Enkele feitjes/leuke weetjes 2022

Bijzondere dagen

2 april: La Journée mondiale de l’autisme (Wereldautismedag)
7 april: La Journée mondiale de la santé (Wereldgezondheidsdag)
15 april: Le Vendredi Saint (Goede vrijdag)
17/18: april Pâques/Le lundi de Pâques (Pasen)

1 mei: Fête du Travail
8 mei: Victoire 1945
26 mei: Ascension

6 juni: Pentecôte

14 juli: Fête Nationale

15 augustus: Assomption

1 november: Toussaint
11 november: Armistice 1918

25 december: Jour de Noël

Franse belastingautoriteiten gebruiken nu software om niet-aangegeven zwembaden te detecteren

Update 29 augustus 2022:
Het systeem heeft ertoe geleid dat tijdens een proef in Provence-Alpes-Côte d’Azur € 10 miljoen is geïnd aan belastingen met terugwerkende kracht. Dit systeem wordt nu vanaf september in heel Frankrijk uitgebreid.

Eerder was al bekend:
Franse belastingautoriteiten gebruiken nu kunstmatige-intelligentiesoftware om niet-aangegeven zwembaden te detecteren (waarvoor extra taxe foncière-betaling vereist is).
Sinds begin 2021 ontwikkelt de “Direction Générale des Finances Publiques” in samenwerking met Google en het bedrijf Capgemini een tool met een budget van 24 miljoen euro om niet-aangegeven zwembaden op te sporen.
De software is getest en ontwikkeld in negen proefdepartementen: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Morbihan, Maine-et-Loire en Vendée.
Het uiteindelijke doel is om de software in het najaar van 2022 landelijk uit te rollen, mochten de pilots succesvol zijn.
Het systeem gebruikt luchtfoto’s van het Institut National de l’Information Géographique et Forestière, om de aanwezigheid van bestaande zwembaden te detecteren en deze te vergelijken met de nieuwe informatie.

Bron: The Connexion

Op de website van la Haute Autorité de santé (HAS) staat het volgende:

Moet u in het ziekenhuis worden opgenomen en wilt u weten hoe tevreden patiënten zijn over uw ziekenhuis? Bent u arts en wilt u meer weten over de kwaliteit van instellingen om uw patiënten door te verwijzen? Werk je in een zorginstelling en vraag je je af hoe het kwaliteitsniveau zich verhoudt tot anderen?

Met QualiScope kan iedereen gemakkelijk het niveau van kwaliteit en veiligheid van zorg, gemeten door de HAS in alle ziekenhuizen en klinieken in Frankrijk bekijken en vergelijken:

 • niveau van certificering voor de kwaliteit van zorg die elke vier jaar wordt toegekend;
 • jaarlijkse resultaten van indicatoren voor de kwaliteit en veiligheid van zorg;
 • U kunt ook zoeken naar door de HAS geaccrediteerde artsen en teams.

Klik hier voor meer informatie of om naar de tool te gaan.

De burgemeesters van Marnac en Berbiguières hebben een brief gestuurd aan SMD3 om te waarschuwen dat toeristen geen containers voor huishoudelijk afval kunnen openen.

Het afval stapelt zich op, stelt de burgemeester van Berbiguières, Yves Lombard, aan de kaak. Er zijn veel campers die geen mogelijkheid hebben om hun afval in de containers te doen, omdat de toeristen de containers niet kunnen openen. Het gevolg is dat zij hun afval op de grond of bovenop de containers achterlaten. Dit probleem geldt uiteraard ook voor andere gemeenten in de Dordogne.

De SMD3 antwoordde dat er voor de toeristen prepaidkaarten zijn om de containers te openen, maar dat staat niet op de containers maar wel op de website van SMD3.
SMD3 heeft tevens medegedeeld dat er een app in ontwikkeling is, maar dat deze app nog niet operationeel is omdat nog niet alle containers aangepast zijn. Er moeten speciale lezers komen die het openen van een afvalcontainer met een mobiele telefoon mogelijk maakt.

Raclette en Mozzarella knabbelen aan de positie van camembert als de op één na meest verkochte kaas in Frankrijk

De verkoop van Camembert in Frankrijk neemt af in vergelijking met de verkoop van Mozzarella.
Emmental is met 148.757 ton nog steeds de meest verkochte kaas in Frankrijk, maar de verkoop van Camembert dreigt nu op de ranglijst overgenomen te worden door de verkoop van Raclette (38.997 ton) en Mozzarella (38.545).
Camembert is in tegenstelling tot Raclette en Mozzarella nog steeds de favoriet op het kaasplankje.

Bron: FranceAgriMer

Brandstofprijzen

Update 25 augustus: De korting op de brandstofprijs bedraagt momenteel 18 eurocent per liter en wordt verlengd tot 31 december 2022. Dit gebeurt in twee fasen: vanaf 1 september 2022 naar 30 eurocent per liter en vanaf 1 november zakt de korting naar 10 eurocent per liter.
Deze korting geldt voor alle brandstoffen.
Hier kunt u informatie/prijzen vinden

TotalEnergies geeft vanaf 1 september een korting van 20 cent per liter. Deze korting geldt tot 1 november en komt bovenop de korting die door de staat is ingesteld. Vanaf 1 november t/m 31 december gaat de korting naar 10 cent per liter. De korting is van toepassing zonder limiet op de hoeveelheid.
Hier kunt u een lijst van benzinestations en de prijzen per liter vinden

Bruno Le Maire is van plan de korting van 18 cent op de brandstofprijzen te verlengen tot het einde van het jaar.

TotalEnergies kondigt verlengde brandstofkorting aan op Franse snelwegen.
Brandstofleverancier TotalEnergies heeft bevestigd dat het van 1 juli tot en met 31 augustus een korting van 12 cent per liter zal geven op brandstof bij hun tankstations langs de snelwegen. De korting van 12 cent komt bovenop de korting van 18 cent die al door de overheid is bevestigd.

Bron: Service-public.fr

Augustus 2022: "Ik denk dat er de komende maanden een melktekort zal zijn in Frankrijk", aldus de FNSEA (een overkoepelende organisatie die landbouwbonden vertegenwoordigt)

De FNSEA heeft opgeroepen tot verhoging van de melkprijzen om boeren door een moeilijke periode als gevolg van droogte en hoge temperaturen te helpen. Frankrijk dreigt de komende maanden te maken te krijgen met een tekort aan melk door de droogtes en hoge temperaturen die gevolgen hebben voor de gewassen die worden gebruikt om dieren te voederen. “We maken gebruik van onze voorraden. Dit is ongebruikelijk en we maken ons grote zorgen over het vermogen van veel boeren om hun kuddes de hele winter te voeren”, aldus FNSEA.

Augustus 2022: Geneesmiddelentekorten: hogere boetes voor fabrikanten

Franse farmaceutische bedrijven krijgen vanaf 1 oktober zwaardere straffen dan voorheen als ze niet voldoende maatregelen hebben genomen tegen het tekort aan bepaalde geneesmiddelen.

In Frankrijk is de wetgeving over geneesmiddelenvoorraden vorig jaar aangescherpt. Tot die tijd konden laboratoria een boete krijgen zodra het tekort werd geconstateerd, met name omdat ze patiënten niet hadden geïnformeerd. Maar vooraf hadden ze weinig verplichtingen. Dat gaat nu veranderen. Zij moeten voortaan maatregelen nemen om te anticiperen en eventuele tekorten te voorkomen.
Sinds september 2021 zijn ze verplicht om voorraden aan te leggen om te voorkomen dat patiënten bepaalde geneesmiddelen niet meer kunnen krijgen.
“Het bedrag van de sancties die van toepassing zijn op deze overtredingen is verhoogd”, een maatregel die op 1 oktober van kracht wordt, vatte l’Agence nationale de sécurité du médicament (ANSM) samen.

