NIEUWS

Covid-19: nieuwe vaccinatiecampagne

vaccinatie 385

Update 5 oktober 2023

Covid-19: wat te doen als u positief bent of een contactgeval heeft?

Terwijl de nieuwe terugroepcampagne is vervroegd naar 2 oktober vanwege een toename van het aantal gevallen van Covid-19, herinnert de Franse nationale ziektekostenverzekering (Assurance maladie) mensen aan goede praktijken op het gebied van barrièremaatregelen, isolatie, verlof en het gebruik van tests. Service-Public.fr heeft de feiten op een rijtje gezet.

Wanneer moet u een test laten doen?
Heeft u symptomen die wijzen op Covid-19? We raden u aan om een test ‘de dépistage antigénique’ of een test ‘RT-PCR’ te doen en contact op te nemen met uw huisarts als de test positief is.
Het is ook belangrijk om het iedereen te vertellen met wie u in contact bent geweest:

 • mensen met wie u in contact bent geweest binnen 48 uur na het begin van de symptomen;
 • of 7 dagen voor de positieve test als er geen symptomen zijn.

Isolatie- en barrièremaatregelen
Vanaf 1 februari 2023 is systematische isolatie van mensen die positief testen niet langer verplicht en neemt de Assurance Maladie geen contact meer op met mensen die positief testen of hun contactpersonen in het kader van contactopsporing.

Zoals bij elke acute luchtweginfectie wordt mensen die positief getest zijn echter sterk aangeraden om zichzelf te isoleren en contact te vermijden met kwetsbare personen en met iedereen die blootgesteld is geweest aan een besmettelijke persoon.

Het is ook raadzaam om barrièremaatregelen te blijven nemen:

 • Was regelmatig uw handen of gebruik een hydro-alcoholische oplossing;
 • Hoest of nies in uw elleboog of in een zakdoek voor eenmalig gebruik;
 • Snuit uw neus in een tissue voor eenmalig gebruik en gooi deze weg;
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht;
 • Houd minstens 2 meter afstand tot anderen;
 • Zeg gedag zonder handen te schudden en stop met knuffelen;
 • Draag een masker met maximale bescherming (een chirurgisch masker of een FFP2-masker);
 • Beperk contact tot een minimum;
 • Lucht elke kamer zo vaak mogelijk, minstens 10 minuten per uur.

Hier kunt u meer informatie vinden!

Bron: Service-public.fr

De nieuwe vaccinatiecampagne is vervroegd naar 2 oktober 2023 gezien de huidige epidemiologische omstandigheden. De minister van Volksgezondheid, Aurélien Rousseau, heeft besloten de vaccinatiecampagne met twee weken te vervroegen, naar 2 oktober 2023 in plaats van 17 oktober 2023. De vaccinatie voor de meest kwetsbaren zou aanvankelijk op hetzelfde moment plaatsvinden als die voor de griep, op 17 oktober, maar le Comité de Veille d’Anticipation des Risques Sanitaires (Covars) raadt aan om de vaccinatiecampagne te versnellen en het vaccin sneller beschikbaar te stellen dan gepland was.

De vaccinatie zal vooral gericht zijn op 65-plussers, kwetsbare personen die lijden aan comorbiditeit, zwangere vrouwen, bewoners van verpleeghuizen en diegenen die in contact staan met kwetsbare personen. Ook personen buiten deze categorieën kunnen een vaccinatie krijgen. De te respecteren termijn na de laatste injectie of een Covid-19-infectie blijft minimaal zes maanden.

De vaccinatie kan worden toegediend door een arts, een verpleegkundige, een vroedvrouw, in een apotheek, of in een verpleeghuis. De campagne zal in eerste instantie gebruik maken van het nieuwe Pfizer-vaccin, aangepast aan de huidige variant, XBB.1.5. “We gebruiken een vaccin dat is aangepast aan de varianten die voornamelijk in Frankrijk circuleren”, verduidelijkte de minister. “We hebben bijna 13,5 miljoen doses klaar”, voegde hij eraan toe.