NIEUWS

Anti-inflatie winkelmand

Update 8 maart 2023

Le ministre de l’Économie Bruno Le Maire heeft gezegd dat er een akkoord is met een groot aantal supermarkten om de voedselinflatie te bestrijden.

Er is afgesproken dat retailreuzen de prijzen zo ‘laag mogelijk’ zullen houden voor een selectie van alledaagse voedingsproducten (de producten zullen waarschijnlijk van supermarkt tot supermarkt verschillen).

De deal werd gebrandmerkt als een ‘anti-inflatiekwartaal’ ( ‘trimestre anti-inflatie ‘), aangezien supermarkten de toezegging hebben gedaan voor de komende drie maanden tot juni. 

In de praktijk zal het betekenen:

  • Een selectie van producten zal tegen lage prijzen worden verkocht;
  • De meegeleverde producten zijn voorzien van een rode, witte en blauwe sticker met het ‘trimestre anti-inflation’-logo;
  • Er zullen voornamelijk producten van het eigen merk of van het supermarktmerk worden opgenomen, aangezien supermarkten “meer ruimte” hebben om die prijzen te wijzigen.

Carrefour, E.Leclerc, Intermarché en Monoprix hebben elk plannen aangekondigd om een ​​selectie van alledaagse artikelen – waaronder voedsel en hygiëneproducten – tegen lage prijzen aan het winkelend publiek aan te bieden, om de stijgende inflatie tegen te gaan.

Carrefour heeft  aangekondigd de prijzen van honderd zogenaamde essentiële producten (hygiëne, meel, koekjes, enz.) en honderd andere producten die als gezond worden beschouwd, d.w.z. met een nutri-score A of B (yoghurt, verse groen-ten, brood, melk of granen), allemaal verkocht onder de merken Carrefour of Simpl te bevriezen. 200 producten voor minder dan 2 euro. De maatregel geldt voor drie maanden vanaf 15 maart.

Bij Intermarché zullen 500 “anti-inflatie”producten worden aangeboden, naar aanleiding van de oproep van de regering aan de detailhandel om inspanningen te leveren om de prijzen te verlagen. De keten heeft een selectie van 470 huismerkproducten aangekondigd, plus 30 verse producten uit de traditionele afdelingen (vlees, vis, fruit of groenten).