NIEUWS

De bruingemarmerde schildwants

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys): (bijna) iedereen heeft het er over!

De bruingemarmerde schildwants (Halyomorpha halys of Aziatische stinkwants) is een insect uit de familie Pentatomidae, afkomstig uit China, Japan, Korea en andere Aziatische regio’s. Volwassen bruin gemarmerde schildwantsen zijn ongeveer 1.7 cm lang en ongeveer net zo breed. Zij voeden zich met ongeveer 170 plantensoorten, waaronder veel landbouwgewassen. In 2010-2011 waren zij een seizoenlange plaag geworden in boomgaarden in het oosten van de Verenigde Staten. In 2010 ging in de Verenigde Staten €33,5 miljoen aan appeloogst verloren, ook verloren sommige steenfruittelers meer dan 90% van hun oogst. Sinds 2010 heeft de wants zich verspreid naar Georgië alsook Turkije waar hij grote schade heeft aangericht aan de hazelnootproductie. Hij is nu gevestigd in veel delen van Noord-Amerika en heeft zich ook gevestigd in Zuid-Amerika en Europa. De wants is in 2018 voor het eerst waargenomen in Limburg en inmiddels overal in het land te vinden. Deze wants kan dus aanzienlijke schade veroorzaken in de fruitteelt.

In tegenstelling tot andere schildwantsen overwintert de bruingemarmerde schildwants graag in huizen.

Welke schade kan de bruingemarmerde schildwants veroorzaken?

De wants is een planteneter en zuigt als nimf en volwassen dier sap uit bladeren en vruchten. De schildwants kent meer dan tweehonderd gerapporteerde waardplanten (een waardplant of gastheer is een plant waarop een organisme of virus de bestanddelen vindt die voor zijn groei nodig zijn. Zo’n organisme kan een insect, spintmijt, schimmel, bacterie, halfparasitaire of parasitaire plant zijn). Het is nog moeilijk om precies te schatten welke schade het insect hier zal veroorzaken. In de fruitsector in het buitenland zijn schades bekend aan onder andere appel, peer en kers, maar ook braam, framboos en groenten zoals tomaat, paprika en aubergine.

Hoe herken je de bruingemarmerde schildwants?

  1. Zwartwit gestreepte antennes, wit zowel aan het eind van het vierde als ook aan het begin van het vijfde element
  2. Vijf lichte punten op het pronotum (halsschild)
  3. Zwart-witte poten
  4. Langwerpige, zwarte vlekken op de membraanvleugels
  5. Achterlijf is zwart-wit gezoomd

Hoe kun je de exotische bruingemarmerde schildwants onderscheiden van de grauwe schildwants?

Beide wantsen horen tot de groep van de Pentatomidae of schildwantsen. Van boven bekeken lijkt hun vorm op een middeleeuws ridderschild. Ze worden ook wel stinkwantsen genoemd, omdat zij bij bedreiging uit klieren aan de zijkant van het borststuk een vies ruikende substantie afgeven.

De in Nederland inmiddels veel voorkomende grauwe schildwants (Raphigaster nebulosa) lijkt enigszins op de bruingemarmerde schildwants.

  • Het hoofd van de grauwe schildwants (links) is driehoekig; dat van de gemarmerde schildwants (rechts) is rechthoekig
  • De membraanvleugels van de grauwe schildwants (links) hebben zwarte stipjes
  • De kleuring van het vierde en vijfde antenne element verschilt: bij de grauwe schildwants (links) is het eind van het vierde antenne element donker en de helft van het vijfde licht gekleurd, bij de bruingemarmerde schildwants (rechts) zijn einde vierde en basis vijfde element licht gekleurd
  • De onderkant van de grauwe schildwants (links) is bezaaid met zwarte stipjes; dat van de bruingemarmerde schildwants (rechts) heeft geen stipjes.
  • Grauwe schildwants (links) heeft langwerpige, witte doorn aan de onderkant. Deze ontbreekt bij de bruingemarmerde schildwants (rechts).
  • De kleuring van het vierde en vijfde antenne-element verschilt: bij de grauwe schildwants (onder) is het eind van het vierde antenne element donker en de helft van het vijfde licht gekleurd, bij de bruingemarmerde schildwants (boven) zijn einde vierde en basis vijfde element licht gekleurd.

 

Links: grauwe schildwants (inheems) – Rechts: bruingemarmerde schildwants (exoot)

Bron: Het hele artikel van de Wageningen universiteit kunt u  hier lezen en Lotgenoten.fr