Overheid
Na controle van de de niet-opgegeven zwembaden gaat de Belastingdienst nu ook ‘vergeten op te geven’ veranda’s, garage's en tuinhuisjes controleren
Update juni 2024
De “jacht” op niet-opgegeven zwembaden was een groot succes. Dit jaar zet de Belastingdienst de strijd tegen fraude voort door drie nieuwe delen van eigendommen aan te vallen die vaak ‘vergeten’ worden in belastingaangiften: veranda’s, garage’s en tuinhuisjes.
Sinds oktober 2021 heeft Bercy het nieuwe programma ‘Foncier innovant’ gelanceerd. Om de controles te vergroten, wordt l’administration nu geholpen door… technologie. Door AI gegevens te laten analyseren van luchtfoto’s van kaarten van l’Institut National Géographique en openbare satellietbeelden, en deze vervolgens te vergelijken met gedane aangiften, kunnen de belastingautoriteiten afwijkingen opsporen en een medewerker van de belastingdienst sturen om het verdachte terrein te controleren.
De Direction Générale des Finances Publiques (DGFiP) heeft bekend gemaakt dat het proces van de niet-opgegeven zwembaden een groot succes was, als we mogen afgaan op het activiteitenverslag voor 2023 dat op 11 juni werd gepubliceerd: het DGFP onthulde dat vorig jaar 140.000 niet-opgegeven zwembaden opgespoord zijn, waardoor lokale overheden 40 miljoen euro extra aan onroerendgoedbelasting konden innen.
Voortbouwend op deze resultaten kondigde Thomas Cazenave, ministre Chargé des Comptes Publics, op 20 maart aan dat hij de jacht op niet-opgegeven gebouwen wilde versterken. “We zijn met de werkzaamheden begonnen en kunnen deze het komende jaar inzetten”, waarschuwde hij. De administratie zal zich nu richten op tuinhuisjes, garages en/of veranda’s.
FRANSE BELASTINGAUTORITEITEN GEBRUIKEN NU SOFTWARE OM NIET-AANGEGEVEN ZWEMBADEN TE DETECTEREN
Update april 2024:
Les Finances Publiques de Dordogne sturen binnen enkele dagen een inhaalslag voor de taxe foncière naar 1.500 eigenaren van zwembaden (van de ongeveer 30.000 zwembaden in het departement) die niet in overeenstemming met de regels zijn aangegeven. De Belastingdienst heeft ze gesignaleerd aan de hand van vliegtuigfoto’s en kunstmatige intelligentie.
De tijd is dus voorbij dat een landmeter een nieuw zwembad in een wijk zag en het kadaster moest raadplegen om te zien of het was aangegeven of niet. Voortaan gebruikt de belastingdienst foto’s die met een vliegtuig zijn gemaakt en door kunstmatige intelligentie (l’intelligence artificielle of AI) zijn geanalyseerd, waardoor de blauwe vakjes van zwembaden automatisch worden herkend en vergeleken met bestaande bestanden.
Update juni 2023:
La Direction générale des Finances publiques (DGFiP) heeft sinds eind mei meer dan 120.000 zwembadeigenaren aangeschreven om hun zwembad op te geven.
Update 29 augustus 2022:
Het systeem heeft ertoe geleid dat tijdens een proef in Provence-Alpes-Côte d’Azur € 10 miljoen is geïnd aan belastingen met terugwerkende kracht. Dit systeem wordt nu vanaf september in heel Frankrijk uitgebreid.
Eerder was al bekend:
Franse belastingautoriteiten gebruiken nu kunstmatige-intelligentiesoftware om niet-aangegeven zwembaden te detecteren (waarvoor extra taxe foncière-betaling vereist is).
Sinds begin 2021 ontwikkelt de “Direction Générale des Finances Publiques” in samenwerking met Google en het bedrijf Capgemini een tool met een budget van 24 miljoen euro om niet-aangegeven zwembaden op te sporen.
De software is getest en ontwikkeld in negen proefdepartementen: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Morbihan, Maine-et-Loire en Vendée.
Het uiteindelijke doel is om de software in het najaar van 2022 landelijk uit te rollen, mochten de pilots succesvol zijn.
Het systeem gebruikt luchtfoto’s van het Institut National de l’Information Géographique et Forestière, om de aanwezigheid van bestaande zwembaden te detecteren en deze te vergelijken met de nieuwe informatie.