STARLINK-satellieten

Update januari 2023

Heeft u het ook gelezen? Wij zijn reuze benieuwd naar deze ontwikkeling. Misschien is dit dé oplossing voor het trage internet, alhoewel niet iedereen last heeft van dat trage internet. De verschillen in snelheid van het internet zijn enorm!

Door prijsverlagingen wint de Starlink-satelliet internetservice langzaam aan populariteit in Frankrijk. Starlink biedt internettoegang in landelijke gebieden die weinig of geen toegang hebben tot breedband. Elon Musk verlaagde de maandelijkse abonnementskosten in augustus van € 99,- naar € 50,-. Gebruikers moeten wel een installatiepakket van € 480 kopen.  Abonnees krijgen een kleine satellietschotel om ergens op te zetten met vrij zicht op de lucht, en een wifi-router. 
Voor € 100,- per maand kun je mobiel internet krijgen dat kan worden gebruikt tijdens het reizen in voertuigen zoals campers. 

Critici zeggen dat de duizenden satellieten in een lage baan – er zijn er momenteel meer dan 3.000, met plannen voor maximaal 42.000 – de nachtelijke hemel dreigt te vervuilen. 

Zoals hieronder te lezen is, trok de hoogste administratieve rechtbank van Frankrijk, La Cour Administrative Suprême, de frequentiemachtigingen van Starlink in april in, omdat er geen openbare raadpleging had plaatsgevonden, maar L’Autorité de Régulation des Communications Électroniques, des Postes et de la distribution de la Presse (Arcep) verleende het bedrijf in juni een nieuwe autorisatie na de vereiste raadpleging, en zei dat dit proces de voordelen van de dienst had benadrukt in termen van connectiviteit in gebieden die slecht worden bediend door glasvezel. 

Starlink maakte in september bekend dat het 700.000 abonnees heeft, waaronder 6.500 in Frankrijk. 

Update april 2022

La Cour Administrative Suprême (hoogste administratieve rechtbank) heeft de satellietfrequenties van Elon Musk verboden vanwege milieuproblemen waardoor het gebruik ervan in Frankrijk effectief wordt verboden. In een uitspraak van 5 april annuleerde de rechtbank een beslissing van de  Arcep (Franse elektronische communicatieautoriteit), die genomen was op 9 februari 2021 om Starlink toe te staan op twee frequentiebanden te opereren om satellieten te verbinden met gebruikers in Frankrijk.
De beslissing werd genomen naar aanleiding van een klacht van de ecologische verenigingen Priartem en Agir pour l’Environnement. Zij maken zich zorgen over de vervuiling op aarde die verband houdt met de fabricage van satellieten en het aandrijven van satellietschotels, en de vervuiling in de ruimte, zowel visueel als veroorzaakt door het puin van satellieten.
Het besluit van La Cour Administrative Suprême is echter niet op ecologische criteria genomen. Het is gebaseerd op het feit dat Arcep geen “publieke raadpleging” heeft gehouden alvorens toegang tot frequenties te verlenen. La Cour Administrative Suprême is van oordeel dat dit besluit een aanzienlijke impact zal hebben op de markt voor het aanbieden van snelle internettoegang. De huidige klanten, die 701 euro moesten betalen voor de apparatuur en de installatie, lopen het risico zonder aansluiting en zonder noodzakelijk alternatief te komen te zitten. Op 7 april was het nog niet duidelijk of het bedrijf al op het besluit gereageerd heeft.

Ik heb het over Starlink. Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX voor het aanbieden van internettoegang.
Door duizenden satellieten in een lage aardbaan te plaatsen hoopt het bedrijf wereldwijd breedbandinternet te kunnen leveren. De gebruiker heeft voor Starlink een antenne nodig die “zo groot als een pizzadoos” is.

Een van de doelen van Starlink is volgens SpaceX’ directeur Elon Musk het verdienen van geld om de ontwikkeling van SpaceX marsraket Starship en aanverwante missies mee te financieren. Er zijn vergunningen voor het operationeel netwerk met tot 12.000 satellieten en SpaceX vroeg in oktober 2019 een vergunning voor een uitbreiding met nog eens 30.000 satellieten aan. Na twee lanceringen met ieder 60 satellieten was Starlink in januari 2020 gemeten naar het aantal satellieten reeds het grootste satellietnetwerk ter wereld.

Elon Musk wil met Starlink drie tot vier procent van de internetmarkt bedienen. Het netwerk richt zich op het platteland waar geen hoogwaardig internet is en 5G-techniek onaantrekkelijk is vanwege de afstanden. Hij richt zich niet op stedelijke gebieden; een satellietnetwerk zou volgens hem nooit genoeg bandbreedte voor een dichtbevolkt gebied kunnen leveren.
Plannen voor Starlink werden vanaf 2015 bekend. Eind 2017 werd de naam Starlink gedeponeerd. Ook werd een satellietenfabriek in Redmond (Washington) geopend.

Elon Musk

Arcep, de telecomregelgever in Frankrijk, heeft Starlink gemachtigd om bepaalde frequenties te gebruiken waarmee het per satelliet zeer hoge snelheid kan brengen naar afgelegen gebieden van Frankrijk die nooit glasvezel zullen hebben.
Momenteel zijn er in Frankrijk 3 vergunningen verleend: in Villenave d’Ornon (Gironde), Gravelines (Nord) en Saint-Senier-de-Beuvron (Manche).
De burgemeester van Saint-Senier-de-Beuvron (350 inwoners) verzet zich er voorlopig tegen uit voorzorg, omdat er nog te weinig over bekend is. De bedoeling is dat eind van dit jaar het ontvangsstation Villenave d’Ornon operationeel is, zodat wij vanaf die datum van sneller internet kunnen genieten.

WAT IS ER NODIG OM VERBINDING TE MAKEN?
Om verbinding te maken met dit netwerk heb je een Starlink-kit nodig: een satellietschotel, een statief om deze antenne te bevestigen en een router voor gegevensverwerking en het delen van verbindingen. Deze kit wordt momenteel verkocht voor 500 dollar (ongeveer 418 euro), het abonnement is dan 99 dollar per maand of ongeveer 82 euro per maand. De bedoeling is dat deze prijzen in de nabije toekomst concurrerend worden met de huidige (bekabelde) internetverbindingen. Dit zou voor bewoners van het platteland een zeer grote stap vooruit zijn. Wij houden u op de hoogte!