windturbineprojecten zaaien onenigheid

Wij reden door het dorp Le Got in de Dordogne en toen werd onze aandacht getrokken door allerlei spandoeken. Hier stonden verschillende spreuken op (onder andere “non aux éoliennes!”). Wij zijn uiteraard gaan kijken wat dit betekende en kwamen veel informatie hierover tegen.

Het begon al met een grote kop in France Blue: “les projets d’éoliennes (windturbines) sèment la discorde” (windturbineprojecten zaaien onenigheid). Het protest was gericht tegen de komst van acht windturbines in de stad Mazeyrolles, ongeveer 200 meter hoog (gepland door Nordex). De gemeente heeft al voor een onderzoek gestemd. Volgens de burgemeester betekent de komst van 8 windturbines meer dan € 65.000 per jaar aan economische voordelen voor zijn dorp. Een aanzienlijk bedrag dus. De burgemeester van Mazeyrolles uitte zijn vragen over het project en erkende dat hij zijn plicht had nagelaten de bevolking te informeren en te raadplegen. Het hele artikel is hier te lezen. Op 22 februari stemde de gemeenteraad van Mazeyrolles met een unaniem besluit dat “het Nordex-bedrijf vroeg het project definitief in te trekken”. Op 26 februari kondigt Nordex de annulering aan van het project, gepland voor 4 maart in de middag.

De Dordogne heeft geen windturbines op zijn grondgebied, maar voor hoe lang nog? Projecten worden bestudeerd. Slechts één project tot op heden heeft een prefecturele machtiging. Dit is dat van La Rochebeaucourt-et-Argentine in het westen van het departement, 5 windturbines van 160 meter zijn gepland. Vier andere worden onderzocht (project in Saint-Saud-Lacoussière, Milhac de Nontron, Verteillac en Parcoul-Chenaud).

Dat de Dordogne nog geen windturbines heeft, komt omdat tegen elk project fel geprotesteerd wordt. Tegenstanders benadrukken het gebrek aan wind in het departement, de visuele en geluidseffecten van windturbines en ook het gebrek aan consensus. Er is zelfs een collectief van 9 verenigingen opgericht. Het wordt “Forces Périgord” (Asso3D) genoemd. Zij beleggen openbare vergaderingen, organiseren demonstraties en zij willen de boodschap verspreiden.Van de 25 windmolenparkprojecten die de afgelopen jaren in de Dordogne gepland zijn, zijn er al 12 weggestemd.

De kop van de krant Sud Ouest van oktober luidde: “le projet d’éoliennes ne passe pas à Miallet”. Ook daar dus grote protestacties.

Bron: France Bleu
        Sud Ouest