Jan snoeck

Beeldhouwer

WIE IS JAN

Jan (Cornelis) Snoeck was een Nederlandse beeldhouwer. Hij is geboren op 5 maart 1927 in Rotterdam en overleden op 31 maart 2018 in Den Haag. Hij volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
In 1953 werkte hij gedurende een jaar in het atelier van Zadkine in Parijs.

Aanvankelijk werkte Jan Snoeck met de materialen steen, hout en brons. Later werkte hij vooral in keramiek. Hij gebruikte vrolijke, primaire kleuren en meestal waren mensen zijn onderwerp. Zijn werken zijn ook in het buitenland te vinden. Op 2 juni 2007 ontving Jan Snoeck de Aart van den IJssel-prijs van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Deze prijs wordt eens per drie jaar toegekend aan een professionele beeldend kun-stenaar als blijk van bijzondere waardering voor zijn of haar totale oeuvre.

jan 2

Werk van Snoeck bevindt zich in de collecties van het Stedelijk Museum in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en museum het Princessehof in Leeuwarden. Museum Beelden aan Zee in Scheveningen hield in 2007 een retrospectief van het werk van Jan Snoeck ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag. Hij werd benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De versierselen werden hem opgespeld tijdens de opening van de tentoonstelling ‘De goddelijke aardwormen van Jan Snoeck’.

Maskers en dromen. Wanneer ik in Frankrijk in de Provence ben, wandel ik veel en vind ik de meest wonderlijke dingen. Zo zijn mijn maskers ontstaan.