les carnets de julie

Julie Andrieu reist al jaren kriskras door Frankrijk om de keukens van diverse streken te ontdekken, te filmen en zo hun tradities te begrijpen via hun keuken. “Samen koken is bovenal elkaar ontmoeten”, “goed eten is de meest natuurlijke en universele band tussen mensen”, aldus Julie.

Julie is een aantal jaren fotografe geweest en bovendien altijd gepassioneerd geweest door reizen en koken. Zij heeft van haar passie haar beroep gemaakt.
Moeten de aardappelen voor de gegratineerde Dauphinois voorgekookt zijn? Of, hoe houd je het kippenvlees vochtig terwijl het aan de buitenkant knapperig moet blijven? Zoveel vragen waarop Julie, vergezeld door Thierry Marx, chef-kok met een Michelin-ster, en Raphaël Haumont, moleculaire gastronomie, antwoorden proberen te vinden.

Julie neemt je in haar filmpjes mee op een smakelijke reis, langs traditionele recepten, lokale producten, gepassioneerde producenten … Maar ook door culturen, landschappen, ambachtelijk of architectonisch erfgoed. Zij laat prachtige bezienswaardigheden van de streek zien en lokale gebruiken. Uiteraard brengt zij een bezoek aan de plaatselijke markt en gaat daarna samen met de bewoners van die streek met de streekproducten koken. Trouw aan de traditie van Les Carnets de Julie, eindigt elk nummer rond een gezellig banket, waar Julie en de gasten een maaltijd zullen delen tot grote vreugde van iedereen. Want zoals al eerder gezegd: “samen koken is vooral anderen ontmoeten”!

Op YouTube staan heel veel filmpjes die door Julie en haar team gemaakt zijn. Veel streken komen aan bod (ook bijvoorbeeld de Périgord, Lot en lot-et-Garonne). De filmpjes zijn niet alleen op YouTube te zien, maar ook op France 3. Bovendien staan de recepten van de vele gerechten er ook bij vermeld.
Echt heel leuk!