Meteoriet Lot-et-Garonne

De meteoriet die viel in de Lot-et-Garonne is van onschatbare waarde voor de wetenschap. Veel mensen zullen proberen om op een omtrek van 3 km2 onder de Pech de Berre, te proberen het kostbare buitenaardse element te vinden. De laatste keer dat een vallende ster uit de lucht viel was in het zuidwesten op 27 juni 1966 in Charente, in Saint-Séverin. De val van een meteoriet op aarde is vrij zeldzaam.
De meteoriet die op 27 februari in het departement viel, is waarschijnlijk zelfs niet groter dan een abrikoos of een walnoot. François Colas, astronoom bij het observatorium van Parijs, onderzoeksdirecteur bij het CNRS, arriveerde daarom dinsdag in Lot-et-Garonne. Het object bevindt zich waarschijnlijk tussen de gemeenten Lagarrigue, Bourran, Nicole en Aiguillon, in Lot-et-Garonne.
Maar het is niet gemakkelijk om het kostbare buitenaardse element te bemachtigen. Buurtbewoners in de Lot-et-Garonne kunnen onder-zoekers helpen een fragment van een meteoriet te lokaliseren dat tussen Mars en Jupiter vandaan kwam en met een snelheid van naar schatting 75.000 km / uur reisde.

Woensdag 3 maart concentreerde de astronoom zich op het informeren van de inwoners. In het bijzonder benaderde hij een twintigtal boeren om hen te informeren over het belang van een dergelijke vondst voor de wetenschap, en vroeg hij hen om toestemming om hun land te onderzoeken. Het zoekgebied beslaat 3 km2 en we hopen 1 km2 per dag te harken. Het betreffende gebied bevindt zich onder de Pech-de-Berre, aan de Lot-zijde. Het is goed om te onthouden dat een meteoriet geen erg grote marktwaarde heeft. Anderzijds is hij van onschatbare waarde voor de wetenschap”, benadrukt de astronoom, die gokt op een kans van 30% om hem te vinden. Het heeft niet geregend … Het zijn ideale omstandigheden.