Blijven rijden op de middelste rijstrook

Uit cijfers van “l’Observatoire de la Sanef” blijkt dat 37% van de automobilisten in Frankrijk te veel gebruik maakt van de middenbaan, hoewel het door “la Code de la Route” (verkeersveiligheidscode) verboden is op de middelste rijstrook van de snelweg te blijven.
Ruim een derde van de Fransen gebruikt nooit de rechterrijstrook bij het rijden op de snelweg. Het gevolg is vaak dat snellere voertuigen rechts moeten inhalen. Artikel R412-9 van de Code de la Route is echter heel duidelijk over dit onderwerp: “Tijdens normaal gebruik moeten alle bestuurders hun voertuig dicht bij de rechterrand van de rijbaan houden, voor zover de situatie dit toelaat.”
Met andere woorden, op de snelweg of ringweg mogen de middelste rijstrook en de linkerrijstrook alleen worden gebruikt bij het inhalen om daarna terug te keren naar de rechterkant. Men zou zich dan kunnen afvragen: waarom zijn er in dit geval twee inhaalpaden? Het antwoord is dat voertuigen een vrachtwagen mogen inhalen terwijl de vrachtwagen een andere vrachtwagen inhaalt. Maar als de inhaalslag eenmaal is gemaakt, moeten de vrachtwagens en de auto terugvallen op de rechterrijstrook.

Rijden op de middelste rijstrook is geclassificeerd als een “misbruik” en kan worden bestraft met een boete van € 35. Bij onmiddellijke betaling daalt dit tot € 22, en kan bij laattijdige betaling oplopen tot € 150.

Chauffeurs die rechts inhalen riskeren drie punten op hun rijbewijs en een boete van 135 euro.