Ook de halfbakken Nederlander voelt zich Nederlander in hart en nieren!

15.000 Nederlanders uit 184 landen hebbben meegedaan aan de quiz “Hoe Nederlands ben ik eigenlijk nog”? De oprichtster van de Community NIHB (Nederlanders in het buitenland) bedacht de quiz zodat we even aan iets anders konden denken dan aan het coronanieuws. Even de zinnen verzetten dus.

Volgens puntentelling kun je veel Nederlanders halfbakken noemen, maar we voelen ons nog wel echt Nederlander. Ook als we niet meer Koningsdag vieren. Noem een land en er wonen Nederlanders.

De quiz bestond uit 35, soms ludieke, vragen. Welke uitspraak is van Youp van het Hek, kom je op tijd als je een afspraak hebt, in welke taal droom je, heb je een flessenlikker in je keuken en wie is Freek Vonk? Met deze en nog vele andere vragen verdient de deelnemer punten. Het aantal punten classificeert de Nederlanders in het buitenland als Die Hard, voldoende, halfbakken of pseudo Nederlander.
Het NIHB houdt zich altijd bezig met het Nederlanderschap en wat dit, vaak in rechtmatige zin, voor gevolgen kan hebben wanneer je in het buitenland woont. Zij houden zich samen met Stichting GOED (Grenzeloos onder één dan) normaal gesproken bezig met serieuze zaken, nu dus even iets anders. Dat er zoveel reacties binnen korte tijd binnen zouden komen, had niemand verwacht.

Het blijkt dat veel mensen Nederlandse boeken lezen en dat we nog best vaak naar de Nederlandse TV en films van Nederlandse bodem kijken. Naar de radio luisteren doen we wat minder, maar toch scant de helft, van tijd tot tijd, in op een Nederlands radiostation. De meerderheid volgt ook het nieuws in Nederland, blijkbaar blijven we nog graag op de hoogte van de gebeurtenissen in ons kikkerlandje.

Een kaasschaaf is voor driekwart van de mensen nog altijd onmisbaar en ruim de helft heeft een stamppotstamper in huis. Het lijkt erop dat er nog best wat Nederlands gekookt wordt in de wereld.

Ruim 4.500 mensen hebben zelfs klompen in huis en 68% van de Nederlanders in het buitenland heeft washandjes.

Van de Nederlanders in het buitenland zegt 77% tijdens een afspraak op tijd of zelfs iets eerder te zijn. Driekwart weet ook wie Jeroen van den Boom en Freek Vonk zijn. We blijken niet zulke enorme melkdrinkers, maar een bakkie koffie drinken we op bijna ieder moment van de dag.

Het frietje mét is met ruime voorsprong favorieter dan de hot dog en het voorstel voor een HEMA-vestiging in de buurt wordt met wisselend enthousiasme ontvangen. Bijna tweederde mist zowel het aanbod van Nederlands broodbeleg als van het Nederlandse verse brood.

Vanuit Nederland nemen we nog steeds veel produkten mee naar ons huis in het buitenland! En natuurlijk staat met stip bovenaan: drop. Dat zal niemand verbazen. Ook stroopwafels, hagelslag en zelfs kaas ontbreken niet op het boodschappenlijstje. Zelfs Conimex-produkten niet. De kroket en bitterbal worden meer gemist dan de frikandel en iets minder dan de helft bakt ook in den vreemde oliebollen. Ook Koningsdag en Dodenherdenking gaan voor pakweg de helft niet ongemerkt voorbij. De Nieuwjaarsduik, daar loopt bijna niemand warm voor.

Heel leuk om even te lezen. Als u benieuwd bent naar nog meer informatie, klik dan even hier of kijk op de site https://www.nihb.nl/nieuws/ook-de-halfbakken-nederlander-voelt-zich-nederlander-in-hart-en-nieren/.
Link naar de quiz: https://bit.ly/3bbBBky of klik hier

 Bron: NIHB.nl