De anti-jacht reclamepanelen van Stichting Bardot

De Brigitte Bardot Foundation pakt de jacht aan in een nieuwe nationale campagne. In de Dordogne staan sinds woensdag billboards met de tekst “chasseurs, sauvez des vies, restez chez vous” (‘Jagers, red levens, blijf thuis”). Vanaf woensdag 7 april kunt u dit bord ook tegenkomen in de Périgord, want van de 1.500 borden zullen 80 borden in de Dordogne worden geplaatst, voornamelijk in de agglomeraties Périgueux en Bergerac. In Trélissac kunt u er bijvoorbeeld één zien in Avenue Michel Grandoux.
Deze campagne komt tegelijkertijd uit met een Ipsos-peiling in opdracht van de stichting, omdat 71% van de Fransen zegt zich niet veilig te voelen als ze in de natuur wandelen tijdens het jachtseizoen. Christophe Marie, woordvoerder van de Brigitte Bardot Foundation, wil dat er op zondag niet meer gejaagd mag worden.
“50% van de ongevallen gebeurt op een zondag”, zegt hij. Aan de kant van de jagers wordt deze campagne gezien als een provocatie. De anti-jachtcampagne maakt de jagersfederatie woedend. De federatie van jagers antwoordt dat er alles aan wordt gedaan om ongelukken te voorkomen. La Fédération Nationale des Chasseurs maakt bekend dat zij een gerechtelijke procedure gaan starten om deze posters te verwijderen en om ontbinding van de stichting aan te vragen.

Hervé Robert, président de la société de chasse Saint-Priest-les-Fougères in Périgord Vert, geeft van zijn kant aan dat “al jarenlang inspanningen worden geleverd om het jagen zo veilig mogelijk te maken en het risico op ongevallen te verkleinen”. Volgens hem “zou het verbieden van de jacht op zondag het probleem alleen naar zaterdag verschuiven”. In de Dordogne daalt het aantal lichamelijke ongevallen al jaren volgens cijfers van l’Office Français de la Biodiversité. La Chambre d’agriculture steunt de jagers.
Ook de boeren in de Dordogne steunen de jagers. Zij zeggen: “De jagers zijn mede verantwoordelijk voor het behoud van de landbouw-activiteiten in de Dordogne”.
De landbouwsector kan de aanval van de stichting Brigitte Bardot, niet steunen” zegt La Chambre d’agriculture in een persbericht. “De gehele landbouwsector steunt ten volle de jagers die door hun acties bijdragen tot de regulering van wildpopulaties die schade toebrengen aan gewas-sen en herinnert ons eraan dat jagers een essentiële regulerende rol spelen in ons departement”, zo luidt het verder.