Le certificat Covid européen

of digitaal groen certificaat of gezondheidspas of vaccinatiepas

Le Certificat Covid Européen (of digitaal groen certificaat of gezondheidspas of vaccinatiepas) wordt van kracht vanaf 1 juli om het reizen binnen de Europese Unie ondanks COVID-19 te vergemakkelijken. Le Certificat Covid Européen, wordt in de hele EU (h)erkend en is gratis. De pas is van toepassing vanaf de leeftijd van 11 jaar. Maar, hoe werkt de gezondheidspas?

Vanaf 9 juni 2021 zal er tijdelijk un pass sanitaire (gezondheidspas) worden ingevoerd om het risico op besmetting te minimaliseren. De pas zal niet verplicht zijn en zal ook niet nodig zijn voor alle activiteiten die verband houden met het dagelijks leven: op het werk, supermarkten, openbare diensten of zelfs restaurants en bioscopen. De pas zal nodig zijn om deel te kunnen nemen aan evenementen die meer dan 1.000 mensen verwelkomen en waar de vermenging van het publiek vanuit gezondheidsoogpunt meer gevaar loopt, zoals grote theaters, sportieve of culturele evenementen, festivals, stadions, beurzen en tentoonstellingen etc.

Wat komt er in te staan?
Er kunnen drie bewijzen in de pas worden opgenomen:

  • bewijs van een negatieve RT-PCR of antigeentest;
  • het certificaat van herstel van Covid-19;
  • het bevestigt dat een persoon is ingeënt tegen Covid-19.

Elke gebruiker kan zijn gedigitaliseerde bewijsmateriaal integreren in het “Carnet” van de TousAntiCovid-applicatie en kan dus gemakkelijk zijn certificaten presenteren tijdens reizen of evenementen waarvoor de gezondheidspas vereist is. Het zal ook mogelijk worden om de certificaten voor iemands kinderen of voor andere familieleden op te slaan.
Het papieren vaccinatiecertificaat dat wordt afgegeven na de eerste injectie bevat een QR-code waarmee u uw vaccinatie kunt registreren in de app TousAntiCovid.
Voor diegenen die vóór 3 mei 2021 zijn ingeënt en aan wie dit certificaat niet is afgegeven en voor alle nieuw gevaccineerde personen die dit wensen, zal l’Assurance Maladie het mogelijk maken om alsnog het certificaat te krijgen.

Het RT-PCR- en antigeentestcertificaat dat het testresultaat aangeeft, is beschikbaar in papieren of digitale (pdf) versie via de e-mail of sms die u ontvangt na een test. Het bevat een QR-code en een link waarop u kunt klikken om het testresultaat in het Carnet van de app TousAntiCovid te importeren.

Opmerking: een gratis telefonische helpdesk is 7 dagen per week beschikbaar van 9.00 tot 20.00 uur op het nummer 0800 08 71 48 of raadpleeg de helpfunctie van de app TousAntiCovid.

Het zal ook mogelijk zijn om de gezondheidspas op papier te gebruiken door de verschillende gevraagde documenten rechtstreeks te overleggen.

Tijdens een reis hebben alleen de autoriteiten die belast zijn met de gezondheidscontrole aan de grenzen en het personeel van de geautoriseerde luchtvaartmaatschappijen toegang tot de test- of vaccinatiecertificaten.
Ze kunnen de volgende informatie lezen: achternaam; voornaam; geboortedatum; soort certificaat en mogelijk resultaat (PCR- of antigeentest of vaccinatie met eerste en tweede dosis); type vaccin; datum en tijd van het certificaat.

Om toegang te krijgen tot een plaats, etablissement of evenement, kunnen alleen diegenen die door de organisatoren zijn ingehuurd, lezen: achternaam en voornaam; geboortedatum; toegang geautoriseerd of toegang geweigerd.

Welke regels gelden nu om te reizen?
Binnen Europa: Om binnen de Europese Unie te reizen, is het momenteel niet nodig om de reden van uw reis te rechtvaardigen, maar voorafgaande testverplichtingen (-72u) zijn vereist. Er kunnen verschillende soorten certificaten vereist zijn, verschillend per land.

Buiten Europa: Voor reizigers die Frankrijk binnenkomen vanuit een land buiten de Europese Unie, worden de toeristenstromen vanaf 9 juni 2021 heropend, afhankelijk van de gezondheidssituatie van deze landen. Er zal een landenclassificatie worden opgesteld door middel van het geven van een kleur.
Voor verdere informatie: klik hier

Print Friendly, PDF & Email