tegen de klok om de verspreiding te stoppen.

Invasieve soorten – vooral elektrische mieren – en de schade die ze aanrichten aan het ecosysteem, dreigen een groot probleem te worden in Frankrijk, ondanks de actie die vijf jaar geleden gestart is om verspreiding te voorkomen.

De soorten die met name in de schijnwerpers staan: 

  • De elektrische mier (Wasmannia auropunctata) wordt beschouwd als een van de drie meest invasieve mieren ter wereld en is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika

  • De Aziatische hoornaar, oorspronkelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië

La fourmi électrique heeft een pijnlijke beet (lijkt op een elektrische schok – vandaar de naam) en vormt ‘superkolonies’ van meerdere nesten. Het is ook een roofdier voor alle andere mierensoorten. Dit ondanks het feit dat de regering vijf jaar geleden een plan heeft opgesteld tegen wat officieel bekend staat als “les espèces exotiques envahissantes” (EEA, exotische invasieve soorten).

25 februari 2023

Les Frelons Asiatiques

Aziatische hoornaars (Les frelons Asiatiques) zijn nog steeds aanwezig en verspreiden zich in Frankrijk vanwege een zachte herfst met actieve nesten die vermoedelijk in alle departementen voorkomen. Normaal gesproken verdwijnen de hoornaars eind september door de kou, maar dit jaar (2022) heeft het klimaat ervoor gezorgd dat ze er nog steeds zijn.
Aziatische hoornaars zijn in 2004 in Frankrijk aangekomen en hebben zich over het hele land verspreid, vooral nu de temperaturen zijn gestegen.
Zij kunnen schadelijk zijn omdat ze bijenkorven plunderen en opeten. Zij kunnen agressief en gevaarlijk voor mensen zijn als ze zich bedreigd voelen als je achter ze aan gaat en als ze het gevoel hebben dat hun nest wordt bedreigd. Als je bijvoorbeeld je voet naast een nest zet zonder het te zien (de nesten kunnen vrij laag en dicht bij paden zijn), maakt het trillingen en dan zouden ze naar buiten kunnen komen om aan te vallen. Een geur kan hen ook storen.

In maart 2022 kondigde Frankrijk een achtjarenplan aan om Aziatische hoornaars en de verspreiding van andere invasieve insectensoorten te bestrijden.
Minister van Biodiversiteit, Bérangère Abba, presenteerde een plan voor 2022-2030, inclusief een investering van € 1,5 miljoen voor het eerste jaar. Het plan is gericht op “preventie en vroege actie” tegen de insecten, zei ze, inclusief het vergroten van het bewustzijn van invasieve soorten en het verbeteren van best practices om te voorkomen dat de insecten zich verspreiden.
Dit omvat meer controles op binnenkomende goederen, maar ook bewustmaking van de bevolking over het voorkomen en bestrijden van insecten.

25 november 2022

In juni 2022 schreven wij al:  Onlangs is een lijst samengesteld van de top 5 van gevaarlijke dieren in Frankrijk.

Op nummer 1 staat “Le Frelon Asiatique” (Aziatische Hoornaar) (Vespa Velutina Nigrithorax). Deze gigantische wesp is sinds 2004 in Frankrijk aanwezig en verspreidt zich heel snel in Frankrijk.

In 2021 schreven wij al: Oriëntaalse (Oosterse) frelon (hoornaar) voor het eerst ontdekt in Frankrijk, maar zijn zij gevaarlijker dan de Aziatische frelon?
Volgens het natuuronderzoeksbureau Ecotonia dat aan de oorsprong ligt van de ontdekking van het insect in Marseille in een in onbruik geraakte suikerfabriek, zouden zij inderdaad problemen kunnen veroorza-ken in de bijenteeltsector. De Oriëntaalse frelon is gemakkelijk te herkennen door een kenmerkend kleurenschema dat niet lijkt op een van de 21 andere soorten frelons die de wereld kent, namelijk een overwe-gend roodachtig of donkerbruine kleur en een overwegend gele achterkant. Net als de Aziatische frelon, kan de Oosterse frelon problemen veroorzaken in de bijenteeltsector, aangezien deze frelon wordt beschouwd als een formidabel roofdier van honingbijen.