Le Vill@ge Bergerac

La Résidence Intergénérationnelle Le Vill@ge Inaugurée in Bergerac

La Résidence Intergénérationnelle (wisselwerking tussen generaties) “Le
Vill@ge”, gebouwd door de Périgord-habitat in Bergerac, werd op vrijdag 14 januari officieel geopend.

Deze residentie met 26 nieuwe huurappartementen (al vanaf augustus verhuurd), ontworpen als een klein dorp, ziet generaties samenleven in een geest van wederzijdse hulp, solidariteit en gezelligheid. Het is bijzonder om met 26 eenheden autonome senioren en mensen met beperkte mobiliteit, en jonge werknemers of studenten samen te brengen. De residentie beantwoordt dus aan de groeiende behoeften van ouderen of mensen met een handicap, en heeft tot doel hen beter in de samenleving te laten opnemen.

Le Vill@ge bestaat uit een centraal plein met een bowlingbaan, aangevuld met entertainment en gedeelde ruimtes om uitwisselingen te vergemakkelijken.
De huizen zijn allemaal gelijkvloers met een terras en een tuin. De woningen hebben een open keuken bij de woonkamer. Verwarming en warm water geschiedt op aardgas.
Bewoners hebben een parkeerplaats bij de ingang van Le Vill@ge, want de straat in de Vill@ge is alleen bedoeld voor kortdurend gebruik of voor noodgebruik en is niet bedoeld voor autoverkeer.
Alles is gelegen nabij het stadscentrum, openbaar vervoer, winkels en openbare voorzieningen.

Dit is een primeur voor Périgord Habitat
Le Vill@ge, gebouwd door Périgord Habitat met de financiële steun van institutionele partners, waaronder het departement, is de eerste intergenerationele residentie van Périgord Habitat.

De lokale partners:

  • Het partnerschap met de vereniging Les Papillons Blancs biedt accommodatie voor gehandicapten en ouderen.
  • CCAS Bergerac zorgt met name voor het bezorgen van maaltijden en het opzetten van diensten voor de bewoners.
  • Het Sociaal Centrum neemt deel aan het leven van de residentie door middel van animatie-acties zoals thematische workshops, gemeenschappelijke moestuinen, enz.
  • CASSIOPEA biedt entertainment, hulp op afstand en vele andere diensten.
  • Om nog maar te zwijgen van de aanwezigheid, ter plaatse, van het agentschap Périgord Habitat dat zijn lokalen in de residentie heeft.

In andere dorpen en steden in de Périgord zijn soortgelijke projecten in ontwikkeling.