bordeaux

les Bassins de Lumières

Op 10 juni 2020 opent Culturespaces in Bordeaux het grootste digitale kunstcentrum ter wereld: “Les Bassins de Lumières”.
Dit kunstcentrum is gevestigd in de voormalige onderzeebootbasis van Bordeaux. Het hele jaar door zal het Bassins de Lumières een ontmoetingsplaats zijn voor liefhebbers van klassieke en hedendaagse kunst. Er zullen meerdere digitale tentoonstellingen tegelijk worden gepresenteerd.
Uniek is dat de digitale tentoonstellingen weerspiegeld worden in het water van de vier immense bassins (een bassin is 110 m lang, 22 m breed en 12 m hoog). Dit zal zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De werken vullen de hele ruimte!

De onderzeebasis is een gigantische constructie van 42.000 m² aan de oevers van de Garonne. Deze bunker van bijna 20 meter hoog was gebouwd door de Duitsers om onderdak te bieden aan hun onderzeeërs tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nu kunnen op deze bijzondere ondergrondse plek tentoonstellingen, concerten en andere shows bijgewoond worden.

De onderzeebasis is verdeeld in elf vertrekken die met elkaar verbonden zijn door één loopbrug, met daar tussen dikke muren van beton. Je loopt over loopbruggen over het water en langs de kades van de gigantische bassins.
Rond de 4 grote bassins worden doorlopend digitale tentoonstellingen gepresenteerd: af-wisselend een tentoonstelling gewijd aan de grote kunstenaars uit de kunstgeschiedenis, en hedendaagse kunstenaars.

Er zijn verschillende ruimtes, te weten:

Le Cube:
Deze geluiddichte en geïsoleerde ruimte met een oppervlakte van 220 m2 en een hoogte van 8 m zal de bezoekers een onvergetelijke ervaring bieden, gebaseerd op eigentijdse werken.

La Citerne:
Om een link te leggen tussen de musea en de originele werken. Op een oppervlakte van 155 m2 en een hoogte van 7 m worden de originele werken gepresenteerd die als basis dienden voor de creatie van de digitale tentoonstellingen.

Les Grands Nénuphars:
Voor de projectie van tentoonstellings-beelden in het water.

Un espace Musée:
Om de geschiedenis van de onderzee-bootbasis te presenteren.

Un espace Pédagogique:
Om het bezoek te begeleiden en alle elementen aan te reiken die nodig zijn om de expositie te begrijpen.

Une mezzanine, une scène et des gradins:
Het bieden van verschillende uitzichtpunten.

bordeaux

les Bassins de Lumières

Programma:

GUSTAV KLIMT, “D’OR ET DE COULEURS”:
Voor de inhuldiging van de lichtbassins presenteren de kunstenaars Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto en Massimiliano Siccardi hun creatie “Gustav Klimt, d’Or et de Couleurs”, gemaakt van werken van de leidende figuur van de Weense schilderkunst. De digitale tentoonstelling laat de werken van Klimt zien: zijn gouden periode, zijn portretten en zijn landschappen.
Aan het einde van de 19e eeuw was Gustav Klimt een van de grote decoratieve schilders. Aan het begin van de nieuwe eeuw werd hij de leider van de Wiener Secession (opgericht op 3 april 1897 door onder andere Gustav Klimt), een afsplitsing (= secessie) van het Wiener Künstlerhaus, waarvan het traditionalisme werd veroordeeld.

PAUL KLEE: “PEINDRE LA MUSIQUE” :
Deze meeslepende tentoonstelling is gewijd aan de kleurrijke en abstracte werken van de Duitse kunstenaar Paul Klee. Schilder, maar ook muzikant en leraar, de meeslepende tentoonstelling brengt een eerbetoon aan Klee’s werken.
Paul Klee is in de eerste plaats een muzikant: als zoon van een pianist-violist en een zanger wordt hij zelf een groot violist. Gedurende zijn hele leven zal muziek zijn schilderijen animeren en deel uitmaken van zijn creatieve proces. Paul Klee is dus muzikaal: door zijn cultuur, zijn opleiding, zijn kennissen en zijn schilderkunst. De digitale tentoonstelling brengt een eer-betoon aan Klee’s twee passies en onthult het picturale bereik van zijn werken.

Adres:
Base sous-marine
Impasse Brown de Colstoun
33 300 Bordeaux

https://www.bassins-lumieres.com/

April tot september:
10h-19h : du lundi au jeudi et le dimanche
10h-21h : les vendredis et samedis