Veiligheidsvoorraad voor twee maanden
Concreet zijn fabrikanten nu verplicht om voor alle geneesmiddelen van groot therapeutisch belang een veilige voorraad van minimaal twee maanden – of zelfs vier maanden – aan te leggen. Dit zijn geneesmiddelen waarvoor een onderbreking van de behandeling op korte of middellange termijn het leven van de patiënt in gevaar kan brengen.

DigiD

Update DigiD
Inloggen met gebruikersnaam en wachtwoord is binnenkort niet meer mogelijk!
Vanaf 5 januari 2023 kunt u bij “MijnOverheid” alleen nog inloggen met de DigiD app of sms-controle. Dit betekent dat u voortaan altijd uw telefoon nodig heeft bij het inloggen. Zo zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd.
Download de DigiD app of activeer inloggen met sms-controle in MijnDigiD.
Meer informatie over inloggen bij MijnOverheid

In 2021 is gestart met het uitgeven van DigiD activeringscodes via DigiD videobellen. Dit voorziet in een enorme behoefte: er zijn tot juni 2022 ruim 15.000 mensen over de hele wereld (117 landen) van een DigiD voorzien, zonder daarvoor te hoeven reizen. Vanaf maart 2022 zijn de afspraakmogelijkheden verruimd van 1000 naar 2000 afspraakmogelijkheden per maand. De videobelbalie zal vooralsnog een aanvulling zijn op de bestaande DigiD-balies bij een aantal ambassades en bij grensgemeenten in Nederland, waaronder de Schipholbalie.
Het ministerie onderzoekt samen met partners hoe de opgedane ervaringen rondom DigiD-videobellen ook voor andere diensten gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld bij het vaststellen of personen nog in leven zijn.

Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN)

Le service des urgences de l’hôpital de Sarlat lance la première Équipe paramédicale d’urgence (Epmu) de Nouvelle-Aquitaine

Geconfronteerd met het gebrek aan artsen om noodhulpdiensten te verlenen, experimenteert het ziekenhuis van Sarlat deze woensdag 27 juli 2022 voor het eerst met een systeem genaamd “Équipe paramédicale d’urgence” (EPMU), voor het paramedische noodteam. SMUR-ambulances zonder arts aan boord, maar met een ambulancechauffeur en een of twee verpleegkundigen, als er geen arts aanwezig is.

Franse gezondheidsinstantie onderneemt actie om tekort aan paracetamol te voorkomen

De gezondheidsautoriteiten in Frankrijk hebben nieuwe maatregelen genomen om een ​​tekort aan paracetamol te voorkomen, inclusief limieten op de aankoop ervan. Nieuwe regels beperken het aantal doosjes per persoon dat zonder recept wordt gekocht. Autoriteiten zeggen dat voorraden ‘onder spanning staan’.

La Poste stopt met de "timbre rouge"

La Poste heeft aangekondigd dat het zijn “timbre rouge” postzegel op 1 januari 2023 stopzet. De timbre rouge is voor dringende brieven die de volgende werkdag bezorgd moeten worden, maar de vraag is de laatste jaren afgenomen. Tegenwoordig is het groene zegel (timbre vert) het meest gebruikt, en kost
€ 1,16 voor brieven met een gewicht tot 20 gram. De service die bij dit type postzegel hoort, zal echter ook veranderen, waarbij de levering drie dagen in plaats van twee dagen zal duren.

Tourisme & Handicap-label

Nouvelle-Aquitaine is de eerste regio in Frankrijk met het ‘Tourisme & Handicap’-label. Dit label wil zeggen dat men alles doet om het reizigers met een beperking mogelijk te maken de regio zonder problemen te bezoeken door allerlei speciale voorzieningen aan te bieden. Niet alleen dit label, maar ook nationale organisaties als ‘Destination pour tous’ en ‘Handiplage’ helpen bij het vinden van objectieve en betrouwbare informatie betreffende de toegankelijkheid van toeristische locaties. Het kwaliteitslabel ‘Tourisme & Handicap’ van de Franse overheid biedt personen met een beperking de mogelijkheid om te profiteren van een passend aanbod voor een verblijf in een hotel, een bezoek aan een museum of het meedoen aan sportieve activiteiten. Het label houdt rekening met vier soorten beperkingen: auditief, mentaal, fysiek en visueel.
Dit label werd in 2003 ingevoerd en is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Toerisme, de toeristensector, overheden en de belangenverenigingen voor gehandicapten.
Meer dan 1300 toeristische locaties (accommodaties, VVV’s, recreatiegebieden, natuurgebieden, restaurants) van Nouvelle-Aquitaine hebben dit label en zijn herkenbaar aan het logo bij de ingang. Het label staat garant voor een passende en efficiënte ontvangst!

Verplichte zwarte doos op nieuwe automodellen vanaf juli 2022


Vanaf 6 juli 2022 moeten nieuwe voertuigmodellen die in de Europese Unie worden geproduceerd, worden uitgerust met een zwarte doos. Dit apparaat maakt het mogelijk om enkele seconden voor een ongeval rijparameters te registreren, zoals snelheid, acceleratie- of remfase, het dragen van de veiligheidsgordel, gebruik van de indicator, botskracht of motortoerental. Verordening (EU) 2019/2144 van het Europees Parlement, aangenomen in 2019, heeft tot doel de verkeersveiligheid en de bescherming van de inzittenden van voertuigen te verbeteren.

Franse politie pakt wijnfraude in de Bordeauxstreek aan

De Franse politie heeft deze week een netwerk opgerold dat zich bezighield met de verkoop van wijn die zogenaamd uit de Bordeauxstreek kwam. In het echt ging het om goedkope wijn uit geheel andere streken. Het Franse Openbaar Ministerie schat de omvang van zwendel op honderdduizenden flessen. De hoofdverdachte is een eigenaar van een wijngaard in de Médoc, die via Spaanse contacten ook handelde in andere wijnen.

Stemmen voor Eerste Kamer vanuit buitenland wordt mogelijk!

Zie ook update 18 oktober!

De Grondwet wordt gewijzigd!
Met die wijziging staat de weg open om Nederlanders buiten Nederland voortaan óók voor de Eerste Kamer te laten stemmen, op indirecte wijze, net zoals Nederlanders binnen Nederland.

Stichting Nederlanders Buiten Nederland (SNBN)

Waar kan ik goedkoop tanken?

UFC-Que Choisir heeft de door “Carburants.gouv” verzamelde brandstofprijzen van tankstations vergeleken. De resultaten hebben betrekking op alle tanksta-tions die de aangerekende prijzen hebben gedocumenteerd. De prijsmelding door alle beheerders van tankstations is een verplichting die bij ministerieel besluit van 12 december 2006 is ingevoerd.

UFC-Que Choisir geeft u de laatste brandstofprijzen en de verschillen met de gemiddelde prijs in uw departement. Dankzij onze interactieve kaart kunt u in een paar klikken tankstations bij u in de buurt vergelijken en geld besparen!

                                                                                                      Klik hier om naar het programma te gaan!

Het einde van nieuwe olie- of kolenketels per 1 juli 2022

Het is verboden om installaties voor de productie van verwarming of warm water op stookolie te installeren per 1 juli 2022, behalve in geval van onmogelijkheid om andere energiebronnen te gebruiken. Reeds geïnstalleerde apparaten kunnen verder worden gebruikt, onderhouden en gerepareerd, maar er is financiële steun van maximaal € 11.000,- gepland om vervanging aan te moedigen. Dit sluit de installatie uit van nieuwe apparatuur die werkt op brandstof of steenkool waarvan de verbranding deze CO2-emissiedrempel overschrijdt, of elk apparaat dat een andere energiebron gebruikt en waarvan de prestaties deze niet respecteren. Alle nieuwe apparatuur die gebruik maakt van warmtenetten, elektriciteit, biomassa, zonne-energie of geothermische energie, gas of zelfs een vloeibare biobrandstof (zoals le biofioul) mag in gebouwen worden geïnstalleerd, op voorwaarde dat ze voldoen aan het emissieplafond van 300 gCO2eq/KWh PCI.
Dit besluit is in het Staatsblad op 6 januari 2022 gepubliceerd.

