Feitjes/Weetjes maart 2023

Steden en dorpen waar het goed toeven is

l’Association des Villes heeft op 26 februari 2023 de steden en dorpen onthuld waar het goed leven is.
In de Dordogne behaalde het dorp Saint-Laurent-des-Vignes voor het derde jaar op rij de eerste plaats en staat het nu op de 433e plaats op nationaal niveau. Ook op het podium in het departement staan Annesse -et-Beaulieu en Thiviers.

Hier kunt u meer informatie vinden.

Gigantisch zonnepaneel-park bij St-Cirq-Lapopie

Een fotovoltaïsch parkpro-ject nabij Saint-Cirq-Lapopie verdeelt de bewoners.

Plannen voor een gigantisch zonnepanelenpark ter groot-te van 26 voetbalvelden in een natuurgebied bij de rivier de Lot hebben tot woede van de bewoners geleid.

Het door TotalEnergies geleide project van 19 hectare zou volgens de bewoners te dicht bij Saint-Cirq-Lapopie liggen, het dorp dat algemeen als het mooiste van Frankrijk wordt beschouwd.

Het gebied ligt in het hart van het Parc Naturel Régional des Causses du Quercy in de spectaculaire vallei van de Lot.

De film “Les Chèvres” in Monpazier

De opnames van de film “Les Chèvres”, met Dany Boon en Jérôme Commandeur, zijn op vrijdag 3 maart begon-nen in Monpazier.
Monpazier is altijd echt de moeite waard om te bezoeken en heeft al gediend als decor voor de opnames van verschillende films, waaronder twee van de meervoudig Oscarwin-nende regisseur Ridley Scott (“The Duelists”, in 1976 en “Het laatste duel”, in 2020).

Hoe groot is de inzet van een supermarkt?

Dankzij een nieuw etiketteringssysteem kun-nen klanten zien in hoeverre een Franse supermarkt zich inzet om de hoeveelheid voedsel die dagelijks wordt weggegooid te verminde-ren. Dit kunnen zij laten zien door middel van een label: een norm voor voedsel om verspilling tegen te gaan. Dit maakt deel uit van een overheidsinitiatief om de voedselverspilling tegen 2025 met 50% te verminderen.

Het label geeft de super-markt één, twee of drie sterren, afhankelijk van hoe goed hij voldoet aan bepaalde criteria om verspilling tegen te gaan.

Eén ster geeft aan dat de supermarkt heeft aange-toond zich in te zetten (engagement).

Twee sterren geven aan dat de supermarkt de wil om de hoeveelheid weggegooid voedsel te verminderen onder de knie heeft (maitrise).

Drie sterren geven aan dat de winkel een voorbeeldige (exemplaire) staat van dienst heeft om voedselverspilling tegen te gaan.

Op 1 maart 2023 lanceerde de overheid het label “Anti-gaspillage alimentaire”. De criteria voor het label zijn opgesteld in samenwerking met l’Association Française de Normalisation (Afnor), als onderdeel van la loi Anti-gaspillage van februari 2020 (Loi Anti-gaspillage et à l’Économie Circulaire, AGEC).

Ville et villages fleuris 2022

Voor het jaar 2022 hebben zeven gemeenten in de Dordogne het label “Villes et Villages Fleuris” gekregen. In 2021 waren dat er 8. Deze 15 gemeenten voegen zich bij de 50 gemeenten van het departement die al gelabeld zijn.
In 2021 vond de prijsuit-reiking niet plaats vanwege de Covidepandemie.

Het label bestaat al 64 jaar, dus de criteria zijn geëvo-lueerd. We hebben nu te maken met klimaatveran-deringen en door de droogte moeten we bijvoorbeeld anders planten. Daarom wordt nu ook rekening gehouden met duurzame ontwikkeling en biodiversi-teit.
Steden en dorpen moeten nu niet alleen de openbare ruimte in bloei zetten, maar ook milieuvriendelijke maat-regelen treffen, zoals water-zuivering, beheer van de openbare verlichting, ver-groening van de ruimte of het gebruik van compost.

De 7 gemeenten zijn:

Quatre fleurs
Terrasson

Trois fleurs
Monpazier

Deux fleurs
Beauregard-de-Terrasson
Paunat
Saint-Astier
Saint-Cyprien
Saint-Léon-sur-Vezère en le prix régional “coup de cœur du jury

Deurbelcamera's met videobewaking

Door gebruik te maken van deurbelcamera’s kunnen bewoners zien wie er voor de deur staat voordat ze de deur openen. Er bestaan apparaten waarbij u met de persoon buiten kunt spreken en eventueel foto’s en video’s mee kunt maken.

Om videobewaking te gebruiken, moeten camera’s zo worden geplaatst dat ze alleen binnen het terrein van uw eigendom filmen.

Het probleem met deur-belcamera’s is dat ze meestal aan de omtrek van het pand worden geïnstal-leerd, bijvoorbeeld op poorten en hekken, en zo dus ook beelden van de straat vast kunnen leggen.

In Frankrijk is het alleen de overheid toegestaan om met een vaste camera op de openbare weg te filmen. 

Dus alleen apparaten die foto’s kunnen maken zijn toegestaan.