koe-reiger

Misschien heeft u dat ook gedaan, maar ik heb me heel vaak afgevraagd wat er toch steeds voor vogels op de koeien of paarden in de wei zitten. Ik dacht eerlijk gezegd dat het kraanvogels waren, maar dat bleek helemaal niet het geval te zijn. Het blijkt een koereiger (Bubulcus ibis oftewel ossendrijver) te zijn.

Volgens wikipedia dankt de koereiger zijn naam aan het feit dat hij vaak in groepjes het vee op de weide vergezelt. Grazend vee jaagt vaak insecten, kikkers, muizen en andere kleine dieren uit hun schuilplaats die de vogel graag eet. Ze staan ook vaak op de rug van grazende zoogdieren. Soms lopen ze letterlijk tussen de poten van koeien om de insecten op te eten die door de koeienpoten worden opgeschoffeld.

De koereiger (kleine witte reigersoort) is 45 tot 52 cm lang. Het is een vrij kleine, compacte, actieve, witte reiger met een korte, vaak ingetrokken nek. Buiten de broedtijd is de vogel egaal wit, met een gele snavel en geelgrijze poten. In de broedtijd kleurt de snavel iets meer naar oranjegeel, de poten zijn dan ook lichter en er zijn oranje veren op de kruin, borst en mantel. De koereiger is te onderscheiden van de kleine zilverreiger door een korte gele snavel, en te onderscheiden van grote zilverreiger door zijn/haar grootte en kortere poten en snavel.

Ze broeden in eigen kolonies, maar ook met andere reigersoorten in bomen in water en rietmoerassen. Soms maken ze ook gebruik van hoge bomen tot wel twintig meter hoogte. Ze broeden ook in steden, langs grote wegen en niet altijd in de buurt van water. In Europa is de soort voornamelijk trekvogel. Vogels van Spanje en Frankrijk trekken met name vanaf de nazomer richting zuiden

Via De Vogelbescherming Nederland kunt u online een gratis cursus “Vogels in Nederland” volgen.
In deze vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel vogels en hun geluiden herkennen. Van tuinvogels, bosvogels, weidevogels en watervogels tot vogels van het waddengebied. Met handige tips, filmpjes en ezelsbruggetjes om vogels te leren kijken en kennen en vooral van vogels te genieten. Veel plezier!

U kunt hier meer info vinden! Niet alleen over de cursus maar er staat nog veel meer interessante informatie. Echt de moeite waard om te lezen. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om op de site een gratis pdf te bestellen “Magazine Slimme Vogels”. Dit magazine is samengesteld door enkele boeren die hun eigen verhaal vertellen.