Huh? hooibalen in ‘t roze?

Deze met roze kleurrijke wikkelfolie bedekte hooibalen liggen in enkele velden. Ik had dat nog niet eerder gezien. U wel?
Met deze roze wikkelfolie dragen de boeren bij aan een goed doel: 2 €/rol roze folie wordt gedoneerd aan de Arc Foundation voor de strijd tegen borstkanker. Een mooie manier om de patiënten te ondersteunen.
Het oorspronkelijke idee ontstond in 2014 in Nieuw-Zeeland, op initiatief van een boer wiens vrouw borstkanker had. Er zijn veel boeren, en hij wilde meer aandacht vragen voor de ziekte. Zijn leverancier van kunststoffolie deed mee.
Veel boeren hebben nu de traditionele kleuren groen en zwart ingeruild voor roze. Later zijn er twee andere kleuren aan het roze toegevoegd, namelijk geel als symbool voor onderzoek naar kinderkanker en blauw als symbool voor onderzoek naar prostaatkanker.
Voor elke verkochte folierol doneert de fabrikant 2€ aan de stichting, waarvan 1€ deelnamekosten ten laste van de gebruiker komt.
Het kunststofafval wordt twee keer per jaar door de coöperatie opgehaald en volledig gerecycled via gespecialiseerde kanalen. De aanpak is gloednieuw in de sector. Dit idee draagt ook bij ​​aan het verbeteren van het imago van boeren. Men hoopte uiteraard dat het een sneeuwbaleffect zou hebben.
Deze kleurrijke hooibalen waren al te zien in Australië, Zweden en Finland en nu dus ook in Frankrijk, Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland, Canada.