NIEUWS

Covid-19: nieuwe vaccinatiecampagne

vaccinatie 385

De nieuwe vaccinatiecampagne is vervroegd naar 2 oktober 2023 gezien de huidige epidemiologische omstandigheden. De minister van Volksgezondheid, Aurélien Rousseau, heeft besloten de vaccinatiecampagne met twee weken te vervroegen, naar 2 oktober 2023 in plaats van 17 oktober 2023. De vaccinatie voor de meest kwetsbaren zou aanvankelijk op hetzelfde moment plaatsvinden als die voor de griep, op 17 oktober, maar le Comité de Veille d’Anticipation des Risques Sanitaires (Covars) raadt aan om de vaccinatiecampagne te versnellen en het vaccin sneller beschikbaar te stellen dan gepland was.

De vaccinatie zal vooral gericht zijn op 65-plussers, kwetsbare personen die lijden aan comorbiditeit, zwangere vrouwen, bewoners van verpleeghuizen en diegenen die in contact staan met kwetsbare personen. Ook personen buiten deze categorieën kunnen een vaccinatie krijgen. De te respecteren termijn na de laatste injectie of een Covid-19-infectie blijft minimaal zes maanden.

De vaccinatie kan worden toegediend door een arts, een verpleegkundige, een vroedvrouw, in een apotheek, of in een verpleeghuis. De campagne zal in eerste instantie gebruik maken van het nieuwe Pfizer-vaccin, aangepast aan de huidige variant, XBB.1.5. “We gebruiken een vaccin dat is aangepast aan de varianten die voornamelijk in Frankrijk circuleren”, verduidelijkte de minister. “We hebben bijna 13,5 miljoen doses klaar”, voegde hij eraan toe.