Milieusticker

crit'air

Op 1 juli 2016 is in Frankrijk de wet Crit’Air in werking getreden. Hiermee kunnen Franse gemeentes permanente en tijdelijke milieuzones instellen. Binnen een milieuzone moeten alle auto’s voorzien zijn van een Crit’Air milieusticker.

Update 2023: milieustickers

Waar in Frankrijk moeten automobilisten nu een Crit'Air-vervuilingssticker tonen?

In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. De zones – die al aanwezig zijn in een aantal steden in Frankrijk, en die in de komende jaren in veel stedelijke gebieden zullen worden ingevoerd – hebben tot doel de luchtverontreiniging in grote steden te verlagen door bepaalde voertuigen te beperken of uit te sluiten. Auto’s die door deze gebieden rijden, moeten in het bezit zijn van een Crit’Air-sticker om aan te geven hoeveel vervuiling hun voertuig produceert. 

Wat is een Crit’Air sticker?

Crit’Air-stickers zijn kleine vignetten die op elk voertuig in een ZFE (Zone à Faibles Émissions) moeten worden weergegeven. Deze stickers laten zien hoe vervuilend een voertuig is met één van de zes niveaus op een glijdende schaal. De schaal gaat van een ‘0’ (voor 100% elektrische of waterstofvoertuigen) tot een ‘5’ (voor de meest vervuilende voertuigen). De categorie wordt bepaald door het type voertuig (auto/camper, motor, bromfiets, vrachtwagen), de mate van CO₂-uitstoot (Euronorm) en de leeftijd van het voertuig. De stickers moeten rechtsonder op de voorruit van een auto worden geplaatst of op de voorvork tussen het stuur van een motorfiets. Het type Crit’Air-sticker dat uw voertuig heeft, kan het voertuig beperken of geheel uitsluiten van gebieden met een ZFE, afhankelijk van het gebied waar u doorheen rijdt. Het plan is om uiteindelijk alleen de schoonste voertuigen (auto’s met een Crit’Air-niveau van 0, 1 of 2) toe te laten in deze stedelijke gebieden. Momenteel zijn er geen steden met dergelijke beperkingen. In sommige gebieden, zoals Parijs, worden auto’s met de hoogste uitstoot (stickers met een niveau van 4 of 5) tussen 08:00 en 20:00 uur uitgesloten of volledig verboden.
Benzinevoertuigen die voor het eerst zijn geregistreerd vóór 1997 en dieselvoertuigen die voor het eerst zijn geregistreerd vóór 2001 komen niet in aanmerking voor een Crit’Air-sticker en zijn de facto uitgesloten van ZFE’s. 

Op wie is het van toepassing? Zijn er vrijstellingen? 

In wezen hebben alle voertuigen die door een ZFE rijden er een nodig, inclusief inwoners van het gebied, inwoners die elders in Frankrijk op doorreis zijn en zelfs toeristen – er is een speciale ruimte op de website voor chauffeurs buiten Frankrijk om hun vignet te bestellen. Ook als u niet van plan bent te stoppen en alleen door een ZFE-zone wilt rijden, heeft uw voertuig toch een Crit’Air-sticker nodig. De regel geldt voor zowel vierwielige voertuigen als motorfietsen. De enige uitzondering op dit moment is dat als een auto wordt geclassificeerd als ‘klassiek’ – ouder dan 30 jaar en in het bezit van een ‘carte grise’ véhicule de collection’ voor oudere voertuigen – er geen Crit’Air-sticker nodig is.

Permanente milieuzones:  ZFE (Zone de Protection Écologique):

 • Lyon: Er is 24/7 een permanente lage-missiezone (ZFE) ingesteld voor oude transportvoertuigen (bestemd voor goederenvervoer). Voor deze voertuigen is een vignette Crit’Air 0, 1 of 2 verplicht. 
 • Parijs: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor het centrum, de binnenring (boulevard périphérique), de ring (périphérique) en het gebied daarbuiten inclusief bois de Boulogne en bois de Vincennes. Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 mogen hier rijden, dit wordt met borden aangegeven. De milieuzone geldt op werkdagen van 08.00 tot 20.00 uur. 
 • Straatsburg: De permanente lage-emissiezone (ZFE) geldt voor Straatsburg en omgeving (Eurométropole de Strasbourg). Voertuigen zonder Crit’Air worden vanaf 2023 niet meer toegelaten.
 • Toulouse: In Toulouse Métropole geldt een permanente lage-emissiezone (ZFE). Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 mogen hier rijden. Vanaf 2024 mogen hier alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 2 rijden.

