water smaak leidingwater chloor covid-19

De smaak van het water

Als u denkt dat u onlangs een verandering in de smaak van uw leidingwater in Frankrijk heeft opgemerkt, heeft u vrijwel zeker gelijk, want sommige waterleveranciers hebben onlangs het chloorgehalte verhoogd.

In de afgelopen weken zijn veel bedrijven gesloten als gevolg van de Covid-19-crisis en in sommige regio’s is het totale waterverbruik gedaald. Als gevolg daarvan heeft meer water langer dan normaal in de leidingen stil gestaan, waardoor de waterleveranciers in sommige gebieden het chloorgehalte in het water hebben verhoogd, om ervoor te zorgen dat het langer bacterievrij blijft.

Dit betekent dat het water misschien iets anders smaakt, en sommige mensen kunnen ook melden dat ze na het douchen of het wassen van de handen een droger gevoel hebben. Het water is nog steeds 100% veilig om te drinken en te gebruiken.

Het chloor is toegevoegd vanwege de daling van het waterverbruik, niet omdat er een risico is van Covid-19.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ook bevestigd dat er geen risico is op besmetting met Covid-19 via leidingwater dat normaal gesproken veilig is om te drinken (zoals in Frankrijk).

Le Centre d’Information de l’Eau heeft ook gezegd: “Verschillende ontsmettingsmethoden – zoals chlorering – elimineren alle virussen, inclusief het coronavirus.”

Hierdoor blijft het leidingwater in Frankrijk veilig om te drinken en is het niet nodig om gebotteld water te gebruiken. Als u het hogere chloorgehalte kunt proeven, kunt u zich ontdoen van de smaak door het leidingwater voor het drinken een uur of twee in een kan of container te laten staan.