Overheid

FRANSE BELASTINGAUTORITEITEN GEBRUIKEN NU SOFTWARE OM NIET-AANGEGEVEN ZWEMBADEN TE DETECTEREN

Update juni 2023: 
La Direction générale des Finances publiques (DGFiP) heeft sinds eind mei meer dan 120.000 zwembadeigenaren aangeschreven om hun zwembad op te geven.

Update 29 augustus 2022:
Het systeem heeft ertoe geleid dat tijdens een proef in Provence-Alpes-Côte d’Azur € 10 miljoen is geïnd aan belastingen met terugwerkende kracht. Dit systeem wordt nu vanaf september in heel Frankrijk uitgebreid.

Eerder was al bekend:
Franse belastingautoriteiten gebruiken nu kunstmatige-intelligentiesoftware om niet-aangegeven zwembaden te detecteren (waarvoor extra taxe foncière-betaling vereist is).
Sinds begin 2021 ontwikkelt de “Direction Générale des Finances Publiques” in samenwerking met Google en het bedrijf Capgemini een tool met een budget van 24 miljoen euro om niet-aangegeven zwembaden op te sporen.
De software is getest en ontwikkeld in negen proefdepartementen: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Ardèche, Rhône, Haute-Savoie, Morbihan, Maine-et-Loire en Vendée.
Het uiteindelijke doel is om de software in het najaar van 2022 landelijk uit te rollen, mochten de pilots succesvol zijn.
Het systeem gebruikt luchtfoto’s van het Institut National de l’Information Géographique et Forestière, om de aanwezigheid van bestaande zwembaden te detecteren en deze te vergelijken met de nieuwe informatie.