Tijdelijke milieuzones: ZPA (Zone de Protection de l’Air):

 • Annecy (Haute-Savoie): in 30-kilometer zones rondom het meer van Annecy.
 • Chambéry: In Chambéry, in het departement Savoie: bij aanhoudende extreme luchtvervuiling mogen voertuigen zonder geldige milieusticker niet de weg op in de zone.
 • Clermont-Ferrand / Puy-de-Dôme (departement): In Puy-de-Dôme (onder meer Clermont-Ferrand): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht op alle wegen van Puy-de-Dôme.
 • Grenoble / Isère: In Isère (onder meer Grenoble en omgeving, Grenoble-Alpes Métropole of Métropole grenobloise): bij aanhoudende extreme luchtvervuiling is de milieusticker verplicht op alle wegen en snelwegen van Isère of delen ervan.
 • Lille: De hele stad inclusief (deel)gemeenten (Lille (Rijsel), Hellemmes, La Madeleine (Berkem), Lambersart (Landbertsrode), Lezennes, Lomme, Marcq-en-Baroeul (Marke), Marquette-lez-Lille (Markette), Mons-en-Barœul, Ronchin, Saint-André-lez-Lille (Sint-Andries-Rijsel) en Sequedin). Het vignet is ook vereist op de snelweg A22 vanaf de Belgische grens en de snelweg door de stad richting Parijs.
 • Lyon: De stad Lyon en de voorstad Caluire-et-Cuire en de delen van Villeurbanne, Bron en Vénissieux die zich binnen de boulevard périphérique Laurent-Bonnevay bevinden, gelden in geval van extreme luchtvervuiling als tijdelijke milieuzone (ZPA).
 • Parijs (tijdelijke zone): Binnen de grote ring van de rondweg A86.
 • Rennes: Het gebied binnen de rondweg (métropole de Rennes).
 • Straatsburg (tijdelijke zone): Het hele stedelijke gebied van Straatsburg en omgeving, inclusief voorsteden en de snelwegen door de stad, blijft gelden tot 2025.
 • Toulouse / Haute-Garonne (departement): het hele gebied binnen de ring (péréphirique) van Toulouse (A61, A62, A620).
 • Valence / Drôme (departement): In Drôme (onder meer de steden Valence en Nyons). Let op: de A7 (autoroute de Soleil) loopt door de Drôme en kan in geval van extreme luchtvervuiling ook tot een tijdelijke milieuzone behoren.

Welke andere steden zullen ze introduceren? 

Uiteindelijk zal in alle stedelijke gebieden in Frankrijk met meer dan 150.000 inwoners een ZFE worden geïmplementeerd. 

Hoe kan ik een Crit’Air-sticker krijgen? 

Op de website certificat-air.gouv.fr kunt u meer informatie vinden. 
Als u vanuit het buitenland een Crit’Air-vignet aanvraagt, klikt u op de knop “Véhicule immatriculé à l’étranger” om een specifiek vignet voor buitenlandse voertuigen te bestellen.
De prijs van de sticker is € 3,11, en met verzendkosten is de totale prijs ofwel € 3,72 voor aanvragen binnen Frankrijk of € 4,61 voor aanvragen buiten Frankrijk. 
Bij het aanvragen heeft u informatie nodig over de registratie van uw auto, of als u vanuit het buitenland solliciteert, moet u een foto of scan van het kentekenbewijs van uw voertuig uploaden. 
De levertijd van uw sticker kan langer zijn tijdens drukke periodes! 

De enige plaats om een sticker te bestellen is via de officiële site. Hier kunt u meer informatie vinden.