Hier kunt u meer informatie vinden

Barbecue en regels

Ongemakkelijke rook, hardnekkige geuren, brandgevaar… Het zomerseizoen nodigt uit om te barbecueën, maar dit zorgt soms voor ongemakken die kunnen leiden tot burenruzies.

Wat te doen bij misbruik van een barbecue door een buurman?
Of u nu in een (vrijstaand) huis of een appartement woont, er zijn geen beperkingen op het gebruik van een barbecue die, als het incidenteel is, niet als buurtoverlast wordt beschouwd.
Intensief gebruik van de barbecue gedurende lange tijd kan een “abnormale buurtoverlast” veroorzaken. Het is dan noodzakelijk om de overlast en de veroorzaakte schade aan te tonen (zwart worden van een muur, aanwezigheid van as, enz.).

MAAR, het gebruik van een barbecue kan worden geregeld door:

 • een gemeentelijk of departementaal besluit: bijvoorbeeld in bepaalde periodes van het jaar en vooral in regio’s met een droog klimaat, kunnen de sintels wegvliegen en branden veroorzaken. De burgemeester of de préfet kan daarom besluiten een bevel uit te vaardigen om barbecues in de hele gemeente of in het hele departement te verbieden:
 • door het mede-eigendoms-, verkavelings- of huurreglement
 • enkele clausules of decreten beperken alleen het gebruik van barbecues op houtskool en niet die op gas of elektriciteit
 • beperken van het gebruik van barbecues op balkons of op terrassen
 • en andere clausules die het gebruik van een barbecue beperken tot bepaalde tijdvakken

  Informeer bij uw mairie wat u wel en niet kunt doen.

Hier kunt u meer informatie vinden!

Gastarieven

Tot eind 2022 blijven de geldende tarieven gelijk aan de tarieven die van kracht waren op 1 oktober 2021.
Als u een gascontract “tarif réglementé” heeft bij Engie, “un contrat à prix fixe” ou “un contrat dont les prix sont indexés sur les tarifs réglementés” krijgt u pas eind 2022 een verhoging.
Als u daarentegen “un contrat indexé sur les marchés” ou “avec un autre type d’évolution des prix” heeft, geldt deze maatregel niet.
Zonder deze maatregel zou het gemiddelde niveau van de gereguleerde verkooptarieven op 1 juni 2022 exclusief btw 54% hoger zijn geweest, ofwel 48,70% inclusief btw, in vergelijking met het niveau dat sinds 1 oktober 2021 van kracht is.
Om de forse stijging van de gastarieven en elektriciteitsprijzen, die een impact heeft op de koopkracht van huishoudens met een laag inkomen op te vangen, is een energiecheque van € 100,- ingesteld.
Klanten die een contract “au tarif réglementé” hebben afgesloten, genieten hiervan tot 1 juli 2023, de datum waarop de gereguleerde tarieven voor de verkoop van aardgas voor particulieren worden afgeschaft.

De gevolgen van de hagel in de Dordogne in juni 2022

Meer dan 5000 hectare voor 100% vernietigd. 46 gemeenten zijn getroffen door de hagel. De brandweer moest vanaf maandag 20 juni bijna 1.200 keer in actie komen. De boeren hebben zware verliezen geleden want de hagel heeft flinke schade aangericht. Sommige gewassen zijn volledig vernietigd.
La chambre d’agriculture de la Dordogne heeft een crisisteam opgericht en een speciaal nummer in het leven geroepen. Niet alleen zijn de gewassen door de hagelstenen verpletterd, maar het gevolg is ook dat de boeren over drie maanden geen voer meer hebben voor de dieren. Dat betekent dus grote schulden.

120 brandweerlieden uit de Périgord zijn in het noordwesten van de Dordogne gemobiliseerd na de hevige hagelbuien van deze maandag 20 juni om met name de daken te helpen afdekken en de huizen te beveiligen. De brandweer kreeg hulp van zeven kazernes uit Creuse, de la Vienne, des Deux-Sèvres, de la Haute-Vienne, de l’Eure, de l’Eure-et-Loir et de la Seine-Maritime. Ongeveer 41 extra brandweerlieden.

Ook 30 leden van la Sécurité Civile die een militaire training gehad hebben in het vrijmaken van wegen, helpen met dekzeilen of het knippen van takken (ook op de sporen) hebben geholpen.
De storm en de hagel hebben aanzienlijke schade in 10 gemeenten aangericht: Vanxains, Ribérac, La Roche Chalais, Saint-Aulaye, Grand Brassac, Saint-Privat, Jemaye, Lisle, Villetoureix en Saint-Martin-de-Ribérac.

Bruno Lemaire, le ministre de l'économie, bevestigt bevriezing elektriciteitsprijs in 2023

Bruno Lemaire heeft tijdens een persconferentie op 30 mei elke tariefverhoging ontkend: “Consumenten in Frankrijk zullen in 2023 geen aanpassing van hun rekeningen zien”. Toen de maatregel eind vorig jaar werd doorgevoerd, had de regering gerekend op een mogelijke daling van de huidige marktprijzen in 2021, maar de oorlog in Oekraïne heeft deze verwachtingen gedwarsboomd en de prijzen zijn blijven stijgen. De behoefte aan financiering voor nieuwe vergoedingen zal daarom aan het begin van het volgende schooljaar, bij het opmaken van de volgende financieringsnota, worden bekeken. De Staat verbindt zich er dan ook toe deze verhogingen weer voor haar rekening te nemen.

Parifex Nano: de radar waaraan niemand kan ontsnappen

Binnenkort verschijnt er een nieuwe radar met geavanceerde technologie op de Franse wegen. Hij zal (bijna) alles tegelijkertijd kunnen beheersen: snelheidsregeling, roodlichtregeling, verkeerscontrole, veiligheidsafstandregeling, witte lijn oversteekcontrole, het niet respecteren van stopborden en remafstanden, voorrang rechts, voetgangersveiligheid. Er wordt gezegd dat ze 100% nauwkeurig zijn en de ‘foutmarge’ van 5 km/u zouden kunnen wegnemen voordat boetes worden uitgedeeld. De kleine Nano Parifex, die bovenop een bestaande camera wordt geplaatst, is de eerste camera die is gebouwd met Lidar 3D 360-graden scantechnologie om de snelheid van bestuurders te analyseren en vast te leggen.

Alweer een filmopname in de Dordogne

Na Lot-et-Garonne komt regisseur Thomas Cailley zijn volgende film “Le Règne animal”, met onder andere Romain Duris en Adèle Exarchopoulos opnemen in de Dordogne. Waarschijnlijk op het Château de Bridoire en op een andere nog geheimgehouden locatie.

