Dordogne: justitie waakzamer over respect voor jachtveiligheidsregels

De jacht op wilde zwijnen wordt hervat op 15 augustus 2021 in de Dordogne en is toegestaan tot 31 maart 2022.

Enkele dagen voor de hervatting van de jacht op wilde zwijnen kondigden de gerechtelijke autoriteiten van de Dordogne een aanscherping aan van de sancties tegen jagers die de veiligheidsregels niet respecteren: zijn/haar geweer wordt in beslag genomen en vergunning wordt opgeschort tot de strafsanctie.
Een jager die in een auto zit met een geweer dat niet gedemonteerd is en niet in een koffer opgeborgen is, wordt automatisch opgeroepen voor een veiligheidsbewustzijnscursus (die 100 euro kost). Bovendien wordt zijn/haar wapen in beslag genomen en de jachtvergunning wordt ingehouden en zal worden geschorst voor de duur van het onderzoek. Hij krijgt zijn wapen en zijn rijbewijs pas terug nadat hij deze opleiding heeft gevolgd en eventueel een boete heeft betaald. Dit transport van een geladen wapen is de oorzaak van het grootste aantal ongevallen in de Dordogne.

Er waren 141 jachtongevallen, waaronder 11 dodelijke slachtoffers in Frankrijk tijdens het seizoen 2020/2021. In de Dordogne daarentegen is er sinds 2016 geen dodelijk ongeval meer gebeurd, maar vorig jaar zijn er wel twee personen gewond geraakt. Wel zijn vijf honden en een koe per ongeluk gedood door jagers.