Een stukje Périgord op Mars

Er is een stukje Périgord op de rode planeet Mars!
Geologen van NASA, het Amerikaanse ruimtevaartagentschap, hebben Mars-gesteenten geïdentificeerd die lijken op mineralen die in de Dordogne worden aangetroffen.
Het was een verrassing die een natuurkundige, Bernard Trégon, van CNRS in Bordeaux een paar dagen geleden had. NASA-wetenschappers gebruiken de namen van steden in de Périgord om gesteenten te classificeren die op de planeet Mars zijn ontdekt, dankzij de robot “Curiosity”. Een eerbetoon aan de rijkdom aan mineralen die aanwezig zijn in de regio Périgord. Limeyrat, Coutures, Siorac en Périgord, Ribérac, Tourtoirac, Daglan, Brantôme, en zelfs Sorges hebben hun namen op de planeet Mars!
De geologen merkten op dat bepaalde gesteenten heel weinig bekend waren, zoals Nontronite, dat werd ontdekt in mijnen tussen Saint-Pardoux-la-Rivière en Nontron.
Enkele rotsen die op Marsgrond werden ontdekt, zouden lijken op de rotsen die in het departement aanwezig zijn en dus ook extreem rijk aan mineralen.

In een artikel dat begin februari door NASA werd gepubliceerd, staat dat Amerikaanse wetenschappers een rots bijvoorbeeld “Brantôme” noemden. De onderzoeker Bernard Trégon, ingénieur bij CNRS de Bordeaux was opgetogen: “Sommige rotsen die op Mars zijn geïdentificeerd, zijn dezelfde rotsen die te vinden zijn in de Dordogne. Het is absoluut fantastisch! Dit is ook een deel van het bewijs dat er water op Mars stroomde!”
We krijgen dus de namen van gemeenten in de Dordogne, waar de robot “Curiosity” analyses ging doen.

 

(*) Mars wordt vaak de ‘Rode Planeet’ genoemd, omdat hij aan de hemel staat als een oranje-rode ster. Vanwege de kleur noemden de oude Grieken en Romeinen de ster naar hun oorlogsgod. Dankzij ruimteonderzoek weten we tegenwoordig dat de planeet die
kleur heeft omdat de rotsen op Mars roest bevatten.

Bron: France Bleu