Le système FR-Alert

FR-Alert is een nieuw bevolkingswaarschuwingssysteem dat meldingen naar de mobiele telefoons stuurt van personen die aanwezig zijn in een gebied dat is getroffen door een groot incident, bijvoorbeeld: overstromingen, terroristische aanslagen, biologische of chemische ongevallen: vervuiling, gaslek, nucleair incident, tsunami etc.
Dit systeem is ontwikkeld door le ministère de l’Intérieur en is sinds 21 juni 2022 op het nationale grondgebied operationeel. Dit is een nieuw mobiel waarschuwingssysteem in Frankrijk! Het FR-Alert-systeem heeft geen app nodig om te werken. Het komt bovenop de huidige communicatie van hulpdiensten (zoals die op sociale media). De autoriteiten kunnen iedereen in een bepaald gebied waarschuwen voor een groot incident, zonder dat gebruikers een app nodig hebben of een sms-bericht hoeven te lezen. Het systeem zal alleen worden gebruikt voor noodgevallen en grote incidenten.
De waarschuwing maakt een geluid op de telefoon en laat de telefoon trillen, zelfs als deze ‘op stil’ staat. Maar telefoons die uit staan, helemaal geen signaal hebben, of die in “vliegtuigstand” staan, krijgen geen melding. Aanmelden voor het systeem is niet nodig en de staat kan locatiegegevens van gebruikers niet verzamelen. De waarschuwingsberichten worden uitgezonden in de vorm van radiogolven door de telecommunicatieantennes en niet via sms, om te voorkomen dat het netwerk verzadigd raakt bij verzending naar een groot aantal mensen. Het systeem werkt op 4G (5G in de toekomst), met uitzondering van reguliere telefoons (niet-smartphones). Het op locatiegebaseerde sms-systeem dat werkt op 2G, 3G of 4G wordt later geïmplementeerd.
In een verklaring zei le ministère de l’Intérieur dat het gebruik van het systeem rechtvaardigt dat de betrokken bevolking wordt gewaarschuwd om hun veiligheid te waarborgen. Dit systeem vormt een aanvulling op “le Système d’Alerte et d’Informations des Populations” (SAIP) (bevolkingswaarschuwings- en informatiesysteem) dat meer dan 2.000 sirenes omvat die op afstand geactiveerd kunnen worden, de mobilisatie van televisie- en radiostations voor de verspreiding van waarschuwingsberichten. Er is ook een speciaal Twitter-account gelanceerd: https://twitter.com/Beauvau_alerte.

Juni 2022: een recordmaand voor het weer in Frankrijk

Deze maand juni zijn er in Frankrijk verschillende weerrecords gebroken, van hoge temperaturen tot het aantal blikseminslagen.
Tijdens de hittegolf, met pieken van 39-40C, werden 11 hitterecords gebroken: op 16 juni bijvoorbeeld zag Niort (Deux-Sèvres) temperaturen van 40,1C, terwijl Saintes (Charente-Maritime) 40,2C zag en Rochefort (ook in Charente-Maritime) 40.6C. Evenzo noteerde Météo France op zaterdag 18 juni “pieken dicht bij 42-43°C” in het zuidwesten met 42,9°C in Biarritz (Nouvelle-Aquitaine).
Juni 2022 heeft ook het hoogste aantal blikseminslagen in Frankrijk gehad: 190.000 geregistreerd sinds 1 juni. Met al die blikseminslagen zal juni 2022 zeer waarschijnlijk de meest “verlichte” maand van juni zijn sinds de start van de onderzoeken in 1989. Hittegolven zullen echter vaker voorkomen naarmate de opwarming van de aarde voortduurt, en de massa hete lucht die ze met zich meebrengen, is bijzonder bevorderlijk voor stormen. Warme lucht werd opgeslagen tijdens hittegolven en koude lucht op grote hoogte stroomde Frankrijk binnen. Er zijn dus grote hagelstenen, hevige regenval, bliksem en hevige windstoten. De nachten bleven ook warm en verschillende steden braken records voor minimumtemperaturen.
Ook de pollenallergieën in Frankrijk zijn erger dit jaar en zullen toenemen.

Dordogne: de maand mei is de warmste maand ooit gemeten door Météo-France

De records die op de afdeling zijn waargenomen, liggen tussen de 30 en 33 graden. Volgens Météo-France is de maand mei 2022 de heetste die ooit is gemeten sinds 1959, zowel wat betreft de hoogste maximum- als gemiddelde temperaturen. De afgelopen maand mei was de zonnigste in Bergerac (gemeten sinds 1990) met 290 uur, of bijna 38% meer dan de normale, vastgesteld op 210 uur. Wat de neerslag betreft, registreerde de officiële meteorologische dienst in Frankrijk over de hele maand slechts 25,5 mm regen. Dit komt overeen met een tekort van 70% van de gemiddelde neerslag in de maand mei, het op één na laagste niveau sinds 1960. Zie ook het artikel “Droogterisico” op deze website.

Jean Castex

16 mei 2022: premier Jean Castex heeft zijn ontslag aangeboden aan Emmanuel Macron. Elisabeth Borne, ministre du Travail, is tot premier benoemd.
L’Elysée laat via een persbericht weten dat de president van de republiek het ontslag van Jean Castex heeft aanvaard. Hij zorgt samen met de leden van de regering voor de afhandeling van lopende zaken tot de benoeming van de nieuwe regering, aldus l’Elysée, dat hem vervolgens hulde bracht via een tweet van Emmanuel Macron.

Hier kunt u meer informatie vinden.

Bergerac wordt waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2023 30 km/u-stad

De toegestane snelheid in Bergerac wordt waarschijnlijk met ingang van 1 januari 2023 beperkt tot 30 km/u in een groot deel van van de gemeente. Meer is op dit moment nog niet bekend.

SMIC (minimumloon)

SMIC (minimumloon) stijgt met 2,65% (circa € 34 netto per maand).
Vanaf 1 mei 2022 is het € 1.645,58 bruto per maand of € 1.302,64 netto.

Verkopen op internet: verbeterde consumentenbescherming

De informatie die een verkoper aan een consument moet verstrekken in geval van verkoop op afstand wordt gespecificeerd en versterkt, volgens een decreet van 25 maart 2022. Dit is het laatste element van de omzetting in Frankrijk van een Europese richtlijn betreffende de modernisering van consumentenbescherming, die op 28 mei 2022 in werking treedt.

"Oui Pub" moet binnenkort "Stop Pub" vervangen

Inwoners van 15 gemeenten (betreft 2,5 miljoen mensen) kunnen er binnenkort voor kiezen om “Oui Pub” op hun brievenbus te plakken als ze reclame willen blijven ontvangen. In de overige brievenbussen worden geen folders uitgedeeld. Dit systeem wordt vanaf 1 september 2022 over een periode van 3 jaar getest voordat het gegeneraliseerd wordt. Dit experiment is het resultaat van de “loi Climat et Résilience” van augustus 2021 en geïnspireerd op het klimaatverdrag. Het doel: reageren op de groeiende gevoeligheid van burgers voor de uitdagingen van het verminderen van afval en lokale autoriteiten in staat stellen hun kosten in verband met de inzameling en verwerking van afval te verlagen.

Bescherming van de koopkracht: andere maatregelen

Geconfronteerd met de stijgende prijzen van grondstoffen en energie en de sterk stijgende inflatie, zullen na de parlementsverkiezingen maatregelen aan het Parlement worden voorgelegd om de bescherming van de koopkracht van de Fransen te versterken, en in het bijzonder:

 • het tariefschild op de energieprijzen wordt verlengd tot eind 2022;
 • de korting van 15 eurocent per liter brandstof wordt verlengd, het is de bedoeling deze te vervangen door een permanent en gericht systeem volgens criteria van inkomen en gebruik van het voertuig in een professionele context;
 • er wordt vanaf de zomer “chèque alimentaire” betaald aan huishoudens met een laag inkomen en dan wordt een permanent systeem aangeboden;
 • werknemers uit de particuliere sector zullen profiteren van de verdrievoudiging van het plafond van de koopkrachtbonus die bekend staat als de “prime Macron”, en die is vrijgesteld van belastingen en socialezekerheidsbijdragen;
 • verhoging van de waarde van het indexpunt voor de bezoldiging van ambtenaren;
 • blijvende verlaging van de premies van zelfstandigen;
 • sociale uitkeringen worden verhoogd. Gepensioneerden profiteren op 1 juli van een vervroegde herwaardering van hun ouderdomspensioen. Ook uitkeringsgerechtigden profiteren op 1 juli van een vervroegde herwaardering van hun uitkering;
 • uitbreiding van d’activité partielle de longue durée (APLD). De APLD stelt een onderneming in moeilijkheden in staat om de werkuren van haar werknemers te verminderen. Dit tijdelijke middel kan van toepassing zijn tot 31 december 2022.;
 • voortzetting van het beleid ten gunste van de werkgelegenheid (“1 jeune, 1 solution”, investeringsplan voor vaardigheden, steun voor het leerlingwezen).

Aardbeien tegen spotprijzen

(update 19 mei 2022)!

