Mon espace santé

Om de procedures met gezondheidswerkers te vergemakkelijken en een betere patiëntenzorg te garanderen, zal vanaf 1 januari online “Mon Espace Santé” beschikbaar zijn. Dit is een verbeterde versie van “Le Dossier Médical Partagé” (DMP). Patiënten en zorgprofessionals krijgen vanaf 1 januari 2022 toegang tot “Mon Espace Santé”. Dat maakte minister van Volksgezondheid Olivier Véran bekend tijdens een conferentie gewijd aan de digitale strategie in de gezondheid. Het doel is om procedures makkelijker te maken voor gebruikers en uitwisselingen met gezondheidswerkers voor betere zorg te verbeteren.

Als u aangesloten bent bij l’Assurance Maladie, ontvangt u van januari t/m maart 2022 een brief of e-mail waarin u wordt gevraagd uw “Mon espace Santé” te activeren. U heeft dan na ontvangst van de brief of e-mail 6 weken de tijd om u te verzetten tegen de totstandkoming ervan. Zonder een reactie van u wordt uw “Mon Espace Santé” automatisch aange-maakt. Heeft u al een “DMP” van vóór 1 juli 2021, dan wordt uw dossier automatisch opgeslagen nadat u “Mon Espace Santé” geactiveerd heeft.

Opgeslagen worden bijvoorbeeld: voorschriften, behandelingen, test- resultaten, medische beeldvorming, medische geschiedenis, allergieën, ziekenhuisopnamerapporten, vaccinatie, beveiligde berichtenuitwisseling voor uitwisselingen tussen patiënten en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. Binnenkort is het ook mogelijk om medische afspraken te beheren en herinneringen te ontvangen voor belangrijke check-ups (bijvoorbeeld mammografie, vaccinatie). Ook kunt u een catalogus raadplegen van door de staat gecertificeerde toepassingen om te kiezen voor digitale hulpmiddelen die worden gebruikt om uw gezondheid te bewaken.

Hoe activeer ik Mon Espace Santé?
Het activeren gaat met uw carte vitale en de code die u heeft ontvangen van l’Assurance Maladie, le Ministère des Solidarités et de la Santé of la Mutualité Sociale Agricole. Als de tijdelijke code verlopen is, kunt u een nieuwe aanmaken door op “Générer un nouveau code provisoire” te klikken. U kunt daarna het formulier invullen met uw Carte Vitale-gegevens. U ontvangt dan per e-mail een link waarmee u toegang krijgt tot de identificatiepagina van Mon Espace Santé.