les Cévennes

U heeft vast wel eens gehoord van de streek “de Cevennen”, oftewel “Les Cévennes”. Het is een streek en bergketen in het Centraal Massief in het zuiden van Frankrijk.
Les Cévennes beslaat het grootste deel van het departement Lozère en kleinere gedeelten van de departementen Hérault en Gard in de regio Occitanie. Dit is echt een mooi gebied en zeker de moeite waard om een keer als “het weer mag” naar toe te gaan (ongeveer 5 uur rijden). Het is een streek met een prachtige natuur, heel veel groen, een ruig landschap, snel stromende riviertjes en vooral veel hoge rotsen. Geweldig mooi en spectaculair. Alles is daar te vinden, maar vooral: rust.
Je hebt daar wel ‘s winters veel kans op sneeuw en ‘s zomers vaak veel droogte en behoorlijk hoge temperaturen.

Iedere avond kan je op een berghelling schapen voorbij zien komen. Wat een mooi gezicht en wat heerlijk om al die schapen met die belletjes aan te horen komen. Dat verveelt nooit. Maar dat niet alleen. Al die geweldige rotspartijen met daar beneden al die stroompjes waar je urenlang van kan genieten. Echt geweldig. Je kan bovendien uren wandelen zonder iemand tegen te komen.

Er zijn in les Cévennes heel veel grotten. Als je dan bijvoorbeeld bij het plaatsje Anduze bent is het misschien een leuk idee om een reisje met een stoomtrein te maken. Het stoomtreintje heeft als eindbestemming Saint-Jean-du-Gard. Saint-Jean-du-Gard is een leuk dorpje waar je heel gezellig op een terrasje kan zitten om te genieten van de omgeving; misschien een hapje te eten en daarna even lekker gezellig te slenteren door de smalle straatjes. De trein doet er van Anduze naar Saint-Jean-du-Gard ongeveer 40 minuten over. De stoomtrein rijdt dwars door les Cévennes. Zeker de moeite waard.

Aan dit alles moest ik denken en vele herinneringen aan zoveel vakanties die wij daar doorgebracht hebben kwamen weer naar boven, toen ik zag dat in de bioscopen in Frankrijk de film ” Antoinette dans les Cévennes” draait.

Het is een zonnige, Franse komedie met volgens critici een mooie rol voor Laure Calamy (Dix Pour Cent). In de prachtige bergen komt Antoinette zichzelf tegen. Herkenbaar, wrang en hilarisch tegelijk. Antoinette is een onderwijzeres die uitkijkt naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir. Hij laat het echter plotseling afweten omdat zijn vrouw een wandel-vakantie heeft geboekt in het Nationaal Park van les Cévennes in Zuid-Frankrijk. Antoinette denkt niet lang na en besluit haar geliefde achterna te reizen. Onvoorbereid op een wandeltocht gaan is echter niet zo verstandig. Maar het kan wel een aanleiding zijn voor mooie ontmoetingen, lekker eten en schitterende natuur. Antoinette volgt in de film de bekende prachtige wandelroute “Chemin de Stevenson” (GR70), een wandelpad van 225 km.
Een hoofdrol in de film is ook weggelegd voor Patrick, de koppige ezel die Antoinette vergezelt op haar bijzondere avontuur.

ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES maakte deel uit van de officiële selectie van Cannes 2020.