De zomerse temperaturen passen niet bij de productie!
De aardbeienproducenten hebben grote problemen met de extreme klimatologische omstandigheden, met een koud voorjaar en een vorstperiode begin april die de start van de productie vertraagden. Daarna versnelden de verzengende temperaturen van de afgelopen dagen de rijping van de vruchten met als gevolg een enorme productie. “We hebben temperaturen die de maand augustus waardig zijn, waardoor de rijping van de vruchten wordt versneld”, aldus een van de producenten. “Het is erg moeilijk om de aardbeien op tijd te plukken. In combinatie met het chronische gebrek aan personeel dwingt deze versnelde rijping van aardbeien de producenten om ze zo snel mogelijk te oogsten, met het risico dat ze gaan rotten voordat ze gekoeld kunnen worden. En tegelijkertijd drijft de overvloed van het product de prijzen omlaag. De rassen rijpen veel te snel, er is te veel fruit op de markt en de telers moeten de aardbeien met verlies verkopen”.

Fransen houden nog steeds van een apéro, maar.......

Fransen houden nog steeds van een apéro, maar steeds meer met wijn en bier zonder alcohol of alcoholarm.
De Franse alcoholconsumptie is de afgelopen 50 jaar meer dan gehalveerd, wat heeft geleid tot een toename van alcoholvrije of niet-alcoholische opties. Het gemiddelde verbruik in Frankrijk is gedaald van 26 liter per jaar per persoon (15 jaar of ouder) in 1960 tot 11,7 liter in 2017, blijkt uit cijfers van Santé publique France. Dit kan grotendeels worden verklaard door volksgezondheidsinitiatieven die mensen hebben aangemoedigd om minder te drinken, onder andere door “La loi Evin” van 10 januari 1991 (bevat bepalingen voor de bestrijding van roken en alcoholisme), die reclame voor alcoholische dranken aanzienlijk beperkte om jongeren te beschermen.
Bovendien dronken mensen tijdens de lockdown en de Covid-pandemie ook minder omdat ze niet naar buiten konden en gingen ze zich meer zorgen maken over de gezondheid in het algemeen.
Vooral jongeren stappen af van alcohol, mede door de opkomst van ‘mindful’ en ‘bewust’ drinken. Deze ideeën moedigen een meer afgemeten benadering van alcohol aan, inclusief net genoeg drinken om sociaal te ontspannen, maar niet zozeer om negatieve nawerkingen of afhankelijkheid te veroorzaken.
Ook uitdagingen als ‘Dry January’, waarbij deelnemers een hele maand proberen geen alcohol te drinken, winnen aan populariteit.
Dit heeft geleid tot veranderende trends bij drankenproducenten, met een toenemend aantal alcoholarme of alcoholvrije opties.

Hondenpoep (des crottes de chien)

Op 12 april vaardigde de burgemeester van Bergerac, Jonathan Prioleaud, een gemeentelijk besluit uit dat het niet opruimen van hondenpoep bestraft kan worden met een boete van 135 euro. Een bedrag dat in sommige gevallen kan oplopen tot zelfs 750 euro. Iedere dag wordt er zo’n 12 kg hondenpoep weggehaald in de straten van Bergerac. Het decreet bestraft ook hondenbezitters die zonder opvangzak op pad gaan. Er kan een boete van 38 euro opgelegd worden als u geen zakjes (minimaal 2) bij u heeft om de uitwerpselen van uw dier in de prullenbak te deponeren. De burgemeester herinnert eraan dat er op verschillende plaatsen in de stad gratis zakjes verkrijgbaar zijn, onder andere bij de receptie van het gemeentehuis.

l'émission du Monument préféré des Français

Het kasteel van Joséphine Baker in Castelnaud-la-Chapelle in de Périgord noir, werd geselecteerd uit drie monumenten van de Nouvelle-Aquitaine om deel te nemen aan de verkiezing van “het favoriete monument van de Fransen”. Angélique de Saint-Exupéry, eigenaresse van le château des Milandes is hier heel trots op.
l’émission du Monument préféré des Français is een televisieprogramma gepresenteerd door Stéphane Bern op France 3, in samenwerking met France Bleu. Stemmen was op internet mogelijk vanaf maandag 9 mei tot 27 mei.
In totaal zijn er 42 monumenten in 14 regio’s van Frankrijk. Andere locaties zijn le château d’Azay-le-Rideau, Vaux le Vicomte en le Gouffre de Padirac. Het Château des Milandes was in 2021 al geselecteerd uit de kandidaten. Het was toen gefinisht achter de Tours de La Rochelle. Het was uiteindelijk Place Stanislas in Nancy dat de editie won. Tegenover de Milandes zijn de twee andere kandidaten voor Nouvelle-Aquitaine zijn l’église monolithe de Saint-Emilion, et le pont transbordeur de Rochefort. “Mijn moeder kwam uit Saint-Emilion, dus het zal moeilijk voor haar zijn om te stemmen!”, aldus Angélique de Saint-Exupéry.

Weer een filmopname in de Dordogne!

Onlangs werd er een speelfilm, geregisseerd door de scenarioschrijver van Tuche, opgenomen in het Château de Montaigne in Saint-Michel-de-Montaigne.
De speelfilm heet “Cocorico”. De regisseur is niemand minder dan… Julien Hervé, een van de scenarioschrijvers van des Tuche. De film vertelt het verhaal van twee families van zeer verschillende sociale afkomst, samengebracht door het huwelijk van hun kinderen. De een is een pretentieuze wijnboer, de ander een Peugeot-dealer. Christian Clavier (Qu’est ce qu’on a fait au Bon Dieu?), Didier Bourdon (Les Inconnus), Marianne Denicourt en Sylvie Testud maken deel uit van de cast.

Waar kan ik het beste mijn boodschappen doen?

Wat is de goedkoopste supermarkt? UFC-Que Choisir heeft gepubliceerd bij welke supermarkt u het minste geld kwijt bent voor uw boodschappen. In deze tijd van prijsverhogingen heel belangrijk! UFC-Que Choisir heeft in meer dan 10.000 supermarkten in heel Frankrijk dezelfde boodschappen gekocht en alle totaalprijzen vergeleken.
Leclerc staat op de eerst plaats (voor de boodschappen moest 348 euro betaald worden) en is dus volgens UFC-Que Choisir de goedkoopste supermarkt, gevolgd door Intermarché met een gemiddelde prijs van 356 euro. Daarna komen U (365 euro), Cora (370 euro), Carrefour (372 euro), Auchan (381 euro). De Casino-groep staat op de laatste plaats (408 euro).

Glasvezel

In sommige gebieden die nog niet zijn uitgerust met glasvezel en waar het ADSL-netwerk ontoereikend is, moet snelle internettoegang via een relatief dure draadloze verbinding verlopen, deels gecompenseerd door een subsidie ​​van € 150 voor particulieren en bedrijven. Vanaf 1 april 2022 zal deze steun stijgen tot € 300, en kan oplopen tot € 600, afhankelijk van de middelen van het betrokken huishouden.

Doliprane-voorraden

Al enkele maanden kampen Franse apotheken met een tekort aan Doliprane-voorraad door de griepepidemie en Covid-19. De Doliprane 1000-capsule die niet op voorraad is of moeilijk te krijgen is, is in juni weer beschikbaar.

Import van vlees

Import van vlees van dieren die in het buitenland zijn gefokt met groei-antibiotica wordt in Frankrijk vanaf 22 april 2022 verboden.

