Asterix

Een gratis Asterix-magazine. Hoe leuk is dat? U kunt zo lang het confinement duurt, een gratis uitgave downloaden – o.a. in het Nederlands en in het Frans – om deze periode iets gemakkelijker door te komen.

De uitgevers van de populaire Asterix-boeken – wiens medeschepper Albert Uderzo vorige week op 92-jarige leeftijd overleed – hebben de eerste editie van een nieuwe 28 pagina’s tellende uitgave, genaamd “Onoverwinnelijk!” of “Irréductibles! avec Astérix” uitgebracht.
Deze uitgave bevat verschillende pagina’s met eerbetoon en feiten over Uderzo en een kort eenmalig verhaal over Asterix’ beste vriend Obelix, uittreksels van enkele van de beste klassieke stripboekalbums, plus spelletjes en Asterix-trivia.
Het algemene thema is dat de Galliërs – net als iedereen – gedwongen worden thuis te blijven; ondertussen zijn er fragmenten over hun vrienden in andere landen, zoals Zwitserland, Spanje en Groot-Brittannië.
De uitgevers zeggen dat ze deze uitgave aanbieden om ons te vermaken terwijl we gedwongen worden in onze “hutten” te blijven. Bovendien beloven ze hun Gallische helden een “passer un savon au virus”.
De eerste editie nodigt de lezers ook uit om hun eigen Asterix-tekeningen in te sturen. De beste tekeningen worden gepubliceerd.
Kijk ook eens op de site https://www.asterix.com/nl/ of klik hier.

Asterix ‘voorspelde’ coronavirus??

Dat is de bewering die sommige mensen op sociale media hebben gedaan nadat ze een bekend personage uit een stripverhaal uit 2017 “Astérix et la Transitalique” (Asterix en de race door de laars) hadden opgepikt.

In het boek, van het nieuwe Asterix-kunstenaar-schrijver duo Didier Conrad en Jean-Yves Ferri, gaan de populaire oude Gallische karakters Asterix en Obelix een internationale race aan, waarbij hun belangrijkste rivaal voor de eerste prijs een gemaskerde wagenmenner genaamd Coronavirus is.
Coronavirus, die dezelfde naam heeft in de originele Franse en Engelse vertaling, is de Romeinse nieuwkomer en de Romeinse leider Julius Caesar zet de organisatoren onder druk om hem te laten winnen voor de eer van Rome.
Hij wordt geprezen door de menigte die zijn naam roept, maar zoals gewoonlijk dwarsbomen de Gallische helden de plannen van Caesar.
Commentatoren vroegen zich af of de Asterix-auteurs paranormaal begaafd waren en de personages lieten zien die ‘Coronavirus’ versloegen jaren voordat het woord een begrip werd.
In werkelijkheid bestaat het woord echter al sinds de jaren zestig als wetenschappelijke term.
Er zijn veel soorten coronavirus, zoals het SARS-virus dat in 2002-2003 de krantenkoppen haalde, of het huidige dat formeel bekend staat als COVID-19.
Ze worden zo genoemd vanwege de kroonachtige vorm van de virussen wanneer ze onder een microscoop worden bekeken.