Heeft u een tandarts nodig?

Wat is een tandheelkundige noodsituatie?
Er wordt gesproken van een tandheelkundige noodsituatie wanneer de pijn ondraaglijk is, of in geval van ontstekingen die gepaard gaan met koorts. De tandheelkundige noodsituatie kan ook esthetisch zijn als het gaat om gebroken of losse tanden. In beide gevallen is spoedeisende hulp nodig om aanhoudende bloedingen te stoppen, een tand te redden of de kaakfunctie te behouden.

Soort noodgeval en wat zijn de belangrijkste symptomen

Trauma: Verlies van tand of gebroken tand na een schok die zenuw- of  weefselbeschadiging aan andere delen van de mond kan veroorzaken.
Infectie: Tandabces na een infectie die uw algemene gezondheidstoestand kan beïnvloeden.
Tandpulpa: Het is de beroemde kiespijn die wordt veroorzaakt door een ontsteking (cariës of tandbederf). Een ontsteking van het levende deel van een tand/kies wordt pulpitis genoemd en kan pijn/gevoeligheid veroorzaken.
Bloeding: Ononderbroken bloeding in de mond die kan optreden na het trekken van een tand. Het is het beste om gaas aan te brengen en je tanden op elkaar te klemmen om de bloedstroom te stoppen.

Er is maar een kleinigheidje nodig om een ​​tand te breken: een val, een hap in een iets te hard stuk brood, een schok tijdens een spel of sport bij kinderen of oudere kinderen, of zelfs een verwaarloosd gaatje. Een gebarsten of gebroken tand vereist een tandheelkundige spoedconsult om mogelijke complicaties te beperken.

Heeft u met spoed een tandarts nodig? U kunt dan bellen naar het nummer op de afbeelding hiernaast en zeg vervolgens “SOIGNER” om een tandarts met wachtdienst te vinden. U krijgt dan de gegevens van de dienstdoende tandarts bij u in de buurt of u wordt doorverbonden.

Hier kunt u meer informatie vinden.

Een tweede mogelijkheid is eventueel te vinden op de website france-dentiste.com.
U kunt op deze website een beschikbare of dienstdoende tandarts in grote steden vinden of een tandarts zoeken in een bepaald departement. Op de site staat verder: Een dienstdoende tandarts of naar de eerste hulp gaan? In de meeste gevallen, als de noodsituatie niet van vitaal belang is of op het eerste gezicht geen operatie lijkt te vereisen, is het verstandig om een tandarts te bellen. Zo voorkom je ook het overbelasten van ziekenhuisnoodgevallen.
Bel in geval van een levensbedreigende noodsituatie echter onmiddellijk 15.
Zij zijn bereikbaar van 20.00 uur tot 08.00 uur en/of op zon- en feestdagen van 08.00 uur tot 20.00 uur.
De zorgverzekering vergoedt hetzelfde percentage (70%), of u nu overdag of ‘s nachts bij uw behandelend tandarts bent of dienstdoende tandarts.

Een derde mogelijkheid is eventueel: www.oncd-24.fr. (le site du Conseil Départemental de l’Ordre des Chirurgiens-Dentistes de la Dordogne).
Bereikbaar op het telefoonnummer 05 53 08 55 08. Op de website staan de “Chirurgiens-Dentistes de garde”. De tijden waarop zij bereikbaar zijn staat op de site, evenals aangegeven per datum de naam van de dienstdoende tandarts. U moet wel altijd voor een afspraak eerst telefonisch contact opnemen!

De vierde mogelijkheid is: “Centre Dentaire Mutualiste Chancelade“, opgericht door “la Mutualité française”. Dit is een cabinet dentaire in Chancelade, in een gloednieuw gebouw aan Avenue Jean Jaurès 73 (open vanaf januari en afspraken helaas pas weer mogelijk vanaf juli). In mei komt er gelukkig een tandarts bij. Zij zijn bereikbaar op het telefoonnummer 05 24 13 80 10.
Wij horen het graag als er nog meer mogelijkheden zijn!!!!
Heel veel succes!