La Commission d'Enquête du Sénat heeft op 31 maart 2022 een rapport gepubliceerd

Mediabedrijven zijn sinds 1986 onderworpen aan specifieke regels en voorschriften om de mediavrijheid te garanderen. De digitale revolutie heeft wel het een en ander flink veranderd. Frankrijk vindt de onafhankelijkheid en diversiteit van de media essentieel. Daarom worden fusies in deze sector via specifieke wetgeving gereguleerd. Sociale netwerken bijvoorbeeld zijn de belangrijke informatiebronnen geworden voor vooral jongeren. De platforms hebben bijna uitgeversfuncties, zonder de verplichtingen. Maar ook streamen is belangrijk. De grote Amerikaanse video-on-demand (VOD)-platforms zorgen voor een revolutie in de manier waarop culturele producten worden geconsumeerd. Netflix, Amazon enz., bieden een kwaliteitsaanbod, overvloedig en gemakkelijk toegankelijk. Dit gaat gepaard met enorme investeringen die wereldwijd winstgevend zijn.

In het rapport staan diverse aanbevelingen:

 • de onafhankelijkheid en ethiek in de media versterken door het recht op communicatie te respecteren;
 • consolidering van de collectieve garanties van journalisten;
 • pluriformiteit van informatie op televisie bevorderen;
 • het economisch evenwicht van de pers versterken;
 • herstel van de gelijkheid tussen omroepen van sportprogramma’s;
 • om de financiering van de publieke omroep te bestendigen, een garantie voor haar redactionele onafhankelijkheid;
 • herzien steun aan de pers;
 • hervorming van de wet van 30 september 1986.

Moet u een afspraak maken met een specialist?

Sinds 1 april 2022 heeft u de mogelijkheid om contact op te nemen met uw huisarts of een gezondheidsprofessional om snel de mening van een specialist te krijgen. La téléexpertise maakt het mogelijk om wachttijden voor specialisten te verkorten en de toegang tot zorg te verbeteren. Tot 1 april 2022 was dit systeem gereserveerd voor patiënten met een langdurige aandoening (ALD) of een zeldzame ziekte en voor personen die in verpleeghuizen wonen en voor gevangenen, maar vanaf 1 april 2022 is La téléexpertise mogelijk voor iedereen.
La téléexpertise is een uitwisseling tussen twee professionals waarbij de aanwezigheid van de patiënt niet noodzakelijk is maar de patiënt moet wel toestemming geven. Uw arts neemt via beveiligde berichten contact op met een van zijn collega’s om zijn mening te krijgen. Vervolgens stuurt de specialist een rapport naar de zorgverlener die daarom heeft verzocht en geeft zo aan de arts aan of het geval van de patiënt een spoedbehandeling vereist of niet.
Hier kunt u meer informatie vinden!

Starlink-internetservice van Elon Musk verliest autorisatie in Frankrijk

La Cour Administrative Suprême (hoogste administratieve rechtbank) heeft de satellietfrequenties van Elon Musk verboden vanwege milieuproblemen waardoor het gebruik ervan in Frankrijk effectief wordt verboden. In een uitspraak van 5 april annuleerde de rechtbank een beslissing van de  Arcep (Franse elektronische communicatieautoriteit), die genomen was op 9 februari 2021 om Starlink toe te staan op twee frequentiebanden te opereren om satellieten te verbinden met gebruikers in Frankrijk.
De beslissing werd genomen naar aanleiding van een klacht van de ecologische verenigingen Priartem en Agir pour l’Environnement. Zij maken zich zorgen over de vervuiling op aarde die verband houdt met de fabricage van satellieten en het aandrijven van satellietschotels, en de vervuiling in de ruimte, zowel visueel als veroorzaakt door het puin van satellieten.
Het besluit van La Cour Administrative Suprême is echter niet op ecologische criteria genomen. Het is gebaseerd op het feit dat Arcep geen “publieke raadpleging” heeft gehouden alvorens toegang tot frequenties te verlenen. La Cour Administrative Suprême is van oordeel dat dit besluit een aanzienlijke impact zal hebben op de markt voor het aanbieden van snelle internettoegang. De huidige klanten, die 701 euro moesten betalen voor de apparatuur en de installatie, lopen het risico zonder aansluiting en zonder noodzakelijk alternatief te komen te zitten. Op 7 april was het nog niet duidelijk of het bedrijf al op het besluit gereageerd heeft.

La déviation de Beynac: une enquête

Op dinsdag 5 april heeft “la Société d’Ingénierie Bordelaise Iris Conseil” opdracht gekregen voor het houden van een verkeersonderzoek. Langs de D703, vlakbij Beynac, in Saint-Vincent-de-Cosse, maar ook op de Route du Château in Beynac en in het dorp Vézac, werden weggebruikers gevraagd te stoppen om een paar vragen te beantwoorden (“waar komt u vandaan?”, “waar gaat u heen?” en “hoe vaak?”). De vragenlijst bestond onder meer uit het bepalen of de gebruikers naar Beynac gingen of alleen door de plaats kwamen. Het doel van dit onderzoek, dat in de zomerperiode zal worden herhaald, is het verkrijgen van feitelijke elementen om het werkelijke nut van de Déviation de Beynac te bestuderen. Volgens Sébastien Parnaud, projectmanager bij Iris Conseil, moet het onderzoeksrapport voor het einde van het jaar klaar zijn.

Radarauto's van particuliere bedrijven starten in april in de Dordogne

Vanaf april rijden er 4 radarauto’s in de Dordogne. Zij gaan 7 dagen per week en 24 uur per dag rondrijden. De auto’s worden bestuurd door particuliere chauffeurs. De radarauto’s zijn niet als zodanig te herkennen. Het is de bedoeling om automobilisten te signaleren die veel sneller rijden dan de toegestane snelheid. De route en de tijdvakken voor controles zullen worden bepaald door de préfecture van de Dordogne, en dan gaat het met name om plaatsen en wegen waar veel snelheidsovertredingen gemaakt worden.
De particuliere exploitant wordt niet betaald voor het aantal overtredingen. De bestuurder van de radarauto met een ingebouwde radar, zal niet weten wanneer deze flitste. Het bedrijf heeft geen toegang tot de verbalisatie-snapshots en het aantal geobserveerde overtredingen.

Sinds begin 2022 zijn zeven mensen omgekomen bij verkeersongevallen in de Dordogne en zijn 33 gewonden gevallen. In 2021 stierven negen personen en raakten 44 personen gewond.

Frankrijk brandstofprijzen, elektriciteitsprijzen, aardgasprijzen

Klik hier voor meer informatie

Onderzoek darmkanker

Bent u tussen de 50 en 74 jaar oud, dan komt u in aanmerking voor het landelijke bevolkingsonderzoek darmkanker (iedere twee jaar) en kunt u zich gratis laten testen. Sinds 1 maart 2022 kunt u de benodigdheden voor de test nu ook online bestellen.
Klik hier om direct naar de site te gaan.

Votre Plus Beau Marché 2022: In de Dordogne wint Thiviers!

De markt in Thiviers zal de Dordogne vertegenwoordigen in het regionale gedeelte van de Votre Plus Beau Marché-wedstrijd georganiseerd door TF1 en “Sud Ouest”. Van de 2.431 deelnemers kozen 830 mensen voor het mooie marktje in Thiviers, een goed halfuur van Périgueux. Het overtreft de Bergerac-markt met zeer weinig (790) stemmen. Daarna kwamen Périgueux, Le Bugue, Saint-Astier, Brantôme, Ribérac en Montignac.

Van vliegveld Bergerac naar Porto met Ryanair

Luchtvaartmaatschappij Ryanair opent vanaf zondag 27 maart een nieuwe lijn (twee retourvluchten per week op zondagochtend en woensdagavond) tussen de luchthaven van Bergerac en die van Porto, in Portugal.

Le Château de Tiregand is verkocht

Le Château de Tiregand gelegen in Creysse in de Dordogne is onlangs gekocht door Louis Guyot. De familie Guyot bezit al verschillende kastelen waaronder het Château de Bridoire in de Dordogne. De verkoop betreft alleen het gebouw en niet de 43 hectare wijnstokken. Het wijndomein Château de Tiregrand, het vlaggenschip van de Pécharmant-wijngaard, staat al enkele maanden te koop. Als het gebouw een koper heeft gevonden, zijn de 43 hectare wijnstokken niet inbegrepen in de verkoop en blijft de familie Saint-Exupéry aan het hoofd van het wijndomein.

