Nederland Wereldwijd

Nederlands rijbewijs omwisselen voor rijbewijs uit Frankrijk

Woont u in Frankrijk en is uw Nederlandse rijbewijs (bijna) verlopen? Dan kunt u uw rijbewijs niet meer verlengen. U kunt alleen uw Nederlandse rijbewijs omwisselen voor een Frans rijbewijs.

Let op: Let op: Het omwisselen van een rijbewijs kan lang duren. Houd hier rekening mee en regel uw zaken ruim op tijd. Zo voorkomt u dat uw rijbewijs verloopt en dat u daardoor niet meer mag autorijden

Update juni 2023

Uw rijbewijs moet in de volgende gevallen worden omgeruild:

  • De geldigheid van uw rijbewijs is verlopen
  • U vraagt een nieuwe rijbewijscategorie aan
  • U begaat een verkeersovertreding in Frankrijk die leidt tot verlies, beperking, schorsing of nietigverklaring van uw rijbewijs
  • Uw rijbewijs is gestolen
  • U heeft uw rijbewijs verloren

Heeft u uw rijbewijs buiten Europa gehaald?
U mag in Frankrijk rijden met een rijbewijs dat in een niet-Europees land behaald is voor een kort verblijf of tijdens een studie, onder bepaalde voorwaarden.

Gaat u zich in Frankrijk vestigen, dan moet u een aanvraag indienen om uw rijbewijs in te wisselen voor een Frans rijbewijs.

Als uw buitenlandse rijbewijs niet kan worden ingeruild, dan moet u het Franse rijexamen afleggen om in Frankrijk te mogen blijven rijden.

Rijbewijs omwisselen
Zolang uw Nederlandse rijbewijs nog geldig is, kunt u het in Frankrijk gebruiken. Verloopt uw rijbewijs? Dan kunt u uw Nederlandse rijbewijs online omwisselen voor een Frans rijbewijs. Let op de uitzonderingen!! Dat moet volgens de Europese regels. U mag maar 1 Europees rijbewijs hebben. Op de website van de Franse overheid leest u (in het Frans en Engels) meer over het omwisselen van uw rijbewijs. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen.

Let op:Let op: Uw Franse rijbewijs is misschien langer of korter geldig dan uw Nederlandse rijbewijs.
 

Omgezet rijbewijs?
Had u een rijbewijs uit een land van buiten de Europese Unie (EU)? En heeft u dat rijbewijs eerder omgewisseld naar een Nederlands rijbewijs? Niet alle landen in Europa erkennen uw omgewisselde rijbewijs als geldig rijbewijs. Het informatiecentrum van de Franse overheid (informatie in het Frans) kan u vertellen of uw omgezette rijbewijs geldig is en of u deze kunt omruilen voor een Frans rijbewijs. Kan dat niet? Dan moet u opnieuw rijexamen doen.

Rijbewijs kwijt?
Bent u uw rijbewijs kwijt? Dan heeft u voor het aanvragen van een Frans rijbewijs een echtheidsverklaring van de RDW (attestation des droits à conduire) nodig. Hierin staat of u met een rijbewijs geregistreerd staat in het rijbewijsregister. Op de website van de RDW leest u hoe u een echtheidsverklaring aanvraagt. Dit kost geld. Na uw betaling ontvangt u de echtheidsverklaring via de post op uw adres.

De verklaring is in het Engels. U heeft ook een Franse vertaling nodig van de echtheidsverklaring en van uw Nederlandse rijbewijs. Die vraagt u op bij een beëdigd vertaler.

Vind een beëdigd vertaler (Raad voor Rechtsbijstand)

Overige documenten

Op de website van de Franse overheid leest u (in het Frans en Engels) welke documenten u nog meer nodig heeft voor het omwisselen van uw rijbewijs.

Mijn Nederlandse rijbewijs is kwijt of gestolen in het buitenland. Wat nu?

Bent u buiten Nederland en is uw Nederlandse rijbewijs kwijt of gestolen? Dan mag u niet autorijden. Wat u kunt doen, hangt af van uw situatie. 
Hier kunt u meer informatie vinden!

Mijn Nederlandse rijbewijs is in het buitenland in beslag genomen. Wat nu?

Is uw Nederlandse rijbewijs buiten Nederland in beslag genomen? Dan mag u pas weer autorijden wanneer u uw rijbewijs terug heeft.
Hier kunt u meer informatie vinden!

Contact

Komt u er niet uit? Wij helpen u verder.
Neem contact op met ons

* Op nederlandwereldwijd.nl vindt u alle informatie van de Nederlandse overheid op 1 plek. Voor als u in het buitenland bent. Of daar naartoe gaat.
Nederland Wereldwijd is onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bron: Nederlandwereldwijd.nl