De standbeelden van de Notre-Dame keren terug naar Parijs na hun restauratie in de Dordogne

De ateliers van Socra hebben de restauratie van de 16 standbeelden van de apostelen op de torenspits van Notre-Dame-de-Paris voltooid. Op maandag 28 juni 2021 zijn de laatste beelden teruggebracht naar Parijs naar la Cité de l’Architecture waar ze zullen worden tentoongesteld, in afwachting van de wederopbouw van de kathedraal. De werkplaats van Socra had deze beelden gelukkig al een paar dagen voor de brand in de kathedraal geborgen.

Deze zestien beelden waren uiteraard voor het team van Socra ook heel bijzonder. Zij zijn degenen die ze vanaf de voet van de torenspits van de kathedraal gingen “neerzetten” om ze voor het eerst sinds hun oprichting 150 jaar geleden, in 1859, te renoveren. De medewerkers hadden het gevoel dat zij de beelden uit de vlammen hadden gered. 

SOCRA

Op de avond van 15 april 2019 rond 19.00 uur was er een grote uitslaande brand in de Parijse kathedraal de Notre-Dame. De kathedraal werd deels verwoest.

Een team van Socra is naar Parijs gegaan om een handje te helpen door de werken uit de Notre-Dame te consolideren en extra aandacht te geven aan de beelden om te voorkomen dat ze zouden vallen. De 16 standbeelden van koper (twaalf apostelen en vier beelden van evangelisten – elk met een lengte van 3,50 meter en een gewicht van 150 kg) van de torenspits van de Notre-Dame werden al door de Socra gerestaureerd en waren dus veilig bij Socra in Marsac-sur-l’Isle (bij Périgueux).

Dit bedrijf is gespecialiseerd in het restaureren van kunstwerken. Al meer dan 50 jaar streven bijna dertig werknemers er naar de kunstwerken (oud en nieuw) en oude monumenten te herstellen.

Socra opende de deuren voor het publiek zodat iedereen de beelden van de Notre-Dame kon bewonderen. Tientallen opmerkelijke kunstwerken zijn opgeslagen in een enorme loods.

Zij zijn  ook verantwoordelijk voor andere projecten, bijvoorbeeld de Spiegelzaal in Versailles, de prachtige dierenbeelden van het Louvre, het standbeeld van de aartsengel van Mont-Saint-Michel … Ongeloofllijk!

Om kinderen kennis te laten maken met deze bijzondere wereld, worden activiteiten en workshops georganiseerd tijdens schoolreisjes of tijdens Open Monumentendagen.

Voor meer informatie kijk op www.socra.fr of klik hier