NIEUWS

De Dronne en de Isle zijn de belangrijkste rivieren, maar ook de Vézère wordt in de gaten gehouden.
Het waterpeil in de stroomgebieden van de Périgord zal naar verwachting dalen (al is het maar tijdelijk) op dinsdag 27 februari 2024. Maar in de tussentijd blijft het alarm van kracht.

Op maandag 26 februari 2024 werd de Dordogne onder “vigilance orange” geplaatst voor overstromingen op de trajecten Isle stroomafwaarts en Dronne stroomafwaarts (alarmniveau komt overeen met een “risico op grote overstromingen”). Het blijft “vigilance jaune” voor Dronne stroomopwaarts, Isle stroomopwaarts en Vézère.

In Montpon-Ménestérol stond het gebied rond de rue Pasteur maandagmiddag onder water.

Op de kades van Périgueux heeft het stadsbestuur het pond ingeschakeld om voertuigen die door overstromingen bedreigd worden te verwijderen. Ze zijn verplaatst naar de veilige Place Francheville. Het gemeentebestuur had automobilisten gevraagd om waakzaam te zijn en hun voertuigen niet te parkeren op de kades en in de omgeving van de Moulin du Rousseau.

De préfecture raadt aan om voorzichtig te zijn tijdens het reizen. Je kunt live op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de website vigicrues.gouv.fr.

Een deel van een kleine heuvel is volledig naar beneden gegleden door de aanhoudende regen

Het beeld is indrukwekkend: een deel van een kleine heuvel is volledig naar beneden gegleden op de Route Départementale 3 tussen Saint-Martin-l’Astier en Saint-Laurent-des-Hommes (Dordogne). Het incident vond plaats op maandag 26 februari, halverwege de middag, toen er al enkele uren hevige regen in het departement viel. Niemand raakte gewond bij de “aardverschuiving”. Dit mengsel van kleigrond en vegetatie gleed weg in de plaats Pré du Jard. Medewerkers van het departement zijn ter plaatse geweest om de omvang van de schade vast te stellen. Omdat de weg grotendeels bedekt is, is het verkeer volledig stilgelegd en hebben ambtenaren van het departement een omleiding ingesteld.
Bovendien wordt er meer regen verwacht, waardoor er volgens de burgemeester van Saint-Martin-l’Astier, Jean-Luc Tomski, kans is op een nieuwe aardverschuiving. Hij roept op tot uiterste voorzichtigheid en vooral tot het respecteren van de borden die automobilisten verbieden om dit deel van departementale weg 3 te gebruiken.