SMD3: Betalen voor extra vuiliszakken

Een nieuw systeem om inwoners extra te laten betalen als ze meer dan hun jaarlijkse quotum aan vuilniszakken inleveren, is (weer) uitgesteld. Afvalinzamelingssyndicaat SMD3 vertraagt ​​de introductie van het nieuwe betalingssysteem in de Dordogne van 2022 tot 2023.

De inzet van glasvezel in de Dordogne

Premier Jean Castex heeft aangekondigd financieel te participeren voor een bedrag van 45 miljoen euro ter ondersteuning van de tweede fase van de implementatie door Périgord Numérique van glasvezel in de Dordogne. Dit is bevestigd in een brief gericht aan de voorzitter van het departement Germinal Peiro op donderdag 3 maart. Tegen 2025 zullen 391 gemeenten worden uitgerust met glasvezel.
In de Dordogne zorgt Périgord Numérique voor de aanleg van glasvezel voor de meeste gemeenten. Slechts 14 gemeenten worden beheerd door Orange (13 gemeenten in de agglomeratie Périgueux en de stad Bergerac). Périgord Numérique is van plan om glasvezel in twee fasen te implementeren.
De eerste fase die gestart is in 2018, eindigt dit jaar en moet zorgen voor de aansluiting op de glasvezel van honderd gemeenten.
De tweede fase voorziet in de installatie van glasvezel in 391 gemeenten in de Dordogne. Voor 142 daarvan zijn de werkzaamheden al gestart en volgens het voorlopige tijdschema dat is opgesteld door Périgord Numérique zullen tegen 2025 alle betrokken huishoudens in de Périgord aangesloten zijn.

Glasvezel in de Dordogne: veel vernielingen

Glasvezel in de Dordogne: meer dan 100.000 euro schade aan glasvezelapparatuur. Sinds enkele maanden worden tussen de 15 en 20 vernielingen geregistreerd, vooral in het gebied rond Excideuil. Dan gaat het om gescheurde aansluitdozen, glasvezeldraden die doorgeknipt zijn. En dan is de vertraging voor de ingebruikname van glasvezel in de Dordogne nog niet meegerekend.

Einde van ADSL en telefoonlijnen: de dienstregeling wordt steeds duidelijker, wat kunnen we verwachten?

Orange heeft Arcep* zijn plannen meegedeeld met betrekking tot het stopzetten van ADSL en het geplande einde van het kopernetwerk, ten voordele van glasvezel. Het is het einde van een tijdperk dat steeds duidelijker wordt. Orange heeft zijn plannen onthuld voor het einde van het historische telecomnetwerk, dat stilaan volledig door glasvezel wordt vervangen. Het kopernetwerk, dat duurder en moeilijker te onderhouden is, zal daarom geleidelijk verdwijnen. Dit gaat gebeuren in twee fasen, waarvan de eerste eigenlijk al is begonnen, door nieuwe gebouwen of gebouwen die in aanmerking komen voor glasvezel niet te vervangen door kopernetwerken.
Deze fase richt zich momenteel vooral op stedelijke gebieden en betreft circa 15 miljoen adressen. Voorlopig echter geen zorgen voor mensen die een ADSL-netwerk hebben, stelt Fabienne Dulac, CEO van Orange France, gerust, aangezien de verandering van netwerken op geen enkele manier een verandering van dienst met zich meebrengt.

Rond 2030 moet dan de tweede fase plaatsvinden, de deadline voor de definitieve uitschakeling van dit systeem met als gevolg: er mag geen gebruik meer worden gemaakt van een conventionele telefoonlijn of een ADSL-verbinding.

* Autorité de Régulation des Communications Électroniques et des Postes (Arcep) is een onafhankelijke administratieve autoriteit die verantwoordelijk is voor de regulering van elektronische communicatie en postdiensten in Frankrijk.

Twee Dordogne-hotel-restaurants zijn geselecteerd in le guide Logis Hôtels 2022

Twee nieuwe hotel-restaurants zijn opgenomen in le guide Logis Hôtels 2022. Na een afwezigheid van twee jaar keert de gids terug met een selectie van 41 nieuwe adressen in Frankrijk, waaronder twee in de Dordogne.

Het Logis Hotel du Champ de Foire in Saint-Aulaye en het Logis Hotel la Beauronne in Chancelade zijn opgenomen in le guide Logis Hôtels 2022. Zij behoren tot de 41 nieuwe adressen in deze selectie. Zeven liggen in Nouvelle-Aquitaine, waarvan twee in de Dordogne.

Het departement Dordogne gaat in navolging van het departement Lot experimenteren met IDO, een innovatief verkeersveiligheidsapparaat

Dordogne wil het bewegwijzeringsarsenaal versterken door te experimenteren met een nieuw verkeersveiligheidssysteem “IDO” van het gelijknamige bedrijf dat gevestigd is in Souillac. Dit preventiesysteem heeft tot doel de waakzaamheid van iedereen te intensiveren om de veiligheid op de wegen te vergroten. De “poppen” zijn op “ware” grootte (ca 1.90 m hoog), hebben een zicht van 250 m van alle kanten. Zij zijn verkrijgbaar in vier kleuren blauw, oranje, rood en wit. Zij zijn bovendien versterkt met retroreflecterende strips, waardoor zij dag en nacht zichtbaar zijn, en kunnen worden aangevuld met vlaggen, panelen etc.

De regering houdt vast aan haar belofte om de gasprijs in 2022 te bevriezen

Minister Bruno Le Maire vindt het essentieel om de Fransen te blijven beschermen tegen de risico’s van een stijging van de gasprijs, in verband met de Russisch-Oekraïense crisis. “We moeten er alles aan doen om onze economieën, onze bedrijven en onze volkeren te beschermen door in het bijzonder te kijken naar een gevoelige kwestie, die van gas, gasvoorziening en gasprijzen, aldus Bruno le Maire.

Internet in Frankrijk: veel klachten over glasvezel

Klachten over de service van internetproviders in Frankrijk zijn ongekend hoog, met rapporten over de uitrol van glasvezelverbindingen die 30% van alle klachten uitmaken, voor het eerst vóór ADSL. De landelijke telecombemiddelaar is in 2021 5.500 keer geraadpleegd door consumenten die ontevreden waren over de kwaliteit van hun internetdienst. Klachten over glasvezel vormden 30% van de onderzochte gevallen, een stijging van 6% op jaarbasis. Dit is de eerste keer dat glasvezelrapporten hoger zijn dan die met betrekking tot ADSL, dat 27% van de klachten uitmaakt. Glasvezelinternet daarentegen maakt helemaal geen gebruik van het telefoonnetwerk, maar gebruikt in plaats daarvan glas- of kunststofdraden die gegevens via geleidend licht transporteren. Het is veel sneller dan ADSL. Een van de klachten is bijvoorbeeld dat een klant zal moeten betalen voor het extra werk om de kabel tot aan de deur te brengen, inclusief eventuele werkzaamheden op de openbare weg. Exploitanten moeten de klanten duidelijk maken dat ze voor deze werken moeten betalen.

Dierenwelzijn: een groeiende zorg

De relatie tussen mens en dier is de afgelopen jaren blijven evolueren met de erkenning van toenemende rechten voor dieren. Sinds 2015 geeft het Burgerlijk Wetboek hen een meer beschermende juridische status. Nieuw certificaat voor de verwerving van een huisdier, strengere straffen bij misbruik, einde van dolfinaria in 2026 en verbod op wilde dieren in reizende circussen in 2028… De wet van 30 november 2021 voorziet ook in een aantal maatregelen om dierenmishandeling te bestrijden. De wet verbiedt de mishandeling van huisdieren en wilde dieren die worden getemd of in gevangenschap worden gehouden. Voor landbouwhuisdieren verwijst het naar besluiten om de passende maatregelen vast te stellen om de bescherming van dieren tegen mishandeling, misbruik en lijden tijdens het verblijf in een hok, het vervoer of het slachten te waarborgen. Evenzo specificeert het dat het gebruik van dieren voor wetenschappelijke doeleinden moet worden beperkt “tot gevallen van strikte noodzaak”. Het achterlaten van een huisdier wordt gelijkgesteld met een daad van wreedheid. Iemand die zijn dier in de steek laat wanneer hij op vakantie gaat, kan worden veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en een boete van 30.000 euro.

