La Dordogne
Zoals meerdere departementen in Frankrijk ontleent ook “ons” departement haar naam aan een rivier die daar doorheen stroomt: de Dordogne. Een rivier die 483 km lang is en ontspringt in Mont-Dore (gemeente in Puy-de-Dôme, in het Centraal Massief) uit twee kleine bergstroompjes de Dore en de Dogne. Je zou denken dat de naam van de rivier een samenvoeging is van de namen van deze twee stroompjes. Dit schijnt niet te kloppen. Vermoedelijk komt de naam van het oude woord Durãnius (rivier, beek) dat in de loop van de tijd evalueert naar het woord Dordonia in de negende eeuw.
De Dordogne mondt uiteindelijk uit in de Gironde die weer in de Atlantische Oceaan bij Bordeaux eindigt.
Op de bovenloop van de rivier werden tussen Bort-les-Orgues en Argentat vijf stuwdammen gebouwd (1932 tot 1957). Verder zijn er voor Bergerac nog twee kleine stuwdammen en na deze plaats nog één. Deze worden gebruikt om elektriciteit op te wekken.
Argentat was historisch de plek waar de Dordogne begaanbaar werd met de zogenaamde gabarre, een platbodem die ook van een zeil kon worden voorzien. Op de terugweg werden de boten getrokken met mankracht of door lastdieren maar werden ook wel op het eindpunt bij Lalinde uit elkaar gehaald en met paard en wagen teruggebracht naar het vertrekpunt stroomopwaarts. Deze beroepsvaart verdween midden twintigste eeuw helemaal door de concurrentie van de spoorweg.
Ter hoogte van Lalinde werd, evenwijdig aan de rivier, midden negentiende eeuw een kanaal van 15 km lang gegraven om de plaatselijke stroomversnellingen te omzeilen. Het jaagpad langs de oever wordt nu gebruikt als wandelpad. Het kanaal eindigt bij de stuwdam van Tuilières in de rivier, dankzij een uitgedacht systeem van sluizen. Tevens is hier een verbazingwekkend liftsysteem speciaal voor trekkende vissen.
Vanaf Bergerac varen nog een enkel vrachtschip en vele plezierjachten op de Dordogne. Vanaf Libourne is La Dordogne een brede rivier geworden die te maken heeft met de getijden van de Atlantische Oceaan.
De Dordogne was oorspronkelijk van groot belang voor het vervoer van goederen per boot. Die tijd ligt nu achter ons. Tegenwoordig zien we voornamelijk pleziervaart op de rivier, zoals bijvoorbeeld de vele kano’s of de replica’s van de gabarres waarmee een tochtje kan worden gemaakt. De rivier is een “Natura 2000 natuurgebied” en het hele stroomgebied is een door de UNESCO biologisch beschermd gebied. Het is een rijk en gevarieerd gebied wat betreft milieu en fauna zoals de steur, zalm, otter, ijsvogel, wouw, meerkoet, aalscholver en nog veel meer.
La Dordogne, een bijzondere rivier en een mooi departement om in te wonen.
Ingezonden door Eric. Hartelijk dank, Eric!