Bacterie olijfboom

 

Het Ministerie van Landbouw in Frankrijk heeft laten weten dat er in Occitanie (regio in Zuid-Frankrijk met als hoofdstad Toulouse) in augustus een bacterie (xylella fastidiosa) gezien is in olijfbomen.
Hoewel de bacterie geen risico vormt voor de mens, kan het dodelijk zijn voor planten, waaronder olijfbomen. De bacterie valt een zeer breed spectrum van planten aan, bijvoorbeeld: wijnstokken, olijfbomen, fruitbomen (Prunus), citrusvruchten en eiken, maar kan ook wilde planten en regionale soorten aantasten.
Een persbericht van vrijdag 4 september bevestigde dat het ministerie van Landbouw de bacterie had gevonden tijdens een routine-inspectie, in een bedrijf dat sierplanten (lavendel) produceert en verkoopt in de regio Occitanie. Volgens Europese wetten moeten schadelijke bacteriën worden bestreden. Het kan meer dan 200 soorten planten aantasten en kan overgedragen worden door meer dan 70 soorten insecten. Uit voorzorg is het lavendelverkoopbedrijf tijdelijk gesloten. Binnen een bepaald gebied worden daar besmettingsgevaarlijke planten geïnspecteerd en verwijderd om de verspreiding van de bacteriën tegen te gaan. Misschien herinnert u zich nog dat in 2013 de bacterie xylella fastidiosa olijfgaarden verwoestte in de regio Puglia in Italië, een gebied dat bekend staat om zijn olijfolie. Verspreid van boom tot boom door insecten.

De bacterie werd voor het eerst ontdekt in Frankrijk in 2015 nabij Menton, Toulon (Provence-Alpes-Côte d’Azur) en Corsica. Volgens het ministerie van Landbouw is het hele eiland Corsica nog steeds een besmet gebied. Er is echter geen remedie bekend, dus geïnfecteerde planten blijven dat totdat ze doodgaan.
De xylella fastidiosa-bacterie heeft de laatste jaren al miljoenen Italiaanse olijfbomen ziek gemaakt. De olijventeelt in Zuid-Europa wordt geteisterd door deze bacterie die al 21 miljoen olijfbomen de kop heeft gekost en hele boomgaarden verwoest heeft. Terwijl Italië̈vreest voor halvering van de oogst en de olijfolieproductie, neemt de EU maatregelen om verdere verspreiding van deze Xylella fastidiosa tegen te gaan. Of dat lukt, is nog maar de vraag.

Helaas kan de bacterie niet alleen olijfbomen infecteren, maar ook ruim 300 andere plantensoorten, waaronder (on)kruiden zoals brandnetel en een scala aan tuin- en perkplanten. Het is dan ook niet voor niets dat de overheid waarschuwt om geen lavendel of andere leuke plantjes mee naar huis te nemen als herinnering aan een vakantie in het Middellandse Zeegebied. Ook niet als de plant er gezond uitziet, want sommige op het oog gezonde exemplaren zijn toch besmet en vormen dus een infectiebron. Of een plant ziek wordt, hangt mede af van de temperatuur. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken wordt de bacterie óók verspreid door insecten, waaronder het schuimbeestje.