Overheid

2022 is volgens Météo-France het warmste jaar ooit gemeten in Frankrijk.

Le ministre de l’Ecologie, Christophe Béchu zei dat hij “gealarmeerd” was door de lage waterstanden in het land. Op 28 februari 2023 zijn 5 departementen in verhoogde staat van paraatheid gebracht: Ain, Bouches-du-Rhône, Isère, Pyrénées-Orientales, Var. Savoy zit daar dichtbij.
De préfets hebben te horen gekregen dat ze vanaf nu waterbeperkingen moeten opleggen in een poging om te beschermen wat wordt beschreven als “alarmerende” waterstanden in de aanloop naar de lente. Op 6 maart staat een nieuwe ontmoeting met de préfets gepland om de balans op te maken.

Wanneer spreekt men van droogte?

Droogte kan het gevolg zijn van een gebrek aan regen, wanneer de hoeveelheid water gedurende een langere periode aanzienlijk onder de seizoensnormen ligt. Periodes van droogte kunnen ook het gevolg zijn van te intensief of oneigenlijk gebruik van beschikbaar water.

Er zijn drie belangrijke soorten droogte:

  • Meteorologische droogte veroorzaakt door een gebrek aan regen;
  • Landbouwdroogte veroorzaakt door een gebrek aan water in de bodem en die de ontwikkeling van vegetatie schaadt;
  • Hydrologische droogte wanneer meren, rivieren, beken of grondwater abnormaal lage niveaus hebben.

Door de klimaatverandering zullen droogtes steeds vaker voorkomen.

Om het hoofd te bieden aan periodes van onvoldoende watervoorraden, kunnen de préfets uitzonderlijke, geleidelijke en tijdelijke maatregelen nemen om niet-prioritair watergebruik voor particulieren en professionals te beperken of op te schorten, volgens 4 niveaus van ernst:

  1. Waakzaamheid: moedig individuen en professionals aan om water te besparen (bewustzijnsniveau, geen beperking);
  2. Waarschuwing: vermindering van alle wateronttrekkingen en verbod op activiteiten die gevolgen hebben voor het aquatisch milieu; beperkingen op het besproeien, vullen en legen van zwembaden, het wassen van voertuigen en het irrigeren van gewassen;
  3. Versterkte waarschuwing: vermindering van alle wateronttrekkingen en verbod op activiteiten die gevolgen hebben voor het aquatisch milieu; verhoogde beperkingen op het besproeien, vullen en legen van zwembaden, het wassen van voertuigen en het irrigeren van gewassen;
  4. Crisis: dit niveau wordt geactiveerd om prioritair gebruik te behouden; verbod op wateronttrekkingen voor de landbouw (geheel of gedeeltelijk), voor veel huishoudelijk gebruik en voor openbare ruimten.

Op de website Propluvia en op de website du ministère de la Transition écologique et de la Cohésion des territoires kunt u meer informatie vinden.

Het verbranden van groenafval is verboden van 1 maart tot 30 september. Deze maatregel is ingevoerd om de luchtverontreiniging te beperken en elk risico op brand te voorkomen.

De 28 EDF-dammen in de Dordogne-vallei produceerden 38% minder elektriciteit dan normaal. “Op een rivier als de Dordogne is dit de eerste keer dat we zulke lage drempels hebben bereikt” , legt Gérard Garigues uit, de beheerder van de dammen EDF des Tuilières in Saint-Capraise-de-Lalinde.

Bron: www.ecologie.gouv.fr