Hoe vieren de Fransen Kerst?
Hoe vieren de Fransen normaal gesproken Kerst? Komt de kerstman dan ook langs bij Franse kinderen? En, hoe breng je jouw kerst- en nieuwjaarswensen over op een kaartje?
Kerst in Frankrijk is normaal gesproken een traditioneel familiefeest. De hele familie is dan aanwezig: ouders, kinderen, opa’s en oma’s, ooms en tantes en neven en nichten.
Veel Fransen gaan op kerstavond eerst naar de avondmis en dan begint rond acht à negen uur op kerstavond het uitgebreide kerstdiner.
In Frankrijk staan op kerstavond de meest traditionele kerstgerechten op tafel, bijvoorbeeld gerookte zalm (le saumon fumé), oesters (les huîtres), kreeft (le homard), coquilles, ganzenlever (le foie gras), kalkoen met kastanjes (la dinde aux marrons), uiteraard kaas en als echte afsluiter een bûche (dat wil zeggen een traditionele chocolade “kerststam” of “kerstrol”).
Het kerstdiner heeft minstens 5 gangen, maar vaak worden er wel 8 gangen geserveerd. De maaltijd kan wel duren tot middernacht!
De volgende dag is het Kerstmis. Traditiegetrouw komt le père noël langs en geven Fransen elkaar met kerstmis mooie cadeaus. Niet alleen voor de kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. De cadeaus liggen onder de kerstboom en worden dan rond de kerstboom geopend terwijl kerstliedjes gezongen of gespeeld worden.
De kerstboom is net als in Nederland versierd met lichtjes, kerstballen en slingers. En dan op 25 december tussen de middag bij andere familie wéér zo’n lang déjeuner.
Anders dan in Nederland, viert men Kerst in Frankrijk overigens alleen op 25 december. Zij kennen dus geen tweede kerstdag, zoals in Nederland.
Enkele voorbeelden van kerst- en nieuwjaarswensen:
• Joyeux noël et Bonne année!
• Nous vous souhaitons de joyeuses fêtes et une heureuse année 20..
• Je te souhaite un très joyeux noël et une bonne année!
• Bonnes fêtes de fin d’année!
• Meilleurs voeux pour la nouvelle année!