Telefoneren tijdens het rijden blijft een probleem!

69% van de ondervraagde automobilisten geeft toe de telefoon te gebruiken tijdens het rijden in Frankrijk. Chauffeurs in Frankrijk onderschatten hoe gevaarlijk het is om een smartphone te gebruiken tijdens het rijden, waarschuwt de Franse verkeersveiligheidsdienst, waarbij tweederde toegeeft hun telefoon te hebben gebruikt tijdens het rijden. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat het gebruik van een telefoon tijdens het rijden het risico op een ongeval met vier verhoogt. In Frankrijk is het gebruik van een smartphone tijdens het rijden verboden, evenals het gebruik van handsfree-kits. Een gesprek voeren via Bluetooth is nog steeds toegestaan. Uit een onderzoek dat in 2021 is uitgevoerd door de l’Association des Sociétés Françaises d’Autoroutes (ASFA) bleek echter dat 8% van de automobilisten en 14% van de vrachtwagenchauffeurs hun telefoon in de hand houden tijdens het rijden op de snelweg, en sommigen zelfs hun smartphone gebruiken zonder naar de weg te kijken.

bla bla BLA caisse bij supermarkt Carrefour

Boodschappen doen zonder je te haasten, de tijd nemen om een praatje te maken met de caissière… Dat is het doel van het “bla-bla-kassa-systeem” gelanceerd door de Carrefour-groep (Carrefour heeft nu al 115 “bla-bla-bla kassa’s”). De kassa waar dit zou kunnen gebeuren is te herkennen aan het bordje “Bla bla caisse, pour prendre le temps de papoter avec vous”. Dit is dus het tegenovergestelde van de automatische kassa’s. Het doel is om sociale banden te creëren, de tijd te nemen, of geïsoleerde mensen te laten discussiëren, want dit blijkt vaak voor (te) veel mensen het enige praatje van de dag te zijn. Dit initiatief blijkt een groot succes te zijn.

Radio "Mi Amigo" en "Radio Caroline"

De piratentijd is weer terug!
Wie herinnert zich niet van vroeger Radio “Mi Amigo” en “Radio Caroline”? Ze zijn weer terug. Hoe leuk is dat? Muziek uit de zeventiger en tachtiger jaren. Maar dan wel op internet. Kijk in de play-of appstore, of misschien nog makkelijker, zoek op internet Miamigoradio.es of klik hier. Klik vervolgens op “Download hier de Mi Amigo App” en scan vervolgens de qr-code. De app staat dan op uw telefoon of tablet. Daarna kunt u streamen via bluetooth naar uw stereo-installatie.

Voorzitterschap Raad van de Europese Unie

Sinds 1 januari 2022 middernacht is Frankrijk begonnen met het roulerend voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (tot 30 juni 2022).
Als onderdeel van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, is met ingang van 1 januari 2022 een nieuwe twee-euromunt in omloop gebracht. De eik en de olijfboom, symbolen van kracht en wijsheid, zijn op deze nieuwe munt gegraveerd.

De totstandkoming van de euro

Op 7 februari 1992 werd in Maastricht een akkoord gesloten over het invoeren van een Europese munt. Het leidde tot een van de grootste monetaire omwisse-lingsoperaties in de geschiedenis. Niet eerder wisselden zoveel landen met zoveel inwoners hun eigen munt in.
Op 15 december 1995 hebben de staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Raad van Madrid, overeenstemming bereikt over een routekaart voor de invoering op uiterlijk 1 januari 1999 van de gemeenschappelijke munt. Tijdens deze bijeenkomst werd de naam van de nieuwe munt bepaald: het wordt: de “euro”. De euro werd gepresenteerd als munt met grote economische en politieke voordelen. De euro wordt namelijk beheerd door de Europese Centrale Bank (opgericht 1 juni 1998) die probeert te zorgen voor stabiliteit met lage inflatie en lage rentevoeten. Ook zijn er geen transactiekosten meer voor bedrijven die iets kopen of verkopen in het buitenland. Politiek gezien wilden Europese leiders duidelijk maken dat de overgang naar de euro onherroepelijk is, en zo een stabiel en tastbaar symbool is van de Europese identiteit.
Op 1 januari 1999 zag je in de Franse winkels een dubbele prijsaanduiding.
Na jaren van onderhandelingen werd op 1 januari 2002 de euro een wettig betaalmiddel in 12 verschillende EU-lidstaten. Drie jaar eerder, in 1999, bestond de munt al giraal. Beurskoersen van aandelen, obligaties en opties werden vanaf dat moment in euro’s weergegeven.

Bron: European Communities

La noix du Périgord

Vanaf 2002, dus al weer 20 jaar geleden, hebben “La noix du Périgord” (walnoten) de status “Appellation d’Origine Contrôlée” gekregen van l’Institut National des Appellations d’Origine (INAO). De naam “Noix du Périgord” mag dus niet buiten het nationale grondgebied gebruikt worden. De kwaliteit is dus beschermd.

Périgord of Dordogne?

Périgord is een landstreek in Frankrijk, evenals de hoofdstad Périgueux vernoemd naar de Gallische volksstam de Petrocorii. Tot de Franse Revolutie was het een graafschap binnen de toenmalige provincie Guyenne-Gascogne. Bij de bestuurlijke herindeling na de Revolutie werd het een departement en veranderde de naam conform de regel in die van de voornaamste rivier die door de streek loopt: de Dordogne.

Het departement Dordogne behoort tot de regio Nouvelle-Aquitaine.

Périgord bestaat uit vier gebieden:

 • Périgord Blanc: Het wit slaat op de lichtgekleurde kalkplateaus
 • Périgord Noir: Het zwart slaat op het donkere bladerendak van de
  eikenbossen en de truffel die daar gevonden wordt
 • Périgord Pourpre: Het paars slaat op de druivenbladeren van de wijnstreek
  rondom Bergerac, die in het najaar rood-paars
  verkleuren.
 • Périgord Vert: Het groen slaat op het feit dat in dit deel van de Périgord
  de meeste regen valt, en het landschap dus groener is.

Bron: wikipedia

Waarschuwing voor valse gendarmes in de Dordogne!

De gendarmerie van de Dordogne heeft een oproep gedaan tot waakzaamheid voor oplichters die met echte uniformen van de gendarmes de huizen van mensen proberen binnen te dringen en hun eigendommen proberen te stelen. De oplichters zouden verschillende diefstallen hebben gepleegd bij particulieren. Zij bellen aan en zeggen dan bijvoorbeeld dat zij bezig zijn met een buurtonderzoek naar aanleiding van een inbraak en vragen dan bijvoorbeeld waar de kostbaarheden verborgen zijn. De gendarmerie van de Dordogne zegt dat iedere gendarme “une carte professionnelle” moet kunnen laten zien. Bij twijfel kunt u direct 17 bellen om te controleren of er inderdaad een gendarmeriepatrouille naar uw adres is gestuurd. En behalve in het geval van huiszoeking of gerechtelijk onderzoek, vragen de gendarmes u niet om uw huis binnen te mogen gaan want ze kunnen u op de stoep om informatie vragen. De gendarmerie vraagt ​​ouderen extra waakzaam te zijn. De gendarmerie herinnert er ook aan dat dit soort zwendel niet beperkt is tot nep-gendarmes, maar dat er ook nep-brandweerlieden zijn voor de kalenders, nep-EDF-agenten of zelfs nep-postbodes.
Opletten dus!!!!

